Половината наематели на търговски площи са преустановили плащанията

51 % са пуснали служителите си в платен или неплатен отпуск
8 апр 2020 18:12, Петя Славова
10
Половината наематели на търговски площи са преустановили плащанията
Снимка: БГНЕС

Половината наематели на търговски площи са преустановили плащането на наеми, режийни разходи и на контрагенти. 51 на сто са пуснали служителите си в платен или неплатен отпуск, а 37% са замразили плановете си за разширяване на бизнеса си.

Данните са от проучване на голяма консултантска компания сред наемателите и наемодателите на търговски площи в страната във връзка с влиянието на COVID-19 върху техния бизнес.

Почти половината от наемодателите не са предприели мерки за оптимизация на разходите на този етап, докато 38% са започнали да преразглеждат договорите си с подизпълнители.

Още по темата

Само 13% от наемателите не са адресирали по никакъв начин последствията от кризата. Други практики са съкращение на персонал, предоговаряне на наемни нива, намаляване на работното време и на възнагражденията. От запитаните търговци едва 3% са се насочили към закриване на своите обекти.

По-голямата част от всички участници в проучването твърдят, че няма да се възползват от предложените от държавата мерки за подпомагане на бизнеса, тъй като не ги намират за приложими за тях. В групата на наемодателите 13%, а в тази на наемателите 19% имат нужда от повече информация по отношение на помощта, която се предлага.

Наемодателите демонстрират солидарност в кризисната ситуация като почти всички (96%) планират да предложат облекчени наемни условия на наемателите си по време на извънредното положение. Най-популярните такива са намаление или отлагане на плащането на наем.

По отношение на генерирането на допълнителни и/или алтернативни приходи 60 % от наемателите са се насочили към онлайн търговия или разработване на нови продукти и услуги. Останалата част от тях за момента не планират да променят бизнес стратегията си. Това вероятно е свързано с факта, че 39% от наемателите очакват здравната криза да приключи до 2 месеца – най-често срещаният отговор в тази група респонденти. Повечето наемодатели се обединяват около прогнозата, че продължителността на настоящата ситуация ще е между 3 и 6 месеца.

Методът на изследване са телефонни интервюта, състояли се в периода 30.03 – 01.04.2020 г. От страна на наемодателите са проведени разговори със собственици на търговски центрове и ритейл паркове. Наемателите са представени най-вече от секторите  Заведения за хранене (20%), Мода (20%), Спортни стоки (8%), Хранителни стоки (8%), Стоки за дома, Услуги, Здраве и красота, Забавления и свободно време, и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Татул преди 4 години
Искам да попитам бедните ресторантьори, колко от тях осигуряват работниците си на пълен работен щат. Повечето им са на половин щат, и само от осигуровките им на месец пестят по 400-500 лв от това . А и колко от тях си водят нормално счетоводство. А иначе като влезеш в ресторанта - прас салатата 15 лв. Алкохола с незнам колко си процента надценка. Мръвките пък за тях да не говорим. Изобщо не са за жалене. Защото съм сигурен че уволнения работник ще е в пъти по зле от тлъстите ресторантьори.
9
0
 
2
 
! Отговори
Татул преди 4 години
Едно нещо не мога да разбера, няма един месец още, откак сме в извънредно положение и половината бизнес фалира. Ай сик'тир бе долни изнудвачи. Търсят изгода дори в положение като това. Не мога да се съглася, че половината бизнес няма една стотинка заделени пари. Освобождават хора, които до скоро ги хранеха. Толкова не могат да им платят една или две заплати. Това си непочтено към държавата и обикновения данъкоплатец.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаха бай баллгар чорбаджи рушветчийски великия рентиер
7
1
 
3
 
! Отговори
13 преди 4 години
На мен наема в магазина ми е намален наполовина. Последната ми продажба е в първия ден от извънредното положение..
6
0
 
8
 
! Отговори
Мавродиев преди 4 години
До АнонименС тия заплати от 30 хиляди на месец Мавродиев може да си позволи и по-голямо апартаментче. Това беше човекът с най-голямата заплата в България.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не рекетира, а си оптимизира разходите. ;-)
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
моят наемател работи нон стоп .в хранит.бизнес и искаше намаление на наема.по 3 пъти дневно получава стока .лъже и рекетира сега..
3
0
 
28
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
И на фона на тази катастрофа,няма намалени заплати и съкратени чиновници и държавни служители пр.търтей?!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мавродиев не е от тези, защото не плаща, а ползва безвъзмездно апартаментче от над 170 кв.м. с два гаража и две мазета.И той ли има кръстник като Горанов или е нещо друго?
1
0
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
А не бе........