Градушка колкото кестен е паднала в Северозападна България

Жълт код е обявен за девет области у нас
Обновена: 20 май 2020 23:03 | 20 май 2020 23:00, Анисия Иванова
16

Градушка с големината на кестен удари района на Калотина. Бурята се е разразила малко след 19:00 часа тази вечер и е продължил около 10-15 минути.

Градушка е паднала и в берковското село Бързия. Засега не се съобщава за значителни щети, съобщи Нова тв.

Тази вечер бури преминаха през Свеверозападна България в районите на Драгоман, Калотина, Годеч, Белоградчик, Ружинци и Димово. На места имаше мощни гръмотевична активност и паднаха градушки.

Процесите ще продължат през нощта и утре, като постепенно ще се изместват на югоизток.

Синоптиците очакват влошаване на времето в следващите часове. Жълт код е обявен за девет области у нас - Видин, Монтана, Враца, София област, София-град, Плевен, Велико Търново и Габрово.

Времето започна да се влошава още от вчера. Град с големината на яйце падна и в Сърбия, а силна гръмотевична буря удари Видин снощи.

Няма пострадали след гръмотевичната буря във Видин. Мълниите обаче са запалили няколко пожара в района. Пострадали са плевня и къща. Агенцията за борба с градушките е изстреляла няколко ракети по градоносни облаци от площадките в Монтана и Видин. Полигонът в Бърдарски геран охранява близо 2 млн. декара, като почти 80% са обработваема земя.

Към момента сме заредени доста добре. За нашия полигон Бърдарски геран средно около 50 ракети имаме на площадка. Можем да реагираме на влошаването на времето, което се очаква в късния следобед и през нощта", каза пред Bulgaria ON AIR директорът на РД "Борба с градушките", Враца, Йордан Йорданов.

В съседна Сърбия са изстреляли над 7 хил. противоградови ракети за последните 24 часа, въпреки това градушка с големината на яйце нанесе щети в западната ни съседка.

"Климатът доста се изменя. Започнаха да валят градушки в нетипични допреди няколко години места", посочи още Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
От врачанско съм мисля,че се прекалява с тези ракети при нас над Златията като почнат да стрелят разбият и разгонят облаците и дъжд не пада.Старите хора имат един лаф "СУША И НА ГРАД СЕ РАДВА" град пада до слог,межда и не целия район да бие а сушата като почне цели райони всичко изсъхне и по лоша от град.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14 АнонименТам за бойко гласуват само земеделците заради субсидиите а старите за БСП
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И при нас падна градушка, но беше като шикълки.
9
0
 
2
 
! Отговори
Ракия с лед преди 3 години
Като не става с ракети, да назначат някоя врачка или шаман.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Сърбия 7000 ракети против градушка а у нас няколко. :)
7
1
 
7
 
! Отговори
Панов преди 3 години
Следващата градушка трябва да е с размер и форма на зрели ГМО тикви и картофи по 10 кг единият, за да узреете най-сетне, колко много е върната България назад. За някои неща изглежда, е върната дори отпреди ерата на бай Тошо. И тогава ще направите това, което във нормална страна би се случило.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Лом също паднаха, за щастие, няколко ледчета, иначе бях леден за колата. Размина ни се този път.
5
1
 
7
 
! Отговори
село в северозапада преди 3 години
Щом и Калотина и Драгоман са при назе..., според вещата географка пишеща тука!!
4
0
 
19
 
! Отговори
Боййко преди 3 години
Така, имам есни 30млн за раздаване.1. Да ги дам за противоградни систвми в цялата страна, които да помогнат на земеделието ни?2. Да ги дам за стадиони на частни футболни клубеве, със собственици мутри.Разбира се, ще ги дам за стадиони.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, вие в днеса и до 8 ли не можете да броите!?
2
1
 
17
 
! Отговори
българина преди 3 години
добре че герб изградиха противоградната система за предните избори! шегичка, излъгаха както винаги, нещастници неземни, да пукнат дано!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велико Търново е една област, така че областите са 8 !!!Ммиче или лелке? не ти знам годините, но използвай калкулатора, който ти е дал Господ - пръстите на двете ръце.