Черешите в Кюстендилско са готови, до 120-дневен договор за берачите

Могат да се сключват еднодневни и многодневни трудови договори
26 май 2020 15:28, Анисия Иванова
6
Черешите в Кюстендилско са готови, до 120-дневен договор за берачите
Снимка: БГНЕС

Инспекцията по труда в Кюстендил съобщи, че до дни започва кампания, по време на която ще могат да се сключват еднодневни и многодневни трудови договори за берачи на череши.

Срокът за сключване на многодневните договори е до 120 дни. Така че собствениците на градини и кооперациите ще могат да избират, каза директорът на инспекцията по труда инж. Валентин Златински, съобщава БНР.

"Имат избор, въведена е опцията "Възможност на избор на земеделският стопанин", каквото е по-добре за него, за да не сключват всеки ден договор, иначе другите условия са аналогични. Защото те не дължат предварително, както за еднодневния договор се дължи предварително осигуровки, а там не дължат. Освен това за тези, които ползват тия договори, нали в смисъл работниците, за тях остава да важи правилото, че не им се отнемат социалните помощи", каза Златински.

Кампанията по прибирането на реколтата стартира след около седмица.

Доскорошният шеф на института по земеделие в Кюстендил проф. Димитър Домозетов: "Два са моментите - прибиране и реализация на продукцията. Продукцията е налице. Зависи, ако няма градушка и дъжд по време на беритба на черешите, всичко ще е наред“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До роб на влаЗтаХем ще поотслабнат и ще се вталят от трудовите усилия. Дали изобщо имат представа как се пълнят 5 броя 20-килограмови касетки и то не с едри летни ябълки, а с дребен плод като черешите?
5
1
 
5
 
! Отговори
Ееех, имах баба там преди 3 години
Значи многодневните трудови договори предвиждат ангажимент за цялото лято, да берат и други плодове, не само череши. Такъв договор ще изтече чак в края на септември.Следователно за гроздобер ще сключват нови договори, защото там са високите котловини. Гроздето узрява добре чак през октомври, на места дори през втората половина на октомври и ако времето е слънчево, гроздето става много сладко. Ако обаче октомври се случи дъждовен, не узрява много добре и отива само за вино.
4
2
 
8
 
! Отговори
Кюстендилският преди 3 години
120 дневен договор!!! Черешите се берат до средата на юли !!!
3
1
 
1
 
! Отговори
До Митхатя преди 3 години
А колко трябва да се плаща ?
2
0
 
8
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 3 години
Депутатите да отиват.....2лв.на 20кг.касетка е доста добра цена ...ще направят гушка .За ден можеш да набереш спокойно 5касетки .
1
2
 
16
 
! Отговори
Митхатя преди 3 години
Едни много обичат да берат, ама за 20лв. няма да стане работата.