След изолацията - дистанция, за да няма втора вълна

Ако ни удари през есента, ще е придружена от грип
26 май 2020 08:53, Петя Славова
7
След изолацията - дистанция, за да няма втора вълна
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Втора епидемична вълна на COVID-19 ще има, ако хората не се съобразяват и не спазват все още  налагащите се противоепидемични мерки. Това съобщи представителят на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България доц. Михаил Околийски.

Това мнение изразява и регионалният директор на организацията д-р Ханс Крюгер. Риск има и той не е никак малък, ако се занемари личната хигиена, не се спазва дистанцията от 1,5 метра и не се носят маски на закрито.

"Втората вълна може да удари още през есента", предупреди доц. Околийски. Напълно било възможно тя да е придружена от грип и някои от ваксинопредотвратимите заболявания.

"Морбили е най-възможният вариант", каза той пред "Монитор". Причината е, че имунизационният календар беше забавен като цяло.

Още по темата

"Ако хората решат, че опасността е преминала, рискът коронавирусът да удари пак е много голям. Но все още никой не може да прогнозира дали вълната ще е така яростна или ще е една идея по-слаба", коментира експертът.

Доц. Околийски подчерта, че коронавирусът е коварен и често пъти непредвидим. В подкрепа на думите си той даде пример с Великобритания и Сингапур, където имаше добро справяне с епидемията, но тя се развихри отново, след като мерките бяха разхлабени.

"Вижда се, че и имунитетът на преболедувалите не е много траен. Не се знае в каква степен той е наличен", каза още доц. Околийски.

По думите му е възможно до края на годината да бъде създадена ваксина срещу COVID-19. Дори да бъде тествана в по-големи групи хора за доказване на нейната безвредност обаче е необходимо повече време, за да бъдат произведени необходимите количества. 

За повтаряне на епидемиятя предупреди и началникът на Клиниката по инфекциозни заболявания във Военно-медицинска академия генерал доц.  Георги Попов. По думите му възможно е заболяването да изчезне по подобие на другите коронавирусни инфекции. По-лошият сценарий е да има втора вълна, което не е изключено при положение, че у нас под 1% от населението има имунитет срещу новия коронавирус.

"Твърде далеч сме от групов имунитет. Радостни сме, че случаите намаляват, но не сме спокойни. Както каза и СЗО, сега е време за планиране на мерките при нова вълна на заболяването", каза доц. Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
2
 
! Отговори
до 4-ти , преди 3 години
Голяма смешка каза, щото преди карантината все по площадите протестирахте.
5
4
 
0
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
На приказки е лесно, но на практика хората сме си уфсе, вчера споменаха за някакво "огнище" на заразени в една адвентиска църква , толкова ли е трудно да се бяха събрали в някой парк и да си пеят химните. Ако са толкова вярващи щяха да знаят , че единственото посещение на Иисус в храм е било за да изрита търгашите, тогава откъде у хората това вречение са се бутат.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли по-добре да се самоубием всички, така няма да се разболеем и няма да има втора вълна, на ЩАБА ще му се вдигне рейтинга?
3
14
 
7
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Спазвайте социална дистанция! Протестите са изключително противопоказни!
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има но не сега, а октомври ноември като стане студено. По умните ще се подготвят, по глупавите пак ще реват, фалираме няма какво да идем и тн нищо ново
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скъсайте им дипломите на тези. Като чуь, че рабти първия към СЗО, ясно ми стана.