Нов закон за храните защитава потребителите

Депутати ще го дебатират днес на второ четене
27 май 2020 08:55, Петя Славова
8
Нов закон за храните защитава потребителите
Снимка: БГНЕС

Депутатите ще започнат първото за седмицата пленарно заседание с дебати по второ четене на изцяло новия Закон за храните, предаде БГНЕС.

Вносител на законопроекта е Министерски съвет, а той бе одобрен при първо гласуване в зала в края на 2017 г. С новите текстове се прецизират изискванията за безопасност на храните към бизнес операторите от хранителния сектор и към обектите за производство, преработка и дистрибуция. Компетентните органи на национално ниво остават Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Предвидено е създаването на публичен национален регистър на всички обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни, който БАБХ ще поддържа на интернет страницата си. Същият регистър ще има и за бутилираните минерални и изворни води.

Информацията на храните на етикета ще бъде задължително на български език и няма да се допуска допълнително облепване на етикетиран продукт с информация, различна от първоначалната.

Със закона се въвежда изрична забрана за реклама на генетично модифицирани храни и на храни, забранени за употреба от деца. Забранява се още рекламирането на храни и напитки, съдържащи съставки и вещества с хранителен или физиологичен ефект като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

За първи път се регламентират изискванията за търговия с храни от разстояние. Въвежда се регистрация на превозните средства за транспортиране на храни от животински произход, както и такива от неживотински произход като брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия.

Предвидено е и създаването на Национален съвет по храните като постоянен консултативен орган, координиращ държавната политика в сектор "Храни". Депутатите ще обсъдят и повишаване на размера на санкциите, налагани за нарушения на закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Много Долен Тип преди 3 години
Ами да 2г си е "разумен срок" просто сега им е потрябвал може да са решили да създават и монопол над хранителните вериги,както направиха с хазарта и с горивата.
7
0
 
0
 
! Отговори
Варна преди 3 години
Много дълго разсъждават, м/у първо и второ четене на закона 2017- 2020...Дано поне е читав..
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо държавата са сбъркали за закона!Няма такова нещо в Профанистан!Щом няма българско производство, всичко друго е пълнивреме!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Симулиране на работа. Регистри, етикети, надписи... И с какво това е в полза на потребителя?!
4
0
 
7
 
! Отговори
Закони, закони.... преди 3 години
и пилешко с антибиотици и хормони...салати с пестициди и нитрати.....свинското - купих свинско от българска ферма - мъжът ми пита каква риба готвя.пък то само това да беше..
3
0
 
2
 
! Отговори
до 2-ри преди 3 години
Не се притеснявай приятелю, както винаги ще има "вратичка", в Испания решиха че забраняват рекламите на всякакъв тип залози, бинго и тям подобни извън часовете от 1 до 5 сутринта, НО като изключение може да се рекламират по време на футболни мачове след 20ч.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Забранява се още рекламирането на храни и напитки, съдържащи съставки и вещества с хранителен или физиологичен ефект като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене."И да видя, няма да повярвам. Всичко рекламирано в момента не отговаря на тези условия
1
0
 
17
 
! Отговори
интересно преди 3 години
Цените на горивата паднаха ,народа оголя и огладня , а цените на храните се вдигнаха !! !! Има ли държава ,или само територия !