За първи път с COVID 19 безработните по-малко от намерилите си работа

Статистиката се обръща три месеца след началото на кризата
27 май 2020 07:00, Петя Славова
16
За първи път с COVID 19 безработните по-малко от намерилите си работа
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За първи път от началото на март, когато коронавирусът влезе в България, безработните са по-малко от хората, които са си намерили работа. Трендът се е обърнал в седмицата 18-24 май, три месеца след началото на кризата.

8028 души са започнали работа през последната седмица, докато новите безработни са били 7225, съобщи Националният статистически институт.

Най-малко нови безработни за 18-24 май е имало в Габрово - 80 души, а работа са си намерили 121 души. Още седем области също са успели да обърнат тренда - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч и Шумен.

Още по темата

Най-тежка е била седмицата между 6 и 12 април, когато новите безработни са били 31 499, а хората, които са успели да си намерят работа, са били 10 пъти по-малко - 2985. Най-много са били  съкратени в София - 4500 души. По над 2000 човека са се регистрирали за тази седмица в Благоевград, Бургас, Варна и Пловдив, съобщава "24 часа".

В седмицата 30 март - 5 април също се наблюдава голяма вълна от безработни - 25 631 души. Тогава работа са си намерили само 2876. 2848 са новорегистрираните средно на ден нови безработни от началото на извънредното положение на 13 март.

В последните 10 дни безработицата се връща на нивата, с които стартира кризата около - 1300 нови безработни дневно.

От 13 март досега 39 076 безработни са си намерили работа, като на 22 май те са били 1600 показват данните на Агенцията по заетостта. Най-много, около 6 хиляди, са били новите служители в София. Малко над 5000 са в Пловдив, а в Бургас са окол 4500.

Обявените свободни работни места през април са били 10228, като всяко трето е било в преработващата промишленост. около 1400 са били в държавното управление, почти толкова е имало и в селското стопанство. А около 100 са били обявените свободни места в търговията, ремонта на автомобили. 500 пък са били офертите за строители през април.

Въпреки че през април не работеха заведения и хотели, в бюрата по труда са се търсили бармани, сервитьори, готвачи и камериери. 4.2 млн. лв. дава държават на работодателите, за да създадат, приспособяват и оборудват нови работни места за хора с трайни увреждания, съобщиха от социалното министерство.

През тази година ще се финансират и проекти на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания. Те ще могат да получат до 80 000 лв. за технологично обновяване, разкриване на нови работни места и за изграждане на онлайн платформа.

За достъп до работните места пък ще се отпускат още до 10 000 лв. Проекти за квалификация и преквалификация ще се финансират с до 1000 лв. за 1 човек с увреждане.

На 15 юни Агенцията за хората с увреждания ще стартира отново програмата за започване на собствена стопанска дейност за инвалиди. Кандидатите трябва да са с 50 и над 50% намалена трудоспособност и да не участват като собственици или съдружници в друга фирма. Те могат да получат до 20 000 лв. С парите могат да се покриват инвестиционни разходи, да се извършват строително-ремонтни дейности, да се закупи оборудване на разкриваните работни места и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
ха дано, ама надали преди 3 години
Самонает съм и не споделям оптимизма в статията. От март досега ангажиментите ми намаляха в пъти. Клиентите, с които работех (все големи компании) още не са се върнали на работа, като ударени от гръм са всичките.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономиката не тръгва от днес за утре, само щото баце така е казал. Така или иначе през 2020-2021 г. се очакваше рецесия, но короната ексалира нещата до непредвидими пропорции. Тепърва ще има безработни, който не го разбира да си цуне потрета на вожда на стената и да не се обажда.
11
1
 
0
 
! Отговори
играча преди 3 години
Аз бях сервитьор ама сега ше ставам програмистАма това не е за всеки ама понеже съм интелигентен при мен няма да има проблемАз съм се ориентирал къде са парите и знам англиски перфектноГледам онлаин курсове ама съм си намерил добриПроучул съм и в кои програмиски фирми е са лесни интервютата и къде да искам повече париТова не са неща дето всеки ги знае ама останалите да се оправят сами .Аз вече действам.ВЕче пиша 2-3 програми на ден имам и точки в стаквърфлоуАе отивам на фитнес
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За хората с увреждания били предвидени до 20 хил. лв. за стартиране на бизнес?! И какъв бизнес можеш да започнеш да развиваш с до 20 хил. лв.? Тия 20 хил. са нищо на фона на високи наеми, данъци, осигуровки... 20 хил. може да са били пари за бизнес преди 10 год.
9
4
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Тези, които сега са си намерили работа са наети от току що отворилите кафенета и ресторанти.Само че там оборотите са нищожни. Няма клиенти.Айде познайте след колко време тези ще се върнат в редиците на безработните ...Платените *** и платените сайтове дали ще отразят със същото усърдие катастрофата в бизнеса, така както отразяваха коронавируса ?!
8
0
 
4
 
! Отговори
ЧИЧО преди 3 години
Петенце, Петенце, ха сега прочети 10 пъти заглавието на горното ти писание, и си направи анализ-каква говори то на читателя?
7
9
 
1
 
! Отговори
Митьо хотелиер преди 3 години
На българите не им са работи те тва е. Тея бес работа са марзеливци. Давам 800 чисто , легло и храна за камериерки, готвачи и чистачи в Созопол. Края на сезона давам и бонос ако съм сабрал планирания приход. И няма мераклии за работа. Ша внасяме пак кадри от Украйна май
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За хотелите и ресторантите вече хич не ми пука, нали ще вдигат данъците ... поне да има за какво. Да започват фалитите
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най малко безработни има в Габрово, понеже е обезлюдено от към млади хора. Не случайно Габрово присъства във всички класации за най бързо обезлюдяващи градове, заедно със Смолян и Видин. За толкова години работа, работа, работа, габровци изработиха всичката работа и забегнаха кой където намери
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
освободиха и после наеха само малка част от хората в кръчмите и хотелите. сега следва освобождаване на хора от големи предприятия със загубени пазари извън страната. Тези пазари няма да се възстановят. Що се хвалим, идея нямам.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безработицата стана страшна сега, колко хотели, магазини и ресторанти затвориха.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тепърва ще виждаме колко е страшно в кризата, да не се хвалим предварително. Сега има някаква работа, защото отвориха заведенията, въпреки че не всички се върнаха, заради по-малкото клиенти.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шъ мъ извинявате, ама нещо не ви вярвам на статистиката. То кризата още не е ударила, вие вече ни извадихте от нея.