По-високите заплати в заведенията ще влеят 72 млн. лв. в хазната

При нормални условия покачването на заплатите ще отнеме 4 години, смята експерт
Обновена: 28 май 2020 10:42 | 28 май 2020 10:27, Петя Славова
30
По-високите заплати в заведенията ще влеят 72 млн. лв. в хазната
Снимка: БГНЕС

Покачването на минималната работна заплата в ресторантьорския бранш от 610 на 800 лв. ще донесе 72 млн. лв. приходи за бюджета в рамките на година, съобщи председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Нова тв. В нормални условия покачването на заплатите би отнело поне 4 години, ресторантьорите обаче го предлагат веднага след спада в ДДС-то.

Още по темата

По думите му вдигането на минималната работна заплата ще ''запълни'' половината от дупката в бюджета, която е изчислена на 150 млн. лв., освен това свалянето на ДДС ще доведе до по-голяма събираемост.

''Влизането на новия закон в сила ще спаси доста голяма част от сектора от фалит'', обясни Алибегов, като припомни, че според прогнози 50% от бранша е щял да фалира до края на годината преди предложението за диференцирана ставка на ДДС да бъде прието. Той беше категоричен, че отварянето на клубните заведения на 15 юни също ще изиграе важна роля за спасяването на сектора.

Алобегов разкритикува всички хора, които не одобряват намаляването на ДДС, но всъщност не дават предложения за спасяването на бранша, чиито представители все още са застрашени от фалит. По-рано днес президентът Румен Радев също се изказа негативно по отношение на промените в бранша, като заяви, че ''данъчни промени не се правят на парче.''

Припомняме, че в момента работи едва 20-30% от капацитета на въшните части на заведенията. От 1 юли обаче ще заработят и обектите на закрито – изискванията остават същите като тези за масите навън.

"Тази мярка ще спаси до голяма степен бранша", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Тоз алибегов преди 3 години
А бе тоа кво се прави на ощипана булка.Как 300 до 500% надценка не им стигат, а 11% от ддс ще им стигнат ¿¿¿¿¿¿Интересно, амъ пък им се вързаха ¡¡¡
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е сега ще посивее сектора. Ресторанти има и в малки населени места,какав е тоя праг от 800 лв. Бг. не е София
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26Не ми се вярва. В момента са пълни всички маси отвънка и едва ли някой ще фалира от това.
22
1
 
1
 
! Отговори
aa преди 3 години
като страничен наблюдател всъщност имам чувството че се отстрелват дребните кафета и да останат по-големичките. Това намаляване на ддс , първо ще го избият с осигуровките и после с по-големия данък печалба, който остава като нетна сума.Аз разбирам че фалитите при ресторанти и кафета тепърва предстоят и то масово. Ще останат малко и после ще вдигнат цените и приключваме с ходенето по тъпите рестоаранти. та така
21
1
 
1
 
! Отговори
МАнолов преди 3 години
А няма ли да е по-хубавко да ви влеяат по 10 грама олово в черепчетата неандерталски - и ва кръчмарите, и на "хотелиерите", и на бат ви Боко Банкянски, и на цялата ГЕРБ-ава глутница хомосексуалисти ***?
20
0
 
4
 
! Отговори
Алибегович да го.... преди 3 години
Леко да не влеят!Цените вече са завишени,за заплатите по-скоро се съмнявам,за осигуровките също!Има една подробност,че много по заведения не ходя и бакшиши не оставям!Вчера чета из нета,за заведение на Рилски манастир-нищо особено,мешаната скара е 37 лв!?За ***.и. ли ни мислят!
19
0
 
0
 
! Отговори
Ехааа преди 3 години
АЙде сега всеки по едно кредитче и да отворим всички дружно по един ресторант.
18
5
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Запознат барманЕ как го виждаш това ГЕРБ да падне от власт? 11 години САМО ТОВА ЧАКАТЕ ***, АМА ВСЕ ГРЕДА. ЦЕЛИЯТ ДЪРЖАВЕН АПАРАТ, РЕСТОРАНТЬОРСКИЯ БИЗНЕС, СЕГА И ПЕЧАТНИЦИТЕ И ПЕРСОНАЛИТЕ СВЪРЗАНИ С ТЯХ, работещите на средна възраст - всичко това гласува за ГЕРБ. За БСП и ДПС гласуват само турците от Кърджали и пенсионерите. А вие си чакайте и си пишете коментари, няма лошо...хахахаха
17
5
 
7
 
! Отговори
Запознат барман преди 3 години
В момента най-големия страх за тях е ГЕРБ да не падне от властта.Какъв цирк бе при тях на другия ден след падането на карантината да не би случайно протеста на Възраждане да преуспее и слугите им с власт да трябва да си ходят. Цирк, всеки хванал телефона и през половин час трепери да разбере колко хора викат срещу ГЕРБ.Падането на ГЕРБ ще осветли всички далавери прикривани досега!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.....и персонала да си плаща!
15
0
 
11
 
! Отговори
The Ghost преди 3 години
"При нормални условия покачването на заплатите ще отнеме 4 години, смята експерт"Поредната смешка от Алибегов. А като това ще отнеме 4 години защо искаха намаляване на ДДС от юли?И какво му се сложното на увеличението на заплатите че да трябват 4 години
14
1
 
15
 
! Отговори
Извода е, че... преди 3 години
От цялата схема печеливши са само собствениците -хем сега ще плащат по-ниски заплати, хем си осигуриха по-ниско ДДС, хем си увеличиха цените, хем ще осигуряват работника на повече пари. Да не изпуснем и всички компенсации които сега търсят от държавата и ще ги получат.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не зная как е по другите населени места,но в София има прекалено много кръчми.Трябва да са поне на половина.А "заведенията''в жилищни блокове и заели околоблокови пространства трябва изобщо да бъдат премахнати.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно заведенията, яденето и пиенето са държавен приоритет - ами да, една наядена овца освен да спи друго няма да направи. Бойко, защо се подаваш на такъв натиск, ако на мен ми бяха поискали щях да им пратя ГДБОП да ги види какви ги вършат по-принцип и после пак да помислят какво искат.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 3 различни ресторанти вече ми казаха че им намалят заплатите.
10
1
 
1
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
+10-15% увеличение на цените по ресторантите, това означава 800 лв за мин заплата за работниците , а също и 10-20 % фалити на малките заведения извън Сф и Варна.
9
4
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е преди 3 години
какви 610 лв, реалната средна заплата е 1600лв-2000лв!. кого лъжат и заблуждават?държавата се превърна в съучастник в лъжите и манипулациите на т.нар. бизнесмени които си пожелаха смъкването на ДДСто!
8
0
 
17
 
! Отговори
мак преди 3 години
Постоянно ни занимавате с кръчми и хотели, стига вече. Има и други хора и сектори засегнати от кризата. Без кръчми може да се живее, пък и им намалихте ддс-то, да се опряват както искат. Щом не смятат да намалят цените, да не хленчат. Но така е изгодно за тарикатите - хем по-ниско ддс, хем цените същите. Наглост от тяхна страна и от страна на управляващите, които им играят по свирката.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимката е много показателна за посетителите на заведенията.Двама синьовенци "работодатели" с цигари и тяхна труженичка.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мизерия това стигнахме след 30 години демокрация 400 евро за които трябва да работиш трагедия