Недоволство в Русе срещу ремонт на паметник на културата

От Инспектората по културно наследство са обещали проверка
29 май 2020 13:34, Красимир Ангелов
10

Паметник на културата в Русе се реставрира в нарушение. За това алармираха архитекти и реставратори от крайдунавския град. Те са притеснени, че липсва контрол по изпълнението на проекта, а използваните материали не отговарят на изискванията.

Сградата на улица "Александровска" в Русе, която е на повече от 100 години, е част от групов паметник на културата. След предписание на общината започва реставрацията ѝ по проект, одобрен от Министерството на културата. Архитекти случайно забелязват, че вместо от мазилка, декоративните елементи се правят от фибран.

"Проектът не визира фибран. Ние възстановяваме мазилките по начина, по който те са били първоначално изработени. Фибранът няма тази трайност, която имат класическите мазилки", посочи авторът на проекта арх. Ангел Ангелов.

Специалистът по реставрация на стари сгради - арх. Венцислав Илиев, също не приема нововъведението.

"Очевидно в случая имаме една, хайде да не кажа дилетантска история, но не задълбочена и такъв маниер на работа не подхожда на град като Русе", отбеляза той.

Всички опити да се разбере кой е променил проекта засега са безуспешни. Не е поставена и информационната табела, която е задължителна за срокове и за контрол.

"Не знаем кой е възложителят. Предполагам, че са собствениците на сградата. Не знаем кой е изпълнителят, нито кой упражнява контрол, което всъщност е най-важното. Реставрационни работи могат да вършат само оторизирани фирми и фирми с точно определени знания и качества", каза арх. Венцислав Илиев пред Bulgaria ON AIR.

По случая са подадени сигнали до няколко институции. От общината обясниха, че нямат ангажимент към реставрационните дейности. От Инспектората по културно наследство във Велико Търново, които са подразделение на културното министерство, са обещали да извършат проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Вал преди 3 години
Законът за паметниците на културата може да е добър, но много често е дори вреден.Когато става дума за реставрация, да, но когато става дума само за пребоядисване, особено за паметници от местно значение, процедурата е изключително тежка, ненужно бюрократична и много скъпа. Преди години, такива въпроси се решаваха от местни отдели, отговарящи за паметници на културата. Това ставаше много по-лесно и бързо.В момента положението е отчайващо.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът са и десетките наследници в Израел, САЩ и къде ли не. Не могат да бъдат събрани, а без тях не може да има решение на съда и общината.Не се отказват от имота си, но и не го поддържат, искат само да кешат от него, но... безплатен обяд не съществува.Щом не се разбират, ще стои, докато се срути сама.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси колосалния проблем - не на лошата изолация, само мазилка.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на едно строително изложения в софия и на пловдивския панаир показаха машина която екструдира от полипеноуретан архитектурни фасадни елементи -амурети ,внци , цветя,кариатиди и пр. и това е по-безопасно отколкото да се отлеят от бял цимент и да паднат върху нечия глава. но полиуретанът не е фибран- ограмотявайте се преди да пишете.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вероятно собствениците и фирмата-изпълнител са се разбрали и са опитали да минат кокошкарската. В малки населени места този номер може и да мине но в по-голям град като Русе ще направи впечатление.
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво схема за пари ДАНС на работа
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как пък ти Ко нее записан не може маи и цял юрист има в играта
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе изисквания маски шлемове има а къде другото бързало за де бърза бре от това бързане са дотам с пребити и катастрофи бързаите успех
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да ги оправи като някои лaпа колега пари и то много а тоя някои е за затвора директно на данс къдее
1
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Йонко като пусна школите гледаш ли как се заявяват датите по теория надали че да те питам от пет работни дни заявени три в Ловеч е къде са другите твоето нареждане Какво е ако трябва и събота да работят или да работят или това не е работа всеки петък ще се ядосваме че имало малък капацитет места ми оправете ги бе за какво сте горе пуснал 32 броики за по лесно и лудее корупцията до там