Протест в Поликраище заради затварянето на 200-годишно училище

Настояват общинските съветници да променят решението си
29 май 2020 21:18, Красимир Ангелов
13

Нов протест у нас срещу затварянето на училище. Този път жители на великотърновското село Поликраище изразиха недоволството си, като пресичаха организирано главния път Русе-Велико Търново и за кратко затрудниха движението.

Училището в Поликраище е създадено преди повече от 200 години. В момента обаче в него са останали едва 33 деца, повечето от които от околните села.

Още по темата
Затова Общинският съвет в Горна Оряховица взема решение то да затвори врати. Местните обаче настояват общинските съветници да отменят решението си. В знак на протест те излязоха на облечени с жълти жилетки и пресичаха в колона пешеходната пътека на главния път Велико Търново - Русе.

Хората са изпратили и протестна подписка до Министерството на образованието. "Защото е голямо село, имаше три училища и не е редно от три, да нямаме нито едно", каза кметът на с. Поликраище Марин Тодоранов пред Bulgaria ON AIR.

Освен че учениците са малко, според местните власти и нивото на образованието не е същото като в общинския център.

"Големият проблем е, че тези деца не получават адекватно образование на 21 век, защото учат в слети паралелки, там един колега преподава по няколко дисциплини", обясни председателят на Комисията по образование в Общинския съвет на Горна Оряховица Иван Момъков.

Следващата седмица се очаква де се проведе обществено обсъждане за съдбата на училището, в което ще включат и жители на съседни села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
За Генчо! Та за закриването на държавата, някъде ще се споменава името, защото нашите представители ще си останат! Не знам как ще стане със заплащането им но вероятно има някакъв фонд за издържане на дипломати без държава. Ще бъде нещо уникално, дано настъпи по-скоро, докато имаме това достойно правителство ...
11
0
 
1
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
за Генчо! Геньо, медиите ни поднасят новини, които са всъщност нещо познато до баналност. Преди няколко дена затвориха в едно село (може би Смилово, или нещо подобно) училище, преди седмици се затвори някаква болница в Гоце Делчев, (или на друго място, просто е невъзможно да помниш всичко), фирми не знам си колко фалират. Така че имаш право, следващото е закриване на държавата. Не знам каква е процедурата, вероятно ще съществува името "България" като понятие в списъците на ЕС, НАТО, ООН и т.н.
10
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А защо драги журналисти не сте написали, че над 60 деца до 7-м клас са записани в други училища и така в селското даскало са останали 33 деца! Хората сами са го направили, а сега протестират!
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даааа. Разбира се , че няма нужда от училищата вече. "..напред науката е слънце.." не е вече слънце науката , то вече изгрява от Банкя и го поглеждат 80%та Банкясали
8
2
 
3
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Като искат училище, да правят деца !
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма деца! Независимо кой е строил сградата като не може да се използва по предназначение, значи поддръжката на тази сграда е не рентабилна. Протестиращите могат да си се грижат за нея, ако имат желание.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като сте много загрижени, съберете пари и даже да няма нито един ученик, ще има охрана СОТ и парно и нищо няма да се събори. Ще стой една празна, масивна сграда, дето се вика като спонсор може и да се настаните там да я ползвате за кабинет или нещо друго. В цял свят е така, даже в САЩ има изоставени градове и училища. В Австрия, Италия има цели села за продажба. В Нигерия пък нямат сгради, ама имат по 8-10деца. Преди 200г е било обратното
5
4
 
10
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Да не се затваря училището, ще се разруши и ще остане една развалина. Нашите деди са строили със собствени средства и труд , а сега ние не можем да го опазим.Хора, няма ли училище, живота там ще замре.
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие какво очаквате от Боку ефенди еднокнижний?
3
4
 
22
 
! Отговори
Генчо преди 3 години
Скоро цялата държава ще затвори.
2
4
 
14
 
! Отговори
Генчо преди 3 години
Скоро цялата държава ще затвори.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз учих там базата е страхотна, има локално парно и стол за хранене...а да не говорим за физкултурния салон-добре проектиран....без малко да стана спортист....