Двойно повече жалби за дискриминация за последните две години

Расови обиди, сексуален тормоз, в училище
Обновена: 6 юни 2020 07:52 | 6 юни 2020 07:30, Петя Славова
19
Двойно повече жалби за дискриминация за последните две години
Снимка: БГНЕС

921 са жалбите, постъпили от граждани в Комисията за защита от дискриминация през миналата година. Те са почти двойно повече спрямо оплакванията през 2017-а, когато са били едва 535, а през следващата година броят им е достигнал 600. Това става ясно от доклада на Комисията за защита от дискриминация за 2019 г. Тя е рекордна както от гледна точка на постъпилите жалби, така и на издадените решения за различен вид дискриминация, коментираха от КЗД пред "Монитор".

Сериозен ръст има и в самосезиранията на комисията, става ясно още от доклада. През 2017 г. те са били само 2 на брой, през 2018 г. - 286, а през изминалата година броят им е скочил до 601.

Увеличението на жалбите показва, че обществото е станало по-чувствително към актовете на дискриминация и тя е станала по-разпознаваема, се посочва в доклада.

Оплакванията на гражданите за нарушение на правата им са в сферата на образованието, здравеопазването, трудовата заетост, предоставянето на стоки и услуги, като всеки един от петте състава на КЗД се занимава с различните признаци на дискриминация.

Първият състав, който разглежда сигнали от дискриминирани хора по признак раса и етническа принадлежност, е установил дискриминация в 27% от подадените жалби през миналата година.

Вторият заседателен състав на КЗД пък е установил дискриминация на работното място при всяка трета жалба - или в 34% от сигналите. Два от случаите били за сексуален тормоз на работното място, става ясно от доклада на комисията. Случаите на сексуален тормоз обаче са най-трудно доказуеми, много често се вършат без свидетели, рядко извършителите са агресивни пред други хора, коментираха експертите от комисията.

Съставът на комисията, занимаващ се с дискриминация по признаците вяра, положение, народност и гражданство, пък е установил най-голям брой жалби, свързани с правото на хората да упражняват труда си поравно. Не малко са и обвиненията, че работодателите не са били коректни спрямо равните права на служителите, свързани с обучение и други материални облаги за сметка на свои колеги. Имало е и оплаквания за извършени дискриминационни актове по признаците синдикална и политическа принадлежност.

Заседателният състав на комисията, който се занимава с дискриминация по признак образование, политическа принадлежност, обществено положение и имуществено състояние, е констатирал дискриминация в 22% от постъпилите жалби. Един от случаите, при които са установени нарушения, пък е свързан с прекратяване на трудов договор на учител по признак "образование".

Пети състав на КЗД се занимава с проблемите на дискриминацията по признак сексуална ориентация, увреждане, възраст и семейно положение. Експертите са установили дискриминация в 26% от случаите, а 15% от сигналите са оставени без уважение. От състава са отчели в годишния доклад, че най-голям брой са сигналите по признак "увреждане", като най-често били свързани с недостъпна среда за инвалидите.

Най-много са сигналите през миналата година, подавани за множествена дискриминация, при която оплакването е по повече от един признак. Общо преписките за множествена дискриминация през миналата година са били 177, като в 87% са решенията по същество.

През миналата година разширените заседателни състави са установили сериозен ръст на жалбите от родители срещу образователни институции, във връзка с неравното третиране на децата им по признак "възраст", "обществено положение" и "увреждане". Един от показателните случаи за това бил учител, който наричал дете с дислекция "грозно пишещо" и "неподходящо" за това учебно заведение. Постъпили са и не малко оплаквания за дискриминационна практика, свързана с приема на първокласници.

Още по темата

Превишаване на учителски и морални права е открила Комисията за защита от дискриминация и при учител в университет, който преподавал, че евреите са дошли на Земята – "Хитлер не е виновен, че е избрал евреите, виновни били САЩ", гласяла разработка на преподавател, подготвена за студенти, посочват още в доклада си от Комисията за защита от дискриминация.

През 2019-а КЗД е провела и изнесени заседания в Централния софийски затвор, комисията се е произнесла по 5 жалби на лишени от свобода граждани. Според годишния отчет жалбите на затворници са основно за лошите битови условия и липсата на здравни грижи. В някои от жалбите затворниците претендирали и за това, че са лишени от право да спортуват, като не са им предоставени фитнес уреди, става ясно още от доклада.

КЗД налага глоба или имуществена санкция, когато се установява извършено нарушение на Закона за защита от дискриминация. Размерът започва от 250 лв. и може да стигне при повторно нарушение до 20 000 лв. Събирането на глобите и имуществените санкции е възможно, когато решението на комисията е влязло в сила. Направените разноски в хода на производството са по закон за сметка на бюджета на комисията.

През 2019-а КЗД е издала рекордните 627 решения. 360 от тях са влезли в сила, като 208 не са обжалвани от страните. В отчета е отбелязано, че повече от половината решения са влезли в сила и са потвърдени от ВАС.

Комисията е наложила 42 административни наказания на стойност 21 550 лева, както и 52 имуществени санкции на стойност 26 800 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
6565 да преди 3 години
България е управлявана от мафия. Организацията е пирамида. Най-отгоре е тиква. Парични потоци, инструкции, заповеди се спускат отгоре надолу. Базата е гладуващи храненици 800000 души. Толкова са необходими за управление на останалите. Едно време БКП бяха и те толкова. Всички останали са Дискриминирани. Зада не се усетят се пускат всякакви димки.
9
0
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
*** да се прегледаш, ЗЗЛД е от 2005 година. Ако някой си позволява да злоупотребява с чужди данни за лично удоволствие, може и да му се размине, на държавни институции, банки и други организации(ушеви и шапкарски) - също, но на физическо лице, осбено в качеството му на "работодател", ако си е позволил да нанесе щети на трети лица, ако не бъде разорен от дела, най-малкото също може да бъдем намерен по същия ред с трите имена, адрес и ЕГН и да му бъде смачкана тъпата муцуна.
8
0
 
6
 
! Отговори
6565 преди 3 години
а коронавирусната дискриминация, наложена от държавата кой ще я отчете? половината държава работеше, а другата- вкъщи. какво съм виновен аз, че не работя в хранителен магазин, или в банка, или държавен служител, че трябваше да остана без заплата затворен 2 месеца? и най-лошото е, че знаеш, че държавата ти обещаваше помощ само на книга, но ще се прави, че е загрижена за тебе
7
12
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Ти си типичен мало.ум.ник и го доказваш с всяка твоя дума. Аз съм работодател и ти гарантирам, че няма да си намериш никога работа с този език на омраза. Сега ще изискам ИПто ти по реда, за 2 работни дни ще ми го предоставят и на всички ХР агенции и работодатели ще разпратя твоите имена за да знаят да не те наемат на работа. Както и до комисията по дискриминация ще заведа иск. Такива нищо.жества като теб е добре да си останат в клоаката.
6
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Целия народ е дискриминиран заради определени закони и правила,най големият парадокс е че обикновеният и беден народ издържа над 200 000 държавни служители който не плащат данъци и осигоровки в НОИ,а ползват големи превилегии платени от народа е това ако не е дискриминация?
5
3
 
3
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
До Анонимен 10Туй а.....хахах.Ей много вие повредено чипчето, но какво да направиш.Писах че дискриминацията не е само до цвета на кожата, те си знаят своето....хахахах.Явно за вас опира само до *** нгилите, друго във вашия чип няма.Ти виждал ли си бял с две висши да рови по казаните, аз съм виждал, но както казваш ТУЙ......хахахах
4
8
 
4
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
До Тук пишещите по-долуРеагират първосигнално и после се чудят защо сме в това положение.Дискриминацията не е само до цвета на кожата, аз също не съм бил цвете навремето, но важното е че съм го осъзнал.Вие ако искате се бийте и повтаряйте в захлас какви арийци сте....хахахах
3
3
 
9
 
! Отговори
читател преди 3 години
100% безсмислена структура.Убежище за хора без професия и квалификация, но умеещи да пишат отчети.Ако правата на някого са нарушени - има съд.Ако съдът не работи, нищо не може да го замени.
2
7
 
6
 
! Отговори
Тук пишещите по-долу преди 3 години
***.ло.умни.ци реагират първосигнално като патки. Никой не ви говори за чернокожи. Примерно не наемат жена на работа защото има малко дете и ще отсъства от работа, когато детето е болно, не наемат човек на 50 години на работа, защото за тях вече e възрастен, не наемат човек в инвалидна количка, нищо, че отговаря на всички условия в обявата. Ето затова се говори.
1
2
 
7
 
! Отговори
Distortion преди 3 години
ДислекЦия?!? Сигурно детето не може да търпи лекции и конско. Каква дискриминация от страна на лошия даскал!