Растат случаите на домашно насилие в Разградско

Повече са сигналите за насилие над деца в социалните служби
9
Растат случаите на домашно насилие в Разградско
Снимка: БГНЕС

Има ръст на регистрираните случаи на домашно насилие в област Разград, отчетоха на заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие.

Според изнесените данни през 2019 година е налице увеличен брой на подадени сигнали в полицейските органи, има ръст на съдебните дела и прокурорски преписки и досъдебни производства. Многократно са нараснали сигналите за насилие над деца в социалните служби в региона. През отчетния период Консултативният център по проблемите на домашното насилие в Разград регистрира най-висок брой до момента на пострадали, които са потърсили помощ и подкрепа.

Съдия Нели Генчева съобщи, че през миналата година в Районния съд в Разград са разгледани 34 дела по Закона за защита от домашното насилие, което е двойно повече от предходната година. Страни по делата са били бивши съпрузи, търсена е била защита и от физическо и от психическо насилие. Имало е и дела, заведени от дете със съдействието на единия родител срещу другия родител, от баба срещу внук и от внук срещу баба.

Директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Таня Костова информира, че подадените през отчетния период сигнали за домашно насилие в дирекциите в региона са били 66 при 19 през 2018 г. По думите й във връзка с кризисната ситуация в страната и евентуално последващата финансова криза, прогнозата е за драстично увеличаване на сигналите и случаите за домашно насилие през следващите месеци, предаде БТА.

Като важен етап от изпълнението на една от основните цели в плана за действие на Областния съвет за превенция на домашното насилие в област Разград бе посочено разкриването на Кризисния център за жертви на домашно насилие и трафик.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чалгарин дудаевЯвно имаш впредвид АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКЕАН
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се прави домашно насилие?
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бъдете полит-коректни. Иначе как ще отнесете един дебел и дълъг Йой във вашата Йоня!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали бяха в Пловдивско?