Проф. Петров: Не може да останем Оазис при коронавируса

Здравната ни система е подготвена, обясни лекарят
Обновена: 6 юли 2020 10:35 | 6 юли 2020 10:35, Петя Славова
11
Проф. Петров: Не може да останем Оазис при коронавируса
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Страни като България, Словения и Хърватия успяха да запазят живота и здравето на хората. Това каза пред Нова тв проф. Иво Петров - член на Експертния съвет по кардиология към здравното министерство.

Големия брой заразени в страната той коментира така: "Не можем да останем Оазис. Ние сме част от Европа и от света. Дори да се бяхме затворили напълно, след отварянето отново щяхме да получим хората, които са позитивни с COVID-19".

Още по темата

По думите му, многото случаи на заразени са резултат на това, че някой спазват мерките, а други не и разпространението е на клъстъри.

Според него здравната система у нас е достатъчно подготвена за условията на лечение. Заразата обаче изостряла проблема с недостига на медиците. "Имаме намаление на броя на специалисти в определени региони, на които държавата трябва да обърне повече внимание от гледна точка на здравеопазване. Северозападът е един от най-бедните региони в Европа и е нормално колегите да отиват някъде другаде", каза още професорът.

Петров коментира случая с починалия медик от Спешна помощ, на когото стана ясно, че е отказана помощ от негови колеги. "Според мен е абсурдно. Лекар никога не може да откаже помощ на човек в нужда, независимо дали е лекар или не", категоричен беше той.

Професорът разказа история за своя колежка, която е била с COVID-19. Това че е спазвала всички предпазни мерки е повлияло за това да няма нито един заразен пациент или неин колега, въпреки че е била на 24-часово дежурство. "Това показва, че когато е спазен пълният комплекс от мерки, конкретния колега не се смята за контактен в работата си с позитивни пациенти", уточни още проф. Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спешна помощ обикновено се намира в централна болница за района и в таз болница да няма специализирани отделения как рентгеново и други със съответната апаратура по необходимост за прегледи денонощно по смени за персонала,че още за лекар на предна линия по спешност да се прегледа щом като е почуствал симптоми на заболяване независимо какво както и вътрешно аптечно по предписание да му се предоставят лекарства без да ходи до близка аптека за негова сметка щом е изследван как заболял.
9
0
 
0
 
! Отговори
Жоко преди 3 години
Статията е орязана и манипулирана. Току що четох същото интервю с въпросния лекар в друга онлайн медия. Интересно, но посланието на автора е във съвсем друг смисъл. Прочетете го. И ако ми изтрият коментара в близките 5 минути ще стане ясно на кого сервилничи днесъ.бегето.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво правим професоре?Как ще останем оазис,като министърката на туризма посрещаше лично чужденците с хляб и мед.Ужас!Такава излагация , простотия и унижение,не е истина.А случайно да ги е тествала за короната?Абсурд!Дори не и е минало през главата.
7
5
 
2
 
! Отговори
истината преди 3 години
след мангърчов иде ред на следващите лъжци да приспиват народа че всички ще се заразим / не сме податливи. Хората умират - млад лекар, онзи софиянец на 40 години, те ни пращат купени "специалисти", про-правителствени естествено, няма да хвърлят Мутафчийски, той е твърде честен, не може да лъже..
6
0
 
1
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
Инак Бойко е итър банкенски шоп. Вместод а говори той по медиите по темата, да се изложи много и да го скъсаме от подигравки то сутрин до вечер ги е наредил като бутилки - доцент-професор, доцент-професор и т.н., те да говорят, те да оберат след туй гайлето;))) Ковидир Майтапчийски му бе3 нужен, когато трябваше да диктатурира, Мангъров му е нужен, когато трябва да либерализира. Първоначлано доминираше само Ковидир, но, когато настъпи времето за либерализация му противопостави Мангъра;)))
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя всезнайко търсещ медийна изява,не се беше появявал скоро!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам, знам, че не е по темата, но защо (мамка му) е тоз оазис с главно О... да ми крещи още от заглавието?!Това някаква държава ли е или географска местност ли?
3
1
 
3
 
! Отговори
пророк преди 3 години
Дано не се напълнят болниците че ще почнат да ни лекуват като храбрият войник Швейк когато бил в плен клизма рициново рициново клизма
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големия брой заразени в страната лекари и сестри той коментира така: "Не можем да останем Оазис. Ние сме част от Европа и от света. Дори да се бяхме затворили напълно, след отварянето отново щяхме да получим лекарите и сестрите, които са позитивни с COVID-19".
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредните локуми... Ще правите ли нещо конкретно по проблема или само ще давате интервюта?