Тежка суша, рекордно ниски добиви, как ще се отразят на хляба?

Добивът на пшеница тази година е очаквано по-нисък
Обновена: 6 юли 2020 21:04 | 6 юли 2020 21:02, Веселина Йорданова
139

Цената на хляба няма да се увеличи, въпреки рекордно ниския добив на пшеница, убедени са експертите. Тази година реколтата е изключително слаба.

Добивът на пшеница тази година е очаквано по-нисък, а причината - неблагоприятните климатични условия.

"Според нашите очаквания добивите да са около 4 милиона - 4,1 млн. Спрямо миналата година имаме намаление с 30 на сто", каза председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

България произвежда четири пъти повече пшеница, отколкото е консумацията.

Ниските добиви ще се отразят и на джоба на земеделските производители и на всички по веригата, но не и на цената на хляба, убеден е Костадинов.

"За повишаване на цената на хляба не можем да говорим. Знаете, че цената на пшеницата е борсова цена, която не влияе", каза още Костадинов.

Ще има ли увеличение на цената, още е рано да се каже.

Всички стопански компоненти влияят на цената на хляба. А те са цена на суровината, която за нас е брашно, цена на труда, цена на електроенергията, на транспорта. Цена на всички мерки, които взимаме в условия на криза", сподели председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева.

Тя е категорична, че докато не се прибере и последната нива, прогнози не могат да се правят.

"Цената на хляба, говорим за цената на хляба, произведен от реколта 2020, ще бъде ясна в следващите 2-3 месеца. Обикновено започваме да работим с новата реколта октомври", допълни Марияна Кукушева.

А жътвата вече е приключила на 70%. Експертите обаче смятат, че качеството на пшеницата е много добро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Бачкатор преди 3 години
Арендатор - това е *** дума.
93
0
 
2
 
! Отговори
35 процента труд преди 3 години
Вие да не правите брашното и хляба ръчно? Преди две седмици пакетираният хляб в магазините, в които ходя, поскъпна с 10%, гледам и от фурната на Кауфланд положението е същото, а там работят със заготовки.Какво ви поскъпна баш преди новата реколта?
92
0
 
2
 
! Отговори
Тъй ли...суша?! преди 3 години
Царевица бол, ше мааме мамалига, а лебът е вреден оти е от гмо и не стаа за мезе на бирата!
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И хиляда коментара да напишем, че тежка суша не е имало сайта пак няма да се проверят каква информация са приели и каква предали. Вярват си сами на фейка.
90
0
 
3
 
! Отговори
На луди ни правят преди 3 години
Април месец валя сняг..преди това март беше дъждовен, май и юни си ги знаем. Да не говорим, че с тези валежи царевицата вече е над 3метра......
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лоши климатични условия не означава само суша. В случая лоши климатични условия е точно обратно и поради и това и на плод и зеленчука се отразява. Но в загранието се твърди за суша.
88
1
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Къде е тази суша? От два месеца, само три дни не е валяло...
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рекордно суша ? Кога бе?
86
0
 
15
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Недейте да лъжете хората за да оправдаете търгашките си действия.Добивите са високи но както винаги проблема не е в това, че не можем да изхраним гладните, а не можем да задоволим глада и алчноста на богатите !!!
85
0
 
5
 
! Отговори
1212 преди 3 години
"Според нашите очаквания добивите да са около 4 милиона - 4,1 млн. Спрямо миналата година имаме намаление с 30 на сто", каза председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.Това означава че ако миналата година са добили средно 600 кг от декар тази ще добият около 400 което значи, че са стигнали добива през соца. т.е няма нищо страшно но "рева" е голям. Какво да кажат зеленчуко производителите дали са по добре от зърнарите?
84
1
 
11
 
! Отговори
Петров преди 3 години
ТЕЖКА СУША ?!! Ай стига бе......целият юни ни удави .... за една и съща България ли говорим ?!!
83
0
 
4
 
! Отговори
до 117 преди 3 години
Царевицата за сметка на пшеницата е много добре за сега - поне в нашият район.
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо споменават в такъв случай само хляба,сякаш само пшеницата зависи от тази суша. Царевицата нали е нужна за животните,то по тази логика утре и цената на месото,млякото, яйцата също ще скочи.За общо вдигане на цени ни готвят,не само за хляба.
81
2
 
6
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
До 103Петре, глупустите ги пишеш ти щото толкова и разбираш. Това, че вали там където ти живееш, не значи че вали в Добруджа! От месеци дават репортажи с напуканата земя там. Аман от разбирачи по всичко.
80
2
 
7
 
! Отговори
Опса преди 3 години
Какви са тези глупости за суша? То има слънце от една седмица! Явно някой иска да сваля няколко кожи на българите чрез хляба! Борсовата цена на пшеницата е рекордно ниска. Ако ББ не снабдява сега значи ни готвят стригане.
79
1
 
14
 
! Отговори
бат Ицо преди 3 години
Каква суша, бе Веси? До преди 2 седмици валеше всеки ден.
78
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей аман с тоя хляб. Само на балканите му се обръща толкова внимание. Ама то беден народ нормално все хляб да му е в акъла.
77
2
 
6
 
! Отговори
Sas преди 3 години
Сваляйте ддс и вдигайте цените!
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази година метеорологичните условия са доста добри за зърнени култури.
75
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото посеете, това ще пожънете. Щом като сте посяли мафиотска тирания, ще пожънете глад, суша, мизерия, епидемии, земетресения и войни.