Десетки мъртви риби в Янтра, но замърсяване нямало

Причината - гниещи процеси в застойните участъци на реката.
Обновена: 7 юли 2020 18:54 | 7 юли 2020 18:54, Камелия Цветанова
14

Десетки килограми мъртва риба са изплували по бреговете на река Янтра край село Драганово на 6 юли. Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново (РИОСВ) започна проверка по случая.

"След сигнал към 112 се е самосезирала и Регионалната инспекция по околната среда и водите. В следобедните часове бе извършена проверка на място. Съмненията са, че рибата е умъртвена с химически вещества", коментира кметът на село Драганово - Светослав Иванов пред Bulgaria ON AIR.

При проверката обаче екоинспекторите не са констатирали замърсяване на водата с химикали и други опасни отпадъци.

"Химическо замърсяване във водата няма. На мястото на застойни участъци, където скоростта на водата е много малка, се наблюдава бълбукане. Считаме, че се активизират гнилостни процеси, които са съпътствани с отделяне на газове във връзка с анаеробно разлагане", каза главният експерт в РИОСВ Невена Петкова.

Хората в селото разказват, че мъртва риба в реката има почти всяка година. Според кмета сред местните рибари има съмнения относно истинската причина за появата ѝ.

След като явлението се наблюдава по едно и също време всяка година, екоинспекторите смятат, че една от причините са гниещи процеси в застойните участъци на реката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Янтрариба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Скитник преди 3 години
Какво да очакваш от гниещото блато наречено България ? Загнила корупция , гнила съдебна система ! Добрата новина е, че на 2 милиона българи по свет, внуците НЯМА да говорят български!
12
0
 
0
 
! Отговори
До Геров преди 3 години
Да да това е от т. Нар. Подскачаща суроватка. От вливането на джулюнишката река в Янтра подскача и къмто Драганово пак пльооос в реката и рибата мор. По някой път при скока пада на Смесито. Ама там и Росица се намесва и става по-сложно за обяснение.
11
0
 
2
 
! Отговори
Иван Геров преди 3 години
Източникът на замърсяване е почти сигурен - мандрата в гр. Елена. Тя излива суроватка в р. Златаришка, р. Златаришка се влива в р. Джулюнишка /и двте без риба заради мандрата/ и накрая всичко се влива в Янтра.
10
0
 
2
 
! Отговори
Генчо преди 3 години
Получили са наркотик менте !
9
0
 
3
 
! Отговори
Анаеробен злодей преди 3 години
Браво,на екоинспекторите.И днес си заслужиха заплатите ... и рушветите.Значи щом някъде бълбука и отделя газ това със сигурност ще убие рибата,която по принцип не обича да диша. Тя рибата на снимките предпочита течащата вода а не застоялата където обвиняваните"анаеробни процеси" са се развили ... ама то това е друг въпрос.Ама пък и защо да търсят виновни.Ще се окаже че са "наши хора" на някой началник и после тия еко енспектори ще трябва да напуснат топлите офиси и да се наредят за соц.помощи.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
рибите и те като матряла - лоши и затуй...
7
0
 
5
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 3 години
Некоя гербава фирма явно трови реката
6
0
 
5
 
! Отговори
Това са риби преди 3 години
самоубийци.Решили да се надишат с въздух,а не им понася.Иначе явноима връзка между мързеливите служби за контрол и замърсителите.Можеи местната власт да решава-"да производството е замърсяващо,но давасредства на хората,плаща данъци,дава подаръци,кой го е грижа за рибитеосвен шепа бракониери".Виждали цистерни да изливат отрови,но презуикенда,когато еко чиновниците почиват(не че през другите дни дебнат).А през седмицата водата е като сълза.Като навсякъде-никакъв контрол исмешни обяснения.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Химическо замърсяване във водата няма. На мястото на застойни участъци, където скоростта на водата е много малка, се наблюдава бълбукане. Считаме, че се активизират гнилостни процеси, които са съпътствани с отделяне на газове във връзка с анаеробно разлагане", каза главният експерт в РИОСВ Невена Петкова...----Да проверят след някоя друга седмица, за предпочитане къде декември. Ама догодина. Тогава със сигурност още по няма да има!
4
1
 
2
 
! Отговори
Компас преди 3 години
Епа то от горещото ще да е.
3
0
 
10
 
! Отговори
I'm преди 3 години
Естествено, че няма замърсяване. То пък оставаше да отчетат такова! Рибите просто са извършили групово самоубийство или корона вирус ги е убил.
2
0
 
7
 
! Отговори
Изхвърляне на боклук преди 3 години
Някои е спестил пак от токсичен *** и със бусовете във реката. Колко реки разсипаха така!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе знаем ги някои от номерата на шведите - хлорна вар, някоя шашка.