Обществените поръчки стават онлайн

Ще се използва Централизираната електронна платформа
9 юли 2020 09:03, Петя Славова
7
Обществените поръчки стават онлайн
Снимка: pexels.com

Обществените поръчки да се възлагат само онлайн. Това предвижда проект за изменение на Закона за обществените поръчки публикуван за обществено обсъждане. За целта ще се използва Централизираната електронна платформа, съобщава "Монитор".

Преминаването към изцяло електронно възлагане изисква работа с електронни документи, като е предвидено номерът на решението да се генерира от платформата, а за датата на издаване се приема датата на електронния подпис на възложителя.

Въвеждането на онлайн възлагане на поръчки се очаква да намали нарушенията по тях. Преди дни от доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция стана ясно, че близо 85% от проверените обществени поръчки в министерствата през миналата година са проведени в нарушение на закона.

С измененията се предвижда и промяна на глобите за нарушения. Размерът на санкциите, които Комисията за защита на конкуренцията налага при установяване на нарушения след сключен договор, в момента е фиксиран "3 на сто" и определяем „до 10 на сто” . С предложената редакция подходът се уеднаквява, като и за двете санкции са предвидени минимални и максимални граници от 5 до 10% от стойността на договора. Промените предвиждат още, формално основание за заличаване на стопански субекти от списъка, в който са вписани за нарушения.

Законопроектът предвижда още частните болници, които се финансират с публичен ресурс, също ще бъдат задължени да правят обществени поръчки за лекарства, консумативи и други дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Питащ преди 3 години
Пак поредна недомислица! Не може еднакви изисквания към участниците за 1500 лв. и за 15 000 000 лв.? Вместо да се облекчават нещата, те непрекъснато се усложнават! Как Ви се струва Бай Киро от Автосервиза с двама монтьори да ти участва в електронен търг?
2
2
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Крайно време е да се вдигнат отново праговете за провеждане на обществени поръчки? Това особено важи за второстепенните разпоредители/ като например РЗОК-тата/. Досега изключително трудно намирахме желаещи Изпълнители за поръчка от 1500-2000 лв., та камоли сега при Централизираната електронна платформа, някой да ти участва в електронен търг за тези малки стойности! Изискването всяка каса да си прави отделна поръчка е по задължение на Сметната палата, защото стойността е сумарно за всички каси.
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво от това? Пак ще печелятТези които искат