В Турция тръгва по същество делото срещу граничните ни полицаи

Те са обвинени за причиняване на смърт по небрежност
9 юли 2020 08:00, Ния Христова
13
В Турция тръгва по същество делото срещу граничните ни полицаи
Снимка: Pixabay
В турския наказателен съд в Кърларели днес ще се проведе четвърто заседание по делото срещу 4-ата български гранични полицаи, съобщи БНР. Те са обвинени за смъртта на турски бракониер, причинена според обвинителния акт по небрежност. Инцидентът стана през 2008-а година на границата ни край Резово. 
 
Очаква се на днешното съдебно заседание разглеждането на делото да започне по същество. Повдигнатите обвинения срещу бившия граничен полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков са за причиняването на смъртта на турски рибар поради небрежност. Обвинени са и за леко нараняване на друг рибар, както и за увреждане на имущество. Нова молба за прекратяване на делото е внесъл Джошкун Молла, турският адвокат, който защитава правата на българските граничари:
 
"Пак искаме прекратяване, защото това деяние, извършено в България, не е престъпление. То не е престъпление в България, то не може да бъде престъпление и в Турция."
 
В България военната прокуратура прекрати разследването по случая заради липса на извършено престъпление, а инцидентът беше определен като нещастен случай. 
 
Очаква се турският наказателен съд да се произнесе по внесената молба от адвокат Молла, а той смята, че съдът ще иска да чуе и становището на прокуратурата по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Грънчари преди 3 години
Ако гемията беше потопена от бреговата охрана, както си му е реда, сега едва ли щеше да има дело. Ама някои бг политици, като ходят постоянно да се дупят на Ердоган, за да подобрявали международните отношения, така е.
7
1
 
3
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Българските граничари даже са действали прекалено меко,а всички знаем наглостта на турците!Въпросът е каква е тая държава,която НЕ застава категорично зад защитниците си!?Ще има ли за в бъдеще хора,готови да рискуват живота си заради нея???
6
4
 
14
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Нашите гранични полицай, да заведат насрешно дело срещу роднините на турските браконери за нанесени психични увреждания/проблеми/.
5
5
 
18
 
! Отговори
Преди преди 3 години
време турски бракониери се опитваха да действат и в Руски и Украински води. Ония ги попиляха барабар с гемиите им. Ама за това анадолците ни вопъл ни стон. Но нали знаят, че тук е разграден двор дай дела да водим!
4
8
 
23
 
! Отговори
Бивш граничар преди 3 години
Банкянеца беше готов да предаде БЪЛГАРСКИ граничар защитил суверинитета на страната си на Турция еднолично,без дори да се замисли и само шумът,който се вдигна му попречи!Става въпрос за системно поведение,а не за инцидент.Тая персона смята държавата за лична собственост и се разпорежда както му скимне,с ежедневно,че и ежечасно нарушаване на всички възможни норми-законови и морални!
3
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
има нации , които са много нагли........
2
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Граничарите да се наградят! Те затова са граничари, да пазят. Не са хотелиери да посрещат.
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно и в Турция е същата бюрокращина като у нас. И в България има такива дела - роднини и други тъжители не се занимават, а държавните органи си оправдават заплатите на гърба на такива като граничарите ни, чиято единствена вина е, че не са надупчили още двама-трима бракониери, та да секнат кранчето.