Ангелкова: Сезонът на юг е добър, въпреки кризата

Страната ще субсидира с 35 евро на седалка чартърните полети
Обновена: 10 юли 2020 18:40 | 10 юли 2020 18:26, Нели Христова
26
Ангелкова: Сезонът на юг е добър, въпреки кризата

Опитваме се да бъдем навсякъде по Черноморието и в страната, да разговаряме с всеки предприемач, работещ в тази трудна ситуация за българския туризъм. Да бъдем до бранша и да коментираме всички наболели въпроси, а те са много, особено след последното развитие на  епидемичната обстановка у нас, което дава отражение върху сектора и възможностите за пътуване. Това заяви в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова след среща със Съюза на собствениците в едноименния курорт. Тя коментира, че бизнесът е притеснен заради неяснотата около избора на България като дестинация, което е много важно за Слънчев бряг и Златни пясъци. Като национални курорти те разчитат основно на чуждестранния туристопоток, който бе блокиран заради пандемията в световен мащаб.

Следващата седмица планираме да стартираме програмата за 35 евро субсидия за седалка за чартърни полети с туристи. Законопроектът беше обнародван в Държавен вестник и очакваме да се финализира одобрението от Европейската комисия, съобщи министър Ангелкова. Мярката е ключова по отношение избора на нашата страна като дестинация. Дискутирано е било също от кои държави очакваме чартъри. Всеки ден имаме различна информация. За момента предвиждаме тези полети да продължат от Германия, Нидерландия, Белгия, Полша, Чехия, но има и канселирани от Прибалтийския регион. Водим разговори да отпадне 14-дневната карантина за други много важни пазари за българския туризъм. Обстановката е напрегната за представителите на сектора, особено тук, в националните курорти, подчерта министър Ангелкова. Според нея запълняемостта на хотелите в Слънчев бряг в момента е ниска, Златни пясъци също е далеч от капацитета си. Трудно е тук на хотелиерите да поддържат такава голяма база, да плащат разходи и съответно да не знаят какво ги очаква.

Министър Ангелкова увери, че на юг от Бургас има добър сезон на фона на кризисната година, което ни дава надежда с повече дисциплина, отговорност и спазване на мерките да привлечем повече туристи. Възстановяването на сектора обаче изиска много усилия и време, коментира още министърът.

На срещата бяха обсъдени и мярката 80:20 в подкрепа на туристическия бизнес, както и възможността тя да се комбинира със стъпката да се наемат в туризма регистрирани в бюрата по труда безработни. Държавата поема 610 лв. от издръжката им. Министър Ангелкова благодари на колегите си от социалното министерство, които максимално бързо ще придвижат заявките от сектора.

В срещата в Слънчев бряг участва и председателят на КЗП Димитър Маргаритов, който заяви, че контролната дейност е съобразена с настоящата ситуация. Комисията работи по жалби и сигнали и в режим на самосезиране. Извършват се проверки на плажове и заведения, от направени над 90 проверки през изминалата седмица са открити три нарушения, като цяло българският туристически продукт през последните години става все по-качествен.

Апелът на КЗП към стопаните на заведенията е да не търсят начини да излъжат туристите, преследвайки бърза печалба за сметка на целия сезон. Всеки потребител може да избира кои аксесоари да ползва на плажа по собствено желание, а допълнителните услуги извън договорните отношения за наем и концесия на плажовете са на пазарен принцип. Един негативен случай може да създаде погрешно впечатление за целия сектор, предупреди Маргаритов.

По-рано днес министър Ангелкова проведе работна среща и с бранша в Поморие, на която присъства кметът на общината Иван Алексиев. Водим активна антикризисна кампания за България като дестинация, в която в местата за настаняване са въведени изключително строги противоепидемични мерки срещу пандемията от COVID-19. С дисциплина и отговорност от всички смятаме, че постепенно доверието към пътуванията се връща и се надяваме сезонът да се осъществи, каза министърът. Тя изрази съжаление, че броят на случаите с коронавирус у нас се увеличава и затова е изключително важно да се спазват от всички здравно-хигиенните норми според международните стандарти. Така ще се  намали разпространението на инфекцията и доверието на туристите ще се върне. Ведомството е в постоянен контакт с водещи международни туроператори, които нямат намерение да отменят полетите си. Стартира и насърчителната мярка за хората от първа линия в борбата с пандемията. Няма да има никакви ограничения по отношение на местата за настаняване, които ще могат да ползват, нужно е само да са регистрирани в Единната система за туристическа информация. Това също допълнително ще подпомогне сектора, посочи тя.

Министър Ангелкова анонсира още, че през следващата седмица в Слънчев бряг ще се състои посещение на ръководителите на дипломатическите мисии и представителствата на международните организации, акредитирани в България. На тази среща ще бъдат представени мерките, които прилага страната ни като туристическа дестинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Ти луда ли бе? преди 3 години
Къде е добър?Колко % от малкото българи дръзнали да отидат са доволни?Какво значи добър???Пълни заведения,магазини и плажове с красиви платежоспобни туристи или мишки(за съжаление хората нямат пари) дето не могат и не искат да плащат по 20 лева за чадър?Плюс на всичко отгоре министър на туризма трябва да е харизматична чаровна личност с красива външност и омайващи приказки,а не магарица като теб!!!
16
0
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
оборотни заведения затворени ...какао бийч ,бедрум и т.н бяха стряскащо празни------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Не ми пyka, за почитателите на белия прах !
15
4
 
9
 
! Отговори
Глупавия преди 3 години
Само не разбрах защо толкова плачем за английските пияндета.Ясно е ,че сезона ще е слаб и то не само за бг хотелиерите.А защо не искаме и ние PCR тестове за чуждите туристи както гърците пред вид факта ,че инфекцията е предимно вносна?
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изчезни, ти и всичките некадърници от правителствената шайка!
13
1
 
11
 
! Отговори
Бай Гошо преди 3 години
Тая е ***, колкото е и грозна! Само вреди на хората, заети с туризъм.
12
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Е па как да дойдат хората,като Ангелкова обикаля плажовете и ги плаши!В сура*тя мяза на Смър*тта,само една коса и трябва да влезе в образ.
11
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Премахнете карантината от Великобритания. Действие а не говорене трябва
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая за коя година говори? Миналата?Да супер е накъсват се от работа. Аквапарка работеше на половина вътре преброихме 10 човека точно, оборотни заведения затворени ...какао бийч ,бедрум и т.н бяха стряскащо празни пет човека на кръст пиеха кафенце и фрапенце. Няма вече моети и шандони мандони. Свети влас беше още по трагично празен. В Несебър пешеходци на разходка само. За по надоло не знам но едва ли ще е по добре
9
1
 
22
 
! Отговори
ined преди 3 години
Ангелакова или психически нещо не е в ред или големия и нос и закрива полезрението и има доста погрешна представа за нещата
8
2
 
19
 
! Отговори
Зори преди 3 години
Нагла, грозна, неприятна външност, кариеристка и безсмислена комерсиална ***.
7
0
 
4
 
! Отговори
39610 преди 3 години
Непонятни са ми притесненията. Стотици хиляди са в нашите ведомства като се започне от парламента, през министерствата, агенциите, комисиите, та до кметствата. Всеки със семейството си да отиде на българския морски бряг. Туризмът и спиралата от сектори около него няма да се сетят,че е имало Ковид19.
6
1
 
16
 
! Отговори
МАФИЯ преди 3 години
Ангелкова е за ГЕШЕВ - Плащат на БГ Фиктивни Фирми за Седалки в Самолети - Досега са платени и изнесени от Българския Бюджет близо 100 000 000 Долара за Туристи - Парите са внесени в Офшорни Банки .
5
4
 
15
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 3 години
Айде народе,комбинацията от стомашно-чревно разстройство с ковид е приказна и гарантирана на нашето черноморие!Ако не друго, поне престоя в болницата сигурно ще е кратък, да не заемате много ценни легла..
4
2
 
28
 
! Отговори
КАУБОЙ преди 3 години
Скъпа върни се в стадото -ще ти дам сено и ще се чувстваш като щастлива кобила
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 3 нарушения! Айде бе!
2
3
 
38
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Народе - с вашите пари плащат на европияндетата -за да пълнят джобовете на некъдърни алчни Хотелиери! 35 евро е половин пенсия в БГ!!
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гладен кон люцерна сънува!