Курортите по Северното Черноморие са почти празни, хотели затварят

На юг е по-оживено, почиват предимно българи
219
Курортите по Северното Черноморие са почти празни, хотели затварят
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото курортите по Северното Черноморие остават празни, съобщи „Труд“.

Основните туристи в комплексите, освен българи, са почиващи от Румъния и Полша, както и много малко гости от Германия и Нидерландия.

Още по темата

 Броят им обаче е толкова малък, че част от хотелите, които отвориха преди броени седмици, вече обявиха край на сезона и хлопнаха кепенците.

Подобни случаи има в курортите Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Слънчев бряг. На плажовете пък има основно българи от съседните по-големи градове, които се радват на чистото и спокойно море.

Причината е, че тези комплекси през последните години работиха основно с чужди туристи, а след отказаните чартъри през последните седмици и включването на страната ни като рискова дестинация по отношение на COVID-19, такива почти липсват.

Представителите на бизнеса са изключително притеснени и прогнозират поредица от фалити, още повече, че за част от хотелите това е втори подред нулев сезон след фалита на международния туроператор „Томас Кук“ през миналото лято.

За да си спестят търсене на персонал, въвеждане на засилени мерки за сигурност, разходи по работа при полупразни хотели и всички рискове с евентуално заразени гости, близо 70 на сто от бизнесмените отказаха въобще да работят през това лято.

Именно заради дългогодишните навици на българите да почиват в по-южните курорти, на юг от Слънчев бряг през това лято е значително по-оживено, макар и туристите да не са толкова, колкото през миналото лято.

Повечето гости обаче не залагат на „ол инклузив“ пакети в големи хотели, а избират къщи за гости, настаняване в къмпинги или в самостоятелни апартаменти.

Това доведе до оферти от по 42 лева за настаняване с изхранване и безплатни чадъри на плажа на човек на ден, при условие, че през лятото на 2019 г. цените бяха почти двойни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 3 години
След няколко години цените ще станат реални и всеки с минимална работна заплата ще си позволи почивка на морето .... Каква ирония ...
186
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Подобни случаи има в курортите Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Слънчев бряг."-Баси, не знаех че Слънчака толкова се е разраснал, че е хванал и Северното черноморие...Ти да видиш - нова география!Иначе, чудесно че затварят и то големите! Колегата спомена Балчик, аз предпочитам още малко на север - Иканталъка, Каварна, Шабла... Има си места за всеки и за всичко! В карайа сметка отивам да си почивам, да плувам, да се забавлявам сред природата!За "нощен живот" и чалга - те ти София
185
9
 
10
 
! Отговори
Малкият принц преди 3 години
Твърдения, че коронавирус не съществува, че мерките от НОЩ и Б.Б. вредят на туризма и бизнеса толкова много чухме, а сега туризма и бизнеса са игнорирани отвън, не от Мутафчийски или Б.Б., защото сме рискова дестинация за туристи и защото с протести, стимулирани от обединителя на нацията Р.Р., чиито пионки прокуратурата погна за корупция, Евросъюза намали доверието си в нас и ще ни покани лето 3020...Вече си подписахме живот ниво бананова република, и Уганда ще ни изпревари!
184
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БалигуЯ! Един амбрияж е цъкнал "минус". Да си жив и здрав, амбрияж - да те онодва ближния за твой кеф! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
183
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нормално.То България е затворена за обикновените турсити дето идват.Сега искаме да ги сменим с Германци и Какви ли не още други.Е няма да дойдат на нашия бетон.
182
4
 
16
 
! Отговори
Балигу преди 3 години
И на Севрното Черноморие много щураци изпонаправиха едни тъпотии, с които изгониха мераклиите за почивка там. Лакомията не е оферта. И амбрияжите ще загубят. Зверски. И после не им остава друго, освен да се пишат "Активни борци". Абе... амбрияжи...
181
1
 
7
 
! Отговори
ШМАТКА преди 3 години
Не само трябва да фалират някои ачи да се разредят затворените хотели като се съборят!
180
12
 
12
 
! Отговори
Ватман преди 3 години
Северното Черноморие не е за всеки, а само за разбирачи. За това по принцип не идват Софиянци там. Иначе, да, наистина много ще фалират, но основно ол-инклузиви, които по принцип се молехме да фалират. Така, че всичко е точно. Надяваме се на още една кризичка, да може хубаво да се изчисти ол-инклузива и да останат само нормалните хотелчета, рестурантчета и заведения. Без масовките е по-добре. ЕВАЛА НА КОРОНАТА. Дайте още една насам! Ние искаме КОРОНА!
179
10
 
13
 
! Отговори
БатБулгар преди 3 години
Много е добре на Северно Черноморие. Тази година няма Софиянци - всичко е спокойно, чистичко. Ще фалират най-големите дерибеи, щото няма кой да им бачка и ще останат само най-кадърните в Бранша! Да го искахме това нещо, нямаше да се случи. Искаме още 1-2 корона кризи, да останат само местните с техния си бизнес, да се махнат и софиянци и варненци .. супер!!! Балчик е супер, тази година цепи мрака. Препоръчвам, но само за разбирачи, а не за чалгари и позьорчета.
178
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милиен Вел4ев ко ши прай ся ? само 60/40
177
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да бъде! Туристите се избиват да идват тук, защото обичат да се къпят в гов-на и да ядат по безотпадъчната технология. Много съм щастлив, защото каквото и да приготвя, получава се по-добро от това, което ми сервират в 4-звезден хотел на Черноморието. Даже тъщата го призна, като я накарах да яде пилешки бутчета панирани... Иначе каката, коятто ги поднесе ми хареса, но не го показах на дзверо...
176
8
 
6
 
! Отговори
Хохохо преди 3 години
''...които се радват на чистото и спокойно море.'' ??? Днес, това някакъв майтап ли е? или платена реклама?
175
3
 
25
 
! Отговори
За 1 приятел питам преди 3 години
А такса барбарон на колко е паднала? И такса празен стол?
174
1
 
6
 
! Отговори
Гробище преди 3 години
Бумс и време за плащане по сметките, и бумс и няма големи печалби. Икономика може стартира само от началото, не от средата.
173
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нещата са несравними с испания, дори и не се надявайте на булдозери. кой бг депутат ще си събори собствения хотел, дори и фалирал? напротив, ще намери начин да го заложи, да крадне още едни пари и да духне в чужбина, а хората ще спестяват, за да стигнат до някоя съседна държава на море. процесът е приключил и е необратим. колкото и да не е за вярване.
172
8
 
20
 
! Отговори
На британците преди 3 години
са им забранили да ходят в България, а са им дали като безопасна страна Турция и Гърция - факт. Паникьорските действия на НОЩ ни доведоха до положение да сме по-зле и от Египет в момента на туристическия сезон само защото не подходиха стратегически да тестват максимално в началото на епидемията и сега на намалят тестването - те направиха точно обратното. Май нямат много опит със статистиката за разлика от Гърците.
171
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно,само допреди няколко дни курортите по черноморието се пукаха по шевовете от туристи,УЖ. Тука разни уж собственици на нещо си по морето пишеха че българи не им трябвали,капанчетата им били пълни с чужденци и чакали още.Ама,греда,истината лъсна и по морето,само хорица от близките градчета и села с по 3,20 в джоба.
170
2
 
46
 
! Отговори
Стефан фарашев преди 3 години
Да направят 100 лева пържените картофи и туристите ще се върнат. Хахахха на тези алчници така им се пада. Продават почивките на чужденците евтино а нас ни срижат.
169
3
 
47
 
! Отговори
Е как да са пълни. преди 3 години
Вижте цените в Турция 25лв за нощувка в 4 звезди хотел. В България 80лв. В Гърция по островите по 50лв нощувката. Тук ти дават храната от вчера, чадър по 20лв, такса барбарон в бара - 6 лв, разредена ракия - шльокавица, и цаца с бира за по 20лв порцията. Хотелите не сменят чаршафи, *** плуват в морето и после ти викат МИ ТО НЯМА ХОРА ЩЕ ТРЯБВА ДА ЗАТВОРИМ! Искат за 1 лято милионери да станат Е НЯМА КАК!
168
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да фалират алчнотиите !!!