38-годишен англичанин е сред жертвите на магистрала "Тракия"

Камионът-убиец не е имал спирачен път
14 юли 2020 21:10, Анисия Иванова
16

Ясна е самоличността и на петата жертва от тежката катастрофа на магистрала "Тракия". Става въпрос за английски гражданин на 38 години. Той е бил спътник на жена в една от колите.

А държавата и неправителствени организации направиха проверка на място за причините, довели до катастрофата. Камионът не е имал спирачен път, а тахографите са изгорели след удара.

Целта на инспекцията беше да открие пропуските и да се вземат необходимите мерки, за да не се допускат подобни тежки инциденти. Работи се по няколко версии.

Мантинелата, в която се удря ТИР-a е на повече от 20 години и е ръждясала.

"Най-вероятната причина този ТИР да прескочи оградата и да забие насреща е точно това, тя е изгубила своите свойства. Разберете, едно съоръжение на 25 години няма как да задържи, каквото и да било", каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

В България се поставят предимно метални, а не бетонни ограничители.

"Първо - по-леки са, по-бързо се изпълняват, създават се проблеми, когато те са на мостови съоръжения, допълнително натоварване. Проблемът е и зимно време, когато има снегопочистване. През металните може да се избута снега докато през бетонните го задържат", коментира инж. Иван Досев.

Според експертите причината за катастрофата е заспиване на водача на ТИР-а или техническа неизправност. И най-висок клас мантинела е нямало да успее да спре тежкото превозно средство.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Какво стана с разчитането на изгорелият тахограф?Установихте ли почивал ли е шофьрът?За какво служат камерите на прехвалената тол система,ако с тяхна помощ не можете да установите кой с каква скорост се е движил по магистралата в случая поне?Експерти на рояци са се навъдили...
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е и зимно време, когато има снегопочистване. През металните може да се избута снега докато през бетонните го задържат"Кой подари дипломата на този пурко? Поне има интернет да гледа как в нормалните държави си чистят снега. Снегорин до мантинелата е най-напред, изхвърленото от него се предава на друг и т.н. , а този в аварийна лента е роторен и изхвърля в полето. Да подава оставка, друг е въпросът, че например един с бобкат и Беларус беше спечелил да чисти Пампорово преди години
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А СЕГА НАПРАВЕТЕ СТАТИСТИКА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ,КОЛКО ТИРА С ТУРСКА РЕГИСТРАЦИЯ СА КАТАСТРОФИРАЛИ В БГ И ЗАЩО ЛИ ВСЕ ИМА ЗАГИНАЛИ И РАНЕНИ?!ПРОВЕРЕТЕ КОЛКО ТИРОВЕ С РЕГИСТРАЦИЯ РАЗЛИЧНА ОТ ТУРСКА СА КАТАСТРОФИРАЛИ СЪС ЗАГИНАЛИ/и ранени/И СЪПОСТАВЕТЕ,ЗАЩОТО ДЕН ПРЕЗ ДЕН ВСЕ ТУРСКИ ТИРОВЕ ПРАВЯТ ТЕЗИ ПОРАЗИИ У НАС!НЕ Е ЛИ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ ТОВА/камикадзета/,СЪЩО КАТО В ДРУГИТЕ ГОЛЕМИ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАДОВЕ НАПОСЛЕДЪК,ВРЪХЛИТАЩИ КОЛИ ВЪРХУ ХОРА,УБИЙЦИ С НОЖОВЕ...ВРАГОВЕ НА ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПА!!!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Което съм видял на много места в Испания е 5-10м между двете платна , рядко се вижда подобно разделение от 50см между мантинелите.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГрадимБългарияХайде да не ставаме по-свети от папата.Чак желязобетонна стена между платната по Европа не съм видял !!
8
2
 
13
 
! Отговори
Жо преди 3 години
БОКО как още не се е изцепил-"От мен да мине, ше ви дам едни 200 милиона, да смените всички мантинели."И всички гербери ръкопляскат и викат "Боко, Боко!"
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имате напредък в тоталитаризъма. Преди бяхте еднопартийна народна република, а сега сте многопартийна колониална диктатура.
6
3
 
13
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Вижте само смешната ламаринена мантинелка, даже и нова, не може да спре нещо повече от магаре с каруца.
5
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
МОЖЕ ДА СЕ ЗАСНЕМЕ ОТКРИВАЩИЯ ТРЕЙЛЪР НА ПОСЛЕДЕН ИЗХОД 2020ОГРОМЕН КАМИОН ПОМИТАЩ ВСИЧКО ПО ПЪТЯ СИ! УЖАСИЯ
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръждясалата мантинела на 20 г, не е причина за нищо. Само който не е виждал колко е дебела самата мантинела, и профилите които я държат, и т.н. може да надува балаона за стара ръждясала мантинела.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зимата при снегопочистване се избутва снега?! По тази логика се избутва в насрещното платно. Айде стига глупости бе , господин Досев. Защо никой не казва какво е състоянието на асфалта там? Вълнообразен е като река Дунав или Черно Море при вълнение.И как да няма спирачен път, като много ясно се вижда на всички снимки! Наистина ни взехте за будали.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като им знае бетона пази боже
1
8
 
13
 
! Отговори
ГрадимБългария преди 3 години
По европейските магистрали има железобетонна ограда разделяща посоките на движение. У на 30 годишна ръждясала мантинела.