От първо лице: Момичетата, които помогнаха в ада на "Тракия"

Мария и Моника са сред първите, притекли се на помощ на пострадалите
15 юли 2020 12:49, Ния Христова
24
От първо лице: Момичетата, които помогнаха в ада на "Тракия"
Снимка: БГНЕС

Две момичета са сред първите, притекли се на помощ, секунди след тежката катастрофа на магистрала "Тракия", която отне живота на петима души. Разказ от първо лице на Моника и Мария.

В момента, когато тирът с турска регистрация минава през мантинелата, навлиза в насрещното и помита няколко коли, Моника и Мария пътуват към Бургас. Двете момичета се прибират в родния си град.
 
"Просто спряхме колата в аварийното платно, сложихме си по една маска и тръгнахме натам. Отидохме, видяхме колите, видяхме целия ужас, който се беше случил и общо взето се втурнахме веднага. Видяхме, че е имало жертви", разказва 23-годишната Моника пред Нова тв.
Още по темата
 
И двете момичета са с медицинско образование, а трагедията на магистрала "Тракия" се е превърнала в полеви тест за двете.
 
Моника Димитрова е биолог, специализирал научна онкология, и към този момент работи в едно от отделенията на университетската болница "Куинс Медикъл Център" в Нотингам. Планува да учи за лекар. Мария Велкова пък скоро завършва медицина и възнамерява да специализира анестезиология и реанимация. От три години е сестра раниматор, а от скоро и лекар-стажант.
 
"Аз абсолютно не съм виждала нещо такова. Едно е да го видиш на работа, друго е да го видиш, когато се е случило и е много по-страшно. Със сигурност се изплаших, никога не съм виждала такава гледка, точно когато е станала. Беше си доста страшно и неприятно, просто трагедия", разказва Моника.
 
"Може би мина минута, след като се беше случил инцидента и още не бяха дошли линейки. Не ми е минавало през ум, че ще сме едни от първите, които ще спрат, за да помогнат с каквото могат. Честно казано аз не мога да кажа, че медицински сме помогнали кой знае колко много, защото ние видяхме единия млад мъж, който беше в много тежко състояние. След нас дойде лекар, който също е пътувал. Щом разбрахме, че там има лекар, просто отидохме при момичето, което беше в по-добро състояние. Решихме, че на нея повече ще можем да помогнем", каза още Мария.
 
И Моника, и Мария започват да търсят пулс, знак за живот и стигат до оцелялата млада жена, която е шофирала един от автомобилите. Спътникът й за жалост вече не е жив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Митко преди 3 години
Със сигурност, при ДНК, ще се докаже родствена връзка с "най-важния човек" в държавата :). Иначе, сериозно-браво на момичетата! Не им е било лесно!
18
1
 
4
 
! Отговори
asd преди 3 години
Вчера троловете на Божков и Радев бяха замлъкнали. Днес пак са им дали опорни точки и се трудят неуморно.
17
6
 
6
 
! Отговори
Факти преди 3 години
Гербаджийските магистрали пропадат, гербаджийските тунели се срутват. И трябва студенти да спасяват катастрофиралите.
16
3
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Бойко прави каяквото може, ти нещо повече ли си направил ?!
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Буквално преди десетина дни Боко Тиквата заяви по телевизията:"Магистрали като слънце! Оставил съм един участък, нарочно не го ремонтирам, да видят хората как са строили БСП"Ставаше въпрос точно за този участък с гнилите мантинели.
14
5
 
14
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 3 години
Това истинските млади хора които с рискуват живота си за да помогнат Същи млади хора НАСТОЯВАТ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА КОЕТО СА БИТИ И ВЛАЧЕНИ ОТ ПОЛИЦАИТЕ ПО ПОДОБИЕ НА ХИЩНИК КАК ВЛАЧИ НА ЗАКРИТО ЖЕРТВАТА СИ .
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да ви благослови, момичета! С каквото и да сте помогнали е били повече от нищо. Надявам се и двете да продължите с медицината, защото истината е, че това е най-благородната професия. Не може да се каже същото за ДАИ и компанията експерти според които мантинелите по принцип служат, за да се чупят. Ако се чудите защо пакетът Макрон мина, ето заради това е. Защото не може някакви недоспали шофьори на тирове да пресичат Европа и да избиват каквото могат по пътя си.
12
0
 
4
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
До Обективен 5Я пак прочети каква мъдра мисъл си сътворил...значи най некадърните и кадърните млади отишли в чужбина а кадърните дето останали се надявате някой да ви оправи! Ами той пожарникаро ,Шиши и компания ви оправят ве *** що ревеш сега!
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво момичета, браво!
10
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на момичетата!Иначе днес по БАТАК-ТВ се компрометираха тотално скапаняците, един "експерт" каза, че ако мантинелата била издържала, щели да загинат много повече хора, видите ли титър щял да спре на място и тия зад него нямало да могат да спрат :)))Експертна му работа.В белите държави съдят отговорните лица, а тук ти се обяснява как изгнилата мантинела на магистралата спасила човешки животи :)
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Бог да го прости Милен Цветков, но е имал спукана аорта и никой не е можел да му помогне. 5-6 мин. живот, имаше коментари на лекари доста.
8
0
 
42
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 3 години
Гордея се с вас, бургаски момичета !
7
4
 
51
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
С такива момичета - има и ще има надежда за България, крадена и убивана от мутрите !!!Не се убива туй, що не гасне !!!
6
12
 
5
 
! Отговори
до 3-ти преди 3 години
Гледам клипчета от раша и в 99% от случайте ВЕДНАГА отиват и започват да извличат някой от колата или да вдигат блъснат пешаходец , толкова бързат , че силно се съмнявам даже дали го питат как е , дали проверяват дали е контактен - страх да те хване.
5
10
 
22
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Жалко е,че кадърните млади хора отиват на работа в чужбина. И 30 години се надяваме,че ще живеем по-добре,но уви.Единственото хубаво нещо на прехода е,че и много от най-некадърните отидоха в чужбина.
4
6
 
42
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Кое ти е смешно, бе мaлoyмник? Че са сложили маска, заради задимяването ли? Кpeтен плоскоземец.
3
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умни деца, адмирации! А не, като оная пасмина, която измъкна от автомобила насила и уби Милен. Ама то се изисква базов интелект.
2
31
 
11
 
! Отговори
Унуфри преди 3 години
Браво на момичетата. Повече такива примери трябват на обществото. Единственото смешно ми беше това с маската
1
46
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова смели - няма начин да не са били от ГЕРБ.А може да са деца на пожарникари от ГЕРБ.