Защо цената на доматите скочи до рекордни нива?

На места стоката се продава за 6 лв. за килограм
15 юли 2020 00:00, Анисия Иванова
102
Защо цената на доматите скочи до рекордни нива?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Цената на доматите отново скочи и стигна 10-годишен рекорд. На места стоката се продава за 6 лева за килограм.

В момента са високи както изкупните цени, така и тези за крайния потребител.
Очакванията са тазгодишната реколта да е с около 2% повече от миналогодишната.

Според някои експерти не само у нас цената на доматите е толкова висока. Такава тенденция се наблюдава в целия Европейски съюз.

Георги Василев от Асоциация "Български пипер" коментира темата в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
4
 
! Отговори
Производител преди 3 години
Сърдете се на търговците те помпат цените.Доматите 1во качество от месец и повече са под 1лв за кг.по борсите.2ро качество 50ст. то не се и продава и дори не стига до борсата както и кривата краставица на 30 40ст. дребните картофи на по 15-20ст. Те не достигат до вас защото няма далавера нисък марж на цената малка печалба.В местния магазин до нас на 3км. от борсата доматите днес са на цена 2.70 и то престояли повече от една две седмици по складовете.Как за 3км този домат става от 70-80ст. 2.70
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже днес цената на домата край Петрич е 0,70лв екстра качесто
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стара ви е информациятя!Домата на едро от седмица насам е под лев!
84
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука в германия кило ароматни, черешови домати е 2 евро. Храната е поне 40% по евтина (и по вкусна) от българия, после българското било най. Глупости на търкалета, в българия се продава храна на качество под всякаква критика, неотговаряща на никакви стандарти, и на мега високи цени...
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91Що пишеш глупости? Има нужда от зеленчуци, но няма български производители да ги осигурят като количество, срокове и качество. Нашата консервна промишленост работи предимно с турски зеленчукопроизводители и изнася продукцията си за Западна Европа.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.И сега как е в Турция? Май нещо не го връзват покрай мерките на Ердоган. Той и банките постави. И май и икономиката "постави".
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като не ви харесва цената и смятате, че е толкова лесно отгледайте си вие домати! Родителите ми също имат проблем тази година с реколтата на домати вкъщи. Не вървят. Явно и те ще купуват за консерви.
80
0
 
2
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
6 кинта за домати в Бг!? Тук евтините сортове се въртят около 0,95-1,29? и единствените с цена 2,95-3,95? са тип "Биволско сърце" и разните еко и био .
79
0
 
4
 
! Отговори
anonim преди 3 години
Затова си гледам на село, хем евтини хем вкусни.
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
човека е прав,държавата работи единствено за интересите и в полза на големите зърнопроизводители,тяхната продукция е лесна за производство и лесна за износ,лека печалба с ниски разходи но за малко хора.Производството на зеленчуци и плодове е много по-важно за човешкото здраве,но е трудно за производство в големи мащаби,изисква много човешки труд и лесно се разваля,затова се произвежда от малки производители,които не са интересни за държавата и тя не мисли за здравето на хората а само за печалби
77
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Това е нищо, чакайте еврозоната
76
2
 
1
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
На булеварда едни роми продават розави домати по 4.5 лв. Скъпичко, но пък са хубави.
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че те тука в Швейцария са на същата цена.
74
5
 
2
 
! Отговори
az преди 3 години
хубавите домати, тип биволско сърце са на такива цени. за сиромасите има магазини като кауфланд и лидл, там са жълти стотинки на примоция.
73
2
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ердоган преди време -такива спекуланти ги постави на "място" за ЕДИН ДЕН!!
72
1
 
18
 
! Отговори
i'm преди 3 години
Защото няма държава, която да изпълнява фунциите си, за това! Ония па наглеци от бизнеса с горива заплашват, че щели да спрат доставките на горива, защото имискали камери, а те милите нямали възможност. Едвам свързват двата края и искат отсрочка с три месеца за инсталирането на камери... искат отсрочка за да си направят далаверите в държава в която цари хаос и всеки си прави каквото иска! Превозвачите пък на протест, защото не искали ТОЛ система.... на тия далаверата ще имс екне и ти не протест
71
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те в София за панелна стъклена дупка искат по 100 бона, вие се учудвате що кило домати ги продават 5/10 лева. Ей затова, днес в 17:00 часа пак сме пред парламента, да изметем мафията, мутрите и да спукаме надутия балон...
70
0
 
13
 
! Отговори
Дон Домат преди 3 години
И в заключение да кажа, че понеже цените на доматите в цяла Европа са на рекордно ниски цени в момента, въпреки споменатите експерти по-горе - тази статия е платена за да ви преметнат едни хора. И както Аноним 82 е казал- с известен успех пред баламите/Не смятайте че ви подценявам- знам че само се забавлявате с тъй наречените журналисти и клакьорите им по форумите.
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1212Аааа, не!Ела в центъра на София. По кварталните магазинчета има няколко вида домати - и по 2.50, и над 3 лв, и по 5.90 лв.Не ми се мисли какви са цените по някои сергийки в курортите.
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корна изкупува големи количества, за да ги мятат нейните симпатизанти по бившия Партиен дом. Искат да си го върнат, ама ядец!