Ангел Кунчев: Вълната от коронавирус на Балканите утихна

Според него растат случаите в Западна Европа
6 авг 2020 09:09, Петя Славова
74
Ангел Кунчев: Вълната от коронавирус на Балканите утихна
Снимка: БГНЕС

В последните няколко дни се наблюдава висока смъртност от COVID 19 у нас. Каква е ситуацията в страната коментира главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Нещата са коренно различни в сравнение с началото на пандемията, в болница са близо 850 души и никъде нямаме отказ", обясни специалистът пред БНТ.

По думите му коронавирусът се развива неравномерно.

"Докато в Благоевград имаме нови 100 заразени вчера, имаме области, където нямаме нито един, системата като цяло ще се справи. Ако има необходимост, никой няма да остане на улицата. Проблемът не е толкова в леглата, колкото в персонала", подчерта Кунчев. Той добави, че се обмисля цяла нова болница само при ситуация, ако няма места за настаняване.

Още по темата

Факт е, че чартърните полети намаляха с 80-90%. За туристите-чужденци, които идват у нас, ако са положителни, отиват си в страната, от която произхождат, ние организираме трансфера. Почти всеки ден организираме трансфер на румънски туристи от Гърция през Дунав мост, уточни Кунчев.

В момента вълната на COVID-19 на Балканите малко утихна, продължава да расте в западноевропейските страни, заяви доцентът.

Мерките у нас не се спазват и това е нещото, което доведе до по-мощното повишаване на случаите. Глобите няма да помогнат. Няма контролна система, която да вижда всичко, коментира още Кунчев. Хората психологически приеха, че не е такъв проблем коронавирусът и не спазват елементарни мерки, подчерта още Кунчев.

Като епидемиолог ще кажа, че публика на стадионите не трябва да има, както не трябва да работят нощните заведения и не трябва да има и фестивали. Но виждаш и сриването на бизнеса и необходимостта от помощ. Трябва да има баланс. Според мен е по-добре като лекар да не допускаме събиране на такива огромни маси на едно място, каза още Кунчев.

Ако няма драматично влошаване на ситуацията, учениците трябва да тръгнат на училище по нормалния начин. Много мерки се вземат за училищата. Повечето страни в Европа считат, че нормалният училищен процес не трябва да прекъсва. Но има повече от месец до това време и нещата може да се променят, каза Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глобите ще помогнат.И трябва да се въведе полагане на общественополезен труд.
59
0
 
0
 
! Отговори
До 53 преди 3 години
Научи се да четеш.В заглавието се казва ,, Балканите,,, а ти цитираш данни за България.В текста пише, че в България не е равномерно разпределението на заразените и за първи път се говори за откриване на нова КОВИД болница.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Мислиш като патката .Мисли,мисли ! .......Или в България не умират 110 000 хиляди на година .?Видими резултати от ОПГ ГЕРБ и *** от Банкя .
57
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
утихнала е вълната в болните му фантазии.умрелите от короната на ден станаха 3 пъти повече от март месец. И нарастват геометрично.
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Глобите няма да помогнат."Ще помогнат, но трябва някой да ги налага.
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До И той запознатМислим, а умиращите се увеличават
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1"Всеки ден в българия умират около 300 човека по най-различни причини."Ами да закрием пожарната тогава. Няма чак толкова да изгорят в пожари ...
53
6
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
Влезте в сайта на Министерство на здравеопазването и четете. Например днес са починали 9 човека които са възрастни и болни хора. Вчера бяха 19.....също възрастни и болни. Средната възраст на починалите навсякъде по света е над 80 години. Къде е проблема? Всеки ден в българия умират около 300 човека по най-различни причини. Има ли увеличение на смъртността? Не няма. И къде е проблема?
52
0
 
8
 
! Отговори
И той запознат преди 3 години
5,13 е процента на заразените за днес. От началото на "пандемията" се движим в стойности 3-5%! Напрегнете си малко сивото вещество и мислете!!!
51
2
 
6
 
! Отговори
ДонДон преди 3 години
До Оставка на ГЕРБДПС !Този пост го виждам вече в над 3 статиий. В този случай без абсолютно никаква връзка с темата.Явно си от по-евтините БСП тролчета. Научили са те как се прави copy/paste, но не са те научили да четеш и да мислиш.
50
3
 
6
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Училищата и детските градини са най-големия развъдник на всякакви зарази. Явно плана е много да останат сираци.
49
3
 
5
 
! Отговори
300 на ден преди 3 години
Е на това ако му викаш утихване, не знам.. от тези 300 след месец много ще са под земята. Но да, умрелите не гласуват.
48
2
 
4
 
! Отговори
Оставка на ГЕРБДПС ! преди 3 години
Ами какво чака каскета, че не връща Черепа и Мустака в България ?Къде е червената бюлетина към Интерпол за издирване на опасни престъпници и връщането им в България ? Или не ги издирваме, защото ПРКРАСНО знаем къде са и, ако случайно се върнат и си отворят устите, много хорица ще пострадат и то яко ?!В момента имаме мафиоти, начело на мафиотска държава и така ще продължава, докато не изринем мутрите от властта .
47
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринКак да се обясни на един българин от "ония 80%", че без тежките мерки в началото на епидемията, сега заразените щяха да бъдат 100 000+, починалите 1000+?Няма как. 80%!
46
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1ъИзкарай короната и така ще повярваш, че чак няма да ти е за вярване, умниче ;)
45
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
*** като Кунчев затвориха България при 5 човека с вируса, а сега при 300 очаквате народа да ви повярва!Оставка от поста който заемаш Кунчев!
44
1
 
19
 
! Отговори
преди 3 години
Остана ли някой да вярва на СЗО и онези с вълните и затихването ?
43
18
 
6
 
! Отговори
истината преди 3 години
Само 303 човека днес - и всичките да умрат нищо не са сравнение с това да си стоим във вкъщи или да носим маски.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между утихна, и малко утихна, има голяма разлика!Също и между малко сме гневни, и гневни, на журналистиката, която манипулира. За жалост покрай сухото го отнася и другото.Бъдещето е плод на днешните усилия, а доверие се губи лесно, а възстановява много трудно.
41
2
 
12
 
! Отговори
ksarax преди 3 години
На теб ти утихнал мозъка и няма връщане назад