За два месеца пандемия - близо 5000 жертви на домашно насилие

Често за насилието съобщавали съседи
6 авг 2020 09:32, Петя Славова
19
За два месеца пандемия - близо 5000 жертви на домашно насилие
Снимка: БГНЕС

С началото на карантината, специалисти предупреждават за скок в случаите на домашно насилие.  4875 сигнала за домашно насилие са подадени по време на извънредното положение от 13 март до 13 май. Това обяви инспектор Пенка Стоянова от Главна дирекция "Национална полиция" на конференция по проблемите на тормоза вкъщи.

Още по темата

25% от сигналите са дошли от съседи, показват още анализите на полицията. Експертите посочиха, че в условията на пандемия този тип насилие се увеличава. Това се дължи главно на факта, че жертвата е затворена между четири стени с насилника си.

Освен на тел. 112 те могат да ползват и горещата телефонна линия за жертви на насилие 0700 40 150, съобщава "Монитор". Специалистите уточниха, че данните са за подадени сигнали, като е възможно един човек да е звънял няколко пъти.

Към проекта "Превенция и отговор към домашното насилие в условията на извънредно положение" на "Пирогов" и Асоциация "Деметра" работи и приемна на територията на Спешния център. Седем пъти жертвата си казва, че ще сигнализира преди наистина да направи това, посочи комисар Благородна Макева. Тя съобщи още, че за година позвъняванията за домашно насилие са около 30 000

Инспектор Пенка Стоянова пък обяви, че ще има нова техника за патрулките, така че да могат да стигат по-бързо до жертвите. Бодикамери ще им помагат да намират лесно местонахождението им, ако са успели да излязат на улицата

Освен това специална система ще казва на полицаите колко сигнала са подавани от този адрес. Експертите посочиха и още една ужасяваща статистика. През 2017 година е имало 27 убийства на жени, през 2018 са 33, а през 2019-15.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак да ми каже за оная закачалка дето обещах да монтирам миналата година и ще и кажа аз!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас, явно масово хората не могат да се понасят. Тези хора живеят в кошмар и то по собствена воля.
15
3
 
2
 
! Отговори
бам бам преди 3 години
И аз я бия моята, ей така за профилактика.Бия и съседите, че да не подават сигнали.И себе си бия, когато няма кой.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За евроге йският демократ-чиновник е 'домашно насилие'.За 'нормалният насилник-***' е учене жената на мястото й.Колкото по се меси държавата в живота на хората, по-зле става и Те го знаят, защото така се поддържа илюзията за държава.
13
4
 
3
 
! Отговори
Аха преди 3 години
До анонимнаМъжете не се развеждат, защото при развод жената взема децата, издръжката и жилището, придобито по време на брака. По отношение на домакинската работа, днешните жени не можете даже един омлет да сготвите.
12
0
 
4
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Виждам, че анонимна вече се е отчела с коментари. Къде са една дама, вили и другите НПО активистки?
11
0
 
3
 
! Отговори
Аха преди 3 години
,, Експертите посочиха и още една ужасяваща статистика. През 2017 година е имало 27 убийства на жени, през 2018 са 33, а през 2019-15."Хайде сега кажете, че ежегодно в България има по 100 предумишлени убийства общо за двата пола. И по 1,5 убийства на 100 000 души при 5 на 100 000 средно за света.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, тези вярват ли си? Проста логика и баба ми ще е разбере: 5000/60=83 всеки ден даже уикенда.Точна такава статия излезе в западната преса и нашите да не останат назад и те.Покажете ми статистиката черно на бяло, точно 5000 ли са? Никога няма статистика публикувана и си праскат едни цифри и готово
9
5
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
За тва,че женките ги маризят са виновни само те.От могу говорят.
8
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Тус все още властва балканският мандалитет. И жените също са виновни, и мъжете не са невинни, защото гледат в повечето случаи на жените си като на слугини, то не и като на слугини. Трябва, ако не помагат или просто не им се работи в къщи, да си приемат положението, а не да изискват какво ли не от някой, който е бил цял ден на работа. Това е само пример, причините за неразбирателство за безкрай, но несправянето с дом. работа е чест аргумент, и то несправедлив.
7
3
 
5
 
! Отговори
Злоупотреба преди 3 години
А защо не кажат колко жени жертви злоупотребяват с този закон за да си отмъщават на мъжете си и най-вече, че използват децата си за техните злобни замисли. Истината за съжаление е, че наистина жените, които са жертви и малтретирани не подават жалби срещу насилниците си от страх. А тези, които с пръст не са пипнати са най-големите жертви и следвайки съветите на адвокатите си пишат страшни глупости.
6
3
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Разбира се, че и мъжете са жертви но имам въпрос - защо те стоят при някоя, дето ги била малтретирала психически ежедневно? Нали обикновено мъжете обвиняват жените, че си заслужавали боя, защото стояли при подобни? Кога ще разберете, че никой няма никакво право, освен при извънредни обстоятелства да бие и убива? Има десетки други начини за разрешение.
5
4
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
До про.ст човек - в кой век живееш, бе човек? Значи да ти стои мирно и да ти козирува, та да не ядяла шамари?! В същото време да се издържа сама, да ти гледа децата, после изк.укургалите ти родители, и да си трае, то бива задръстен мозък, но толкова?
4
4
 
7
 
! Отговори
Прост човек преди 3 години
Последните 20+ да не кажа 30 години съсипаха основната градивна единица на обществото - семейството. Хората мислят само за пари и как да си начешат нагона, затвори ги вкъщи и липсата на ценности и нервите от безпаричието и ситуацията ще доведът до това естествено. Ама да се има предвид че никой не яде шамари ей така, не опрадвавам нито един мъж ама нека не си мислим че жената мирно и кротко е стояла и е яла шамари
3
5
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До ГеоргиПрав сте, семейството на брат ми сега са болни от корона - също лека температура и лека кашлица - на 50 г. е
2
8
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Айде пак тази мантра за домашното насилие, като винаги жената е само жерта, а мъжът само насилник !!!Толкова е противна тази тема, че вече и истинските жертви ги пренебрегвам ...И винаги полицията разследва самото физическо деяние, а не какво го е предшествало ...Не оправдавам физическа саморазправа, но всички сме хора и нервите на много не издържат... а и когато поради карантина не можеш и да се махнеш от къщи, докато вещицата се кротне ...Монетата винаги има поне две страни !!!
1
8
 
4
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Домашно насилие, стрес, обедняване.... съсипаха хората. Аз имам 2ма познати които умряха от инфаркт през тази "пандемия" и за толкова време само за 1 болен от коронавирус съм чул. Бащата на един приятел и той го изкара с 2 дена температура и 1 седмица кашлица. Ако не му бяха казали, че е корона вирус нямаше и да разбере. Не знам дали имаше вирус, но той нанесе много по-малки щети от колкото мерките за борба с него.