Застраховките за пътувания се запазиха като преди пандемията

Икономисва се от излишни полици
6 авг 2020 09:37, Петя Славова
0
Застраховките за пътувания се запазиха като преди пандемията
Снимка: БГНЕС

Пътническите застраховки бележат умерен ръст за последните два месеца до нива преди пандемията. Това показват данни на застрахователни дружества у нас, предаде "Монитор". С отпускането на мерките все повече българи започнаха да пътуват.

Някои осъществиха отложеното с месеци пътешествие в чужбина, а други се насочиха към родните курорти за почивка. Данните на едно от дружествата у нас показват частично възстановяване на обема сключени застраховки
по полицата "Помощ при пътуване в чужбина с осигурен асистанс".

Сравнено с броя сключени застраховки през 2019 г., възстановяването през юни е в размер на около 25-26%. През юли то вече достига 30 на сто. Друг брокер пък посочва, че застраховките за помощ при пътуване в чужбина доближават нивата си отпреди пандемията. През юли са достигнати нива от 80-90% от тези преди разпространението на коронавируса.

"Има постепенно възстановяване - ръст има както при пътническите, така и при застраховки "Автокаско" и имуществени застраховки", коментира изпълнителният директор на брокерска фирма у нас Пламен Димитров. Интересът към здравните застраховки остава траен, макар и по-голямата част от тях да са сключени от работодатели в полза на техните служители.

Очаквано, завишен интерес има и към медицинските застраховки с покритие за територията на България, както и тези, покриващи последиците от претърпяна злополука и заболяване. Тук се включва покритието на разходи в случай на зараза с COVID-19, които влизат като част от друг продукт или се предлагат като отделна полица.

Минимални загуби има при застраховките за превозвачи както и при тези, предназначени за малки и средни предприятия. Намалението е в размер до 10%, като причина за това са засегнатите финанси на фирмите. "При "Гражданска отговорност" има лек отлив, защото фирмите използват само част от превозните си средства", посочи Димитров.

Последните данни от Комисията за финансов надзор (КФН) показват, че към април премийният приход от пътнически застраховки е надолу с 44 на сто. Спад е отчетен и по линия на бизнеси, свързани с транспорта. Към момента прогнозите на застрахователите са, че пазарът ще остане стабилен, но все още има несигурност и по-скоро песимизъм.

"Можем да очакваме, че тенденцията към свиване на приходите ще се запази, тъй като все още не са налице признаци за стабилно възстановяване на пътуванията извън страната", посочиха брокери. Действащите ограничения към някои видове малък и среден бизнес пък ще доведат до това фирмите да икономизират разходи за застраховки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари