Мазни топчета продължават да изплуват по Черноморието ни

Плажът в Бургас буквално е зарит от боклуците, но...
7 авг 2020 07:20, Петя Славова
26
Мазни топчета продължават да изплуват по Черноморието ни
Снимка: Bulgaria ON AIR

Палмово масло продължава да изплува на плажа в Бургас. Затова сигнализираха туристи от региона. Мазните топчета са разпръснати по цялата крайбрежна ивица, която вече от няколко дни е покрита с неприятна бяла консистенция.

Още по темата

"Трябва да има санкции, наказания и да се търси отговорните лица, които са го направили. Нашето море трябва да си остане чисто", заявява пред БНТ туристът Спас Самокодов.

Вече 3-ти ден плажът в Бургас е буквално зарит от стотици хиляди топчета от палмово масло, а размерът на някои от тях дори е по-голям от този на орех.

"Доста хора ми казват, че им полепва по краката и е доста мазно. И аз го пипнах, не е никак приятно", разказа Валентина Станчева, която е спасител на Северния плаж в Бургас.

След сигнала на туристи от началото на седмицата концесионерът се е погрижил да изчисти плажа, но безуспешно.

 "Проблемът е, че не знаем кога морето ще спре да изхвърля още от този отпадък. Колкото ни е известно, няма опасност. Това е биологичен отпадък", заяви Симеон Цветков, представител на концесионера на Северния плаж.

След проверка от "Морска администрация" стана ясно, че най-вероятно замърсяването е от кораб, превозвал палмово масло, който е измил остатъците от него в морето. Все още обаче не е установен конкретният нарушител.

  "Получихме отговор от държавите в Черноморския регион. От Румъния получихме отрицателен отговор, че такъв кораб не е бил разтоварван при тях. Очакваме все още отговор от Украйна и Русия", каза директорът на "Морска администрация" - Бургас.

От екоинспекцията в Бургас са дали предписания на концесионера да почисти плажа, а събраните найлонови пликове с топчетата палмово масло ще бъдат извозени в депо за биологични отпадъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нормални хора по плажовете на морето в България, а а за останалите не ме е грижа.
19
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Бонус за плажуващите, плажно масло!
18
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Ф.С.В.как не правят нищо, та те са основната порта за всякакви наркотици и *** без да им се плаща ддс/мито с десетки години. ако ги проверят, палата на секретарката на тиквата ще е като палатка на орлов мост малка пред на митничарите...
17
0
 
5
 
! Отговори
Конь преди 3 години
Тъкмо на туристите ще им омеква кожата и няма да се препича като се върдалят в белите и кафевите мазни топчета!Туризма мисли за вас и вашето здраве!Поне тази екстра е безплатна а не като разни чадъри и барбарони на безбожни цени!
16
0
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Всъщност това палмово масло на топчета -в България му казват СИРЕНЕ!! Така че който е гладен -отива на плажа и докато плажува- може да си похапва чисто БГ Сирене!! Освен Морска Администрация и БАБХ са за "трепане"' аххаха
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то и в парламнта пълно с мазни топчета приготвяйте чувалите
14
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Вчера бях на плажа -пълно е с топчета палмово масло в Бургас- Направо чували трябват за събирането им -Отделно времето беше лошо и тепърва вълните и теченията ще вадят топчета- Сигурно поне 2-3 месеца ще има топчета
13
0
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Морска Администрация досега се криеше -а всъщност ТЯ е главната Институция която носи Отговорност затова- Какво сложно имаше още преди 10 дни да провери- КОрабът е плавал посока нашето крайбрежие -север -ЮГ или Юг Север- Може Корабът да е отдавна в Средиземно Море ! Проверява се Трафика за тези дни и се вижда кой е носил преди това Палмово масло- Дават се данните на МАРПОЛ и почват едни солени глоби! А Морска Администрация от 40 г не прави НИЩО! Знаете ли че стотици чиновници "лежат" ТАМ??
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върви по плажа между топчетата и недоволните туристи Бойко Борисов.Изведнъж вижда на плажа използван презерватив. Боце се навежда, хваща презерватива и назидателно казва на туристите - "Ей, не се научи тоя народ да яде правилно салама!"С трениран жест слага презерватива в устата и изсмуква съдържанието. Доволно примлясва и казва повелително - "Учете се, ей така се прави - мазнинката, да вземеш мазнинката е важното!". И почва да замезва с топчета палмово масло.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изплуваха на Боеко мазнинките.
10
0
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
И ПАЛМОВОТО МАСЛО И КОКОСОВОТО МАСЛО НА СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА СЕ СТОПЯВАТ!НО ПАРАФИНА ИЗДЪРЖА И НЕ СЕ ТОПИ ПРИ ТЕМПЕРАТУРИ ПОД 50 ГРАДУСАПАРАФИНА Е ПОЛЕЗЕН ЗА КОЖАТА И СЕ ИЗПОЛЗВА В КОЗМЕТИКАТА НО ДА НЕ СЕ ПОГЛЪЩА ЩОТО Е НЕФТЕН ПРОДУКТ ПОЛУЧЕН ПРИ ПРЕРАБОТКАТА НА ПЕТРОЛА
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня психопат дето му жужат дронове в спалнята, дето сам си кара, сам се вози, сам си говори и сам се снима, че и сам си се кефи на глупостите, няма ли мнение по въпроса, или от бръмбарите дето му жужат в главата, не знае какво да прави.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нека с биологичното палмово масло гаджето на симеонов да намаже слите на Бг туризъм. Не става само с многомилионни субсидии, трябва си ръка да пипне. А морката администрация някакъв секретариат ли се води? Те не знаят какви кораби с какъв товар минават в наши води и питат съседите? Браво, заслужават си заплатките.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Журналисти, да бяхте си направили труда да проверите дали се води опасен по международни стандарти. Опасен е, токсичен. Ама вас лесно ви лъжат от морска администрация, защото знаят че ви мързи да гледате.
6
1
 
16
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Бойко Борисов с цялата си пасмина от депутати, пазванти и храненици отиде да се изкъпе и да провери водата и вече цяла седмица след това изплуват мазни топчета...
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата крайбрежна ивица вече от няколко дни е покрита с неприятна бяла консистенция, но няма кой да я почисти. Какво още чака администрацията и така ли се надява да привлече туристи?
4
0
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТАКОВА ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ПАРАФИН НАДАЛИ Е ОТ КОРАБ ТОЧНО В БУРГАСНАЙ-ВЕРОЯТНО Е НЕФТОХИМ НЯКОЯ АВАРИЯ НО СИ МЪЛЧАТ ЩОТО БУДА И ЗЛАТЕВ СА СТАРИ ДРУЖКИ
3
0
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВЕЧЕ ОБЯВИХА, ЧЕ ТОВА Е ПАРАФИН И, ЧЕ ГЕРБЕРИТЕ СА ИЗЛЪГАЛИ , ЧЕ Е ПАЛМОВО МАСЛО!!ПАРАФИНА Е ПОЛЕЗЕН ЗА ЧОВЕШКАТА КОЖА И С ТОВА МОРЕТО СТАВА ОЩЕ ПО ПОЛЕЗНО ЗА ЛЕТУВАНЕ.НО ПАРАФИНА ПРИЛИЧА НА ХРАНА И ИЗБИВА МОРСКИТЕ ОБИТАТЕЛИ , ВСИЧКО КОЕТО ГО ПОГЪЛНЕ СИГУРНО УМИРАИМА И МАЛКИ ДЕЦА КОИТО ОБИЧАТ ДА ПЪХАТ ВСЯКАКВИ НЕЩА В УСТАТА СИ И ЗА ТЯХ Е ОПАСНО ДА ГО ПОГЪЛНАТ!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заповядайте на море в България!!!
1
5
 
14
 
! Отговори
Жеко преди 3 години
Това е фалшива новина, целяща да бутне правителството и съсипе туризма. Бочето каза, че нашето е най-чисто и най-хубаво. Аз само на него вярвам.