Огънят в Хасковско: Засегнати са около 50 000 декара

Няма пострадали и загинали при пожара край село Маточина
10 авг 2020 09:44, Елка Василева
4
Огънят в Хасковско: Засегнати са около 50 000 декара
Снимка: БГНЕС

Няма пострадали и загинали хора при пожара край село Маточина, няма и тежки поражения в населените места. Това каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов на брифинг пред кметството на село Студена в област Хасково.

„Усилията на повече от 200 човека - пожарникари, доброволци, служители на Българската армия и други, през нощта дадоха резултат и към момента положението е значително по-добро от вчера. Не говорим вече за трудно контролируем пожар. От 3 страни той е ограничен и не е допуснат до населените места. Нямаме пострадали и загинали хора“, посочи Николов.

Няма тежки поражения в населените места. Огънят е засегнал около 50 000 дка, може би и повече, каза Николов и посочи, че са засегнати са предимно сухи треви и храсти, но на много места и борови масиви.

Още по темата

„Последното направление е между селата Маточина и Варник, където пожарът се разпространява в югозападна посока към Турция, като колегите там са предупредени и ако до обяд не успеем да го овладеем, и те ще се включат в гасенето на тяхна територия. От няколко дни по няколко канала държим връзка с тях. Те предлагат булдозери, пожарни автомобили и хора. Нашите съгласувани действия бяха свързани с това те да са на тяхна територия и да пазят тяхната територия“, допълни Николов.

Големи горски пожари все още бушуват на много места в страната. Бедствено положение е обявено в общините Тополовград, Харманли, Хасково и Димитровград. Усложнена е обстановката и в област Ямбол. Продължава гасенето на друг горски пожар в Русенско. Бедствено положение е обявено и в община Свиленград. Там пожарът обхвана огромна площ - над 100 000 декара. Евакуирани са жители на две населени места. Пожарът не е потушен, но е локализиран и няма опасност за населените места.

Над 120 пожара са гасени през изминалото денонощие, каза още Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тулупа защо не е там поне от гасене на пожари уж разбира.