С риск за живота хора минават по изгнил мост, за да стигнат до имотите си

Пирони, изгнили дъски и люлеещо се съоръжение, ремонт - няма
10 авг 2020 11:45, Петя Славова
23
С риск за живота хора минават по изгнил мост, за да стигнат до имотите си
Снимка: Кадър, Нова тв

По неволя хора минават всеки ден през изгнил мост над река Искър. Съоръжението е дълго, въжено, но често хората не подозират, че само късметът ги е отвел невредими на другия бряг.

По думите на жителите на кв. "Левище" в Своге мостът е построен през 1957 г., а през 1963 г. е паднал в река Искър заради тежестта на снега. Днес мостът е в окаяно състояние. На места са излезли и пироните на гредите.

"Гредите са амортизирали, материалът е некачествен. Този мост е единствения път до вилите", обяснява жител на квартала пред Нова тв.

.Докато преминават автомобилите, мостът се клати. Има спукани греди, стърчащи пирони. През зимата автомобилите се плъзгат и удрят в парапетите.

Гражданите споделят, че по моста минават работници с тежка техника. Те се страхуват, че ако се наложи да извикат линейка или пожарна, те няма как да достигнат до домовете им. Опасяват се, че някой ден гредите ще се счупят и някой ще пропадне с автомобила си в реката.

"На територията на Община Своге има над 60 мостови съоръжения. На този мост преди няколко дни извършихме козметичен ремонт. Ние имаме право само на текущо поддържане. Основен ремонт нямаме нито право, нито възможност. Мостът се намира над река Искър и е държавен", обясни зам.-кметът на община Своге Илия Богданов, който добави, че реката е държавна и те нямат право на дейности в тази част.              

Той добави, че е отправено искане към Комисията по бедствия и аварии за финансиране на ремонтите на опасни съоръжения. От Комисията все още не са изпратили отговор, въпреки че има заявка за ремонт. От там изискват документи, които от общината няма как да изпратят, защото съоръжението е направено от преди 50-60 години. Богданов призова институциите, от които зависи този ремонт, да подходят отговорно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
До ДДТ а друг избор имат ли?
20
3
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Само който е мързелив и ***,минава с кола по дървен мост.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17Казваш, че трябва да се затвори и участъка от магистрала Тракия, заради вълните по асфалта там, както и голяма част от пътищата в България. Това ли ти е решението?
18
1
 
8
 
! Отговори
ДДТ преди 3 години
Трябва да си камикадзе или луд с диплома,за да караш кола по дървен пешеходен въжен мост.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Материалът си е много качествен, след като е издържал над 50 години!Въпросът е, че управленският материал е некачествен, щом не е взел мерки за толкова време!
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кметът къде спи? Да отиде да ограничи достъпа на автомобили и готово. Вилната зона е някоя събота да се скриеш от жената , а не да живееш целогодишно , че и линейка да чакаш.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност не е мост, който води към Банкя.
14
2
 
2
 
! Отговори
Цигулка тиква преди 3 години
Ами минавайте по магистралата на тиквичка цигулка.там е по безопасно.селяни тръгнали по мостчета от дърво, или улици по калдъръм,абе наш Боко магистрали направи,а се движите по обиколка.много сте зле селяни.
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този мост не е за автомобили!Да се радват, че кмета си затваря очите, иначе са за спукване от глоби.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Totenkopfсъщите като теб!
11
2
 
33
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Малко сте спестили от "новината". Този мост води към вилната зона на въпросните селяци и вината за окаяното му състояние е на тези, които с трошките си минават по пешеходния мост. Вероятно когато са го строили е имало и надпис "Забранено за автомобили", но ние сме на принципа: " Кой бе, ти ли ще ми кажеш, Я си глей работата."
10
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моста е държавен,ама се стопанисва и поддържа от общината!Кмета да не се прави на умряла лисица!По една греда на година да е сменял,сега моста щеше да е годен !Ама няма за крадене,там е проблема!
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо минават с автомобили по моста?!Дървен материал има в изобилие там, да си направят дървен мост и да минават пеша по него!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гостстопанисването и кмета са добро начало, но без осигурено финансиране, нищо не се случва и най-добрите идеи могат да си останат такива на хартия...
7
3
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Селяни овчари колко са само мързеливи
6
0
 
16
 
! Отговори
гост преди 3 години
е от 1963г колко да е некачествен този материал? Тя египетската пирамида се руши, че е от камъни, вие искате дъски да ви векуват. Имате си кмет, да ви го е поддържал. Иска се стопанисване, не само строеж и после никой не го е еня какво се случва.
5
0
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Най-напред тол..па да се погрижи за единствената им "магистрала" на хората и тогава да ходи на май та си при бай Ставри !
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Признавам си най-чистосърдечно, че не съм специалист по мостове, но по дяволите това мост за преминаване на автомбили ли е?
3
0
 
21
 
! Отговори
селянина преди 3 години
с пасатчето на снимката, сега да плати ремонта на този пешеходен мост!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те отдавна изплуват, но реакциите са потънали отдавна