12 мъртви щъркела открити край жп линията Русе - Варна

РИОСВ проверява причината за смъртта им
11 авг 2020 20:30, Анисия Иванова
7
12 мъртви щъркела открити край жп линията Русе - Варна
Снимка: РИОСВ-Русе

12 мъртви щъркели са открити край жп линията Русе - Варна. Експерти на РИОСВ - Русе вчера са извършили извънредна проверка по повод сигнал за намерените птици в междугарието Разград - Самуил, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ - Русе.

Сигналът е постъпил в екоинспекцията на 9 август чрез тел. 112 и е предаден на Областна дирекция по безопасност на храните - Разград, които са открили 5 птици.

При проверката на място, при обход по протежението на жп линията между километри 74 и 76, експертите са открили общо 12 загинали птици. Всички са намерени в непосредствена близост до стълбове от електроконтактната мрежа на линията.

Предполага се, че птиците – възрастни и млади, нощували по стълбовете, са станали жертва на електрически удар при преминаване на влак.

Екоинспекцията е изпратила един екземпляр в Спасителния център на СНЦ "Зелени Балкани" за установяване на точната причина за смъртта на птиците.

Към настоящия момент белите щъркели се подготвят за есенната си миграция, като се струпват на големи ята и търсят храна в земеделските площи, сметища и др. терени с наличие на подходяща хранителна база.

От РИОСВ припомнят, че белият щъркел (Ciconia ciconia) е вид едра птица, представител на семейство Щъркелови. Гнезди и отглежда потомството си в Европа (включително и България), Северна Африка, Близкия изток и Централна Азия. Извършва сезонна миграция в Субсахарска Африка, Западна Индия и др. места.

Видът е синантропен и гнезди в селища или в непосредствена близост до тях. Изгражда гнездата си върху комини, стълбове от електропреносната мрежа, покриви, паметници и все по-рядко върху стари изсъхнали дървета. Защитен е от Закона за биологичното разнообразие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Което показва че тока е вреден. Аз съм против АЕЦ Белене.Карам на газ и въглища.
5
9
 
4
 
! Отговори
Щърбел преди 3 години
Така БДЖ и железопътната инфраструктура се превръщат в основен фактор за демографската катастрофа в тикволандия.Устафка!
4
7
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
Ами да, умрели са на чиато място, ама от ток...
3
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черепа ги е убил за да подклажда недоволството.
2
1
 
28
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ-ЗООЛОГ преди 3 години
Не се радвайте когато умират птици. Те са индикатор за качеството на живот. Гълъби, щъркели, врабчета, соколи, орли, лястовици и т.н. живеят само на чисти места - чист въздух, чиста вода, чиста земя.
1
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самоубили са се заради тиквата.