Жители на добричко село протестират заради липсата на вода

Много млади двойки са предпочели да отглеждат децата си там
11 авг 2020 15:52, Ния Христова
3
 
Добричко село с над 1000 жители се вдигна на протест заради липсата на вода. Хората от Дончево разказват, че от години търпят проблемите с ниското налягане и честите аварии, но през последния месец са били оставени изцяло на сух режим.
 
Ганчо Колев има малка ферма за птици, където отглежда 14 000 кокошки-носачки. За да не затвори предприятието си, пълни цистерни от селските чешми в съседни населени места.
 
"Последния месец грам никаква вода да няма в това село, просто "чашата преля”. Затова са тук хората и си мисля, че няма да спрем, докато не се реши тоя проблем изцяло и завинаги", разказа той пред Bulgaria ON AIR.
 
Дончево се намира само на няколко километра от Добрич и много млади двойки са избрали да отглеждат децата си там.
 
Росица Бонева работи в Дома за хора с деменция в съседното село Опанец, където са настанени 50 души, част от които са лежащо болни.
 
"Хубаво, че в селото има чешма, носим вода за хигиената, знаете, че там трябва да се мие, да се дезинфекцира и т. н. Това е непосилен човешки труд, много литри вода!", казва тя.
 
Директорът на ВиК Добрич призна, че в много населени места има проблеми с водата.
 
"Тук от 40 години никой нищо не е направил. Тук не е подменено нито едно трасе, една помпа нова не е поставена никъде! Имахме инсталирана мощност 200 киловата за 200 домакинства", обясни изпълнителният директор на ВиК – Добрич Тодор Гикински.
 
Гикински подчерта, че вече са подменени 2 помпи, които захранват Дончево, а до края на годината ще бъде пуснато и ново водопроводно трасе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шефа на ВиК само се оправдава...Ама и тези селяни досега що дремаха ?
1
6
 
6
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Ами да са се сетили навреме да протестират. Защо не протестираха при комунизъма, че да им направи така водоснабдяването навремето, че да издържи поне едни 100г. капитализъм и да няма нужда от ремонти?При капитализма ние нямаме нито ресурсите, нито възможността, да се занимаваме с такива битовизми. Имаме много по-важни въпроси от този.