Черноморието заплашено от воден режим

Обемът на яз. "Камчия" е драстично намалял
12 авг 2020 10:48, Ния Христова
21
Черноморието заплашено от воден режим
Снимка: Pixabay
Обемът на язовир "Камчия" е намалял драстично и екоминистерството търси алтернативен източник на водоснабдяване за Бургаска област. Воден режим заплашва Черноморието и туризма, обяви екоминистърът Емил Димитров. На язовир "Камчия" разчитат Бургас, селищата от Обзор до Созопол, както и част от Варна, предаде БНР.
 
"За разлика от Перник, където язовир "Студена" беше напълнен, тук дъждове няма. В регионите на Бургас и Сливен, както и Котленския балкан, който най-много ни вълнува нас, от две години не са валяли снегове и дъждове. Това е проблемът. Природата е безмислостна. В момента в язовир "Камчия" има около 60 млн. куб. м. вода, които при нормално потребление, би трябвало да стигнат точно за една година", уточни говорителят на ВиК – Бургас Димитър Гюров.
Още по темата
От екоминистерството смятат, че ремонт на язовирите Порой и Ахелой ще реши проблема. "Тези два язовира с помощта на водопровод, който ще бъде изграден допълнително с няколко пречиствателни помпени станции, ще бъдат включени в деривация "Камчия". Тази вода ще помогне да не се усети кризата евентуално при липса на дъжд", допълни Гюров.
 
За целта обаче е нужно финансиране от 60 млн. лв. От ВиК увериха, че с язовир "Ясна поляна", който водоснабдява курортите от Созопол до Ахтопол, проблеми няма. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
В селце .край морето преди 3 години
Предвидено за 150 схлупени къщи ВиК от преди комунизма...+ канализация...има на 20 метра нови кооперации около 150 на по 4 - 5 етажа. Естествнно на последните етажи вода няма., но какво от това нали вземат парите на желаещите да имат изглед към морето....
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пацо терасата ли ще ги плати
14
2
 
1
 
! Отговори
морск и преди 3 години
Колкото и да няма за хотелите на *** Тенев директор ВИК Бургас на Слъ нчака винаги ще има .
13
1
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
A, случайно да има някой друг ВЕЦ, който разхищава източници на питейна вода там наоколо?
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко да пусне дъжда на момента!
11
1
 
9
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Само ще кажа че обезсолената вода Израел на кубик е под 3.7 лв колкото е сега в Шумен...... Герб натикаха всеки един бранш в тази клета страна в миналото... Вижте само БДЖ, тротоарите и улиците, лай ня ните тръби в морето, безумно ниските заплати... Камонлибда мислят, че вода нямало. Областен град Перник без вода оставиха 8 месеца, че Варна, Шумен, Търговище и Бургас ли няма да оставят. Решения много но от *** КАКВО ДА ОЧАКВАШ
10
1
 
9
 
! Отговори
Гешо преди 3 години
75-80% от хотелите не работят , ами ако работиха какво щяхме да правим ?
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е пряко последствие от водните централи и изсичането на горите в изворните области. Мутри вън!
8
8
 
1
 
! Отговори
Симо преди 3 години
Абе на вас журналистите май ви плащат да пишете само отрицателни неща за българското черноморие.
7
2
 
4
 
! Отговори
sa преди 3 години
А така вместо да се гледаме като пръднали догодина , започнете да правите вода от морето. Ако не знаете как вземете готови проекти на готови инсталации от арабският свят , Дубай , UAEНашето море е солено инсталациите ще работят много добре. Мислете инвестирайте от сега за в бъдещето ))))
6
1
 
8
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Боко да им пусне тръбъ от Искър
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При БорисУФ все търсят нещо по околовръстни и кръстовища.Ама там вода няма, акъл трябва. А ГРОБарите с акъла са в тежък дефицит .Не стига ме те са прости ами направиха комбина с Вуерката е Шкембо които пък са еманацията на глупостта та нещата станаха КАТАСТРОФАЛНИ .
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ударят ли кранчето, това значи да пуснат кепенците и на летище Сарафово.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще намалее кафявото крайбрежие!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяло море имат пък нямали вода
1
2
 
21
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Е то не може безраборно да се строи и водата сметната за 10 пъти по-малко хора пак да стига.... Чакайте подобни проблеми и в големите градове, които се разрастват ударно като София примерно... едно малко по сушаво лято следвано от суха зима и приключваме като перник.