Строят Контролно-информационен пункт "Седемте Рилски езера"

Ще има и база за спасителите на БЧК
19
Строят  Контролно-информационен пункт "Седемте Рилски езера"
Снимка: Pixabay

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов ще участват в церемония „Първа копка“ за изграждане на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Официалната церемония с водосвет ще се проведе утре в района на хижа „Рилски езера“, на територията на Национален парк „Рила“.

След построяването на Контролно-информационния пункт (КИП) в част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинска-спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. Също ще се гарантира и присъствието на служители от парковата охрана и ще се създадат оптимални възможности за провеждане на интерпретативни и образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност.

Контролно-информационният пункт (КИП) ще се използва за нуждите на парковата охрана на Национален парк „Рила”, където служители на Дирекцията ще дават информация на посетителите на парка за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието, правила за поведение на посетителите, режимите и нормите в защитената територия.

Необходимостта от изграждане на Контролно-информационен пункт в близост до хижа „Рилски езера“ се обуславя от големия интерес и увеличаване броя на посетителите в района на циркуса на Седемте рилски езера. Със създаването на пункта ще се постигне по-ефективна контролно-охранителна дейност, управление на туристопотока, както и ще спомогне за провеждането на интерпретативни и образователни програми и кампании за екологичен мониторинг на биотичните и абиотичните показатели. Опазването на ландшафтното и биологично разнообразие на района е приоритет на МОСВ, респективно на Дирекция „Национален парк Рила”.

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: рилаБЧКспасители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16 с бариератаДжиповете возят след барирерата. Таксата на бариерата се събира от общинска фирма. Няма как превозна услуга да конкурира паркинг, така че всичко, което сте написал, са бръщолевини.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ли никой не казва нищо за бариерата на пътя преди лифта където събират по 5 лева на кола. Руснаците държат там ВСИЧКО.Джиповете ги конкурират затова ги и забраняват.
14
6
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Добра идея е да има постоянен пункт на спасителната служба. Но разни индивиди, чийто най-дълъг маршрут е от миризливата им панелка до магазина са против. Защото мразят правителството и герб и заработват като хеътъри.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди се правеха,че не знаят за някой строеж а сега вече не се и крият
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ли беше насипването с камъни там? А след като строят нещо,вместо багери и бетон,защо не го направят от дърво,тип финландска зглобга бе?Не ги е срам,развалиха и планините.Не им стигна морето
11
3
 
10
 
! Отговори
Don Zucca преди 3 години
Половин милион?? Бъзикaтe ли се?? У Софето ГEРБ за толкова вече тоалетна не прави...!
10
1
 
6
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Да вземат да обезопасят малко Езерния връх на Рилските езера. Кога ли някой изморен турист ще падне, и разплюска от 100 м. Височина
9
1
 
9
 
! Отговори
ГерберюгаПродажен преди 3 години
Съсипаха България мутрагените
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!!! Нова подпорна стена, този път на Рила. Както казах, няма да остане незастроено място в България. След което те ще отидат в Емиратите, а ние ще се радваме на бетона. Супер.
7
1
 
10
 
! Отговори
Lili преди 3 години
Нееееееееееееее. Няма нужда от строителство на езерата. Европейските милиони да отидат за пътища, няма нужда да се унищожава природата!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Официалната церемония с водосвет...А от утре на всеки лък и стрели се раздават и от други ден всички да ходят и да си хващат яденето! Набожни като бабички от женския пазар в София! До къде стигна България - о Боже, слез и си прибери вересиите! Такава е думата, но не е официална!
5
1
 
12
 
! Отговори
Бетон и багери ... преди 3 години
... нещо като своеобразна "подпорна стена" за Седемте Рилски Езера .На по-късен етап ще обявят и легловата база на "Информационния пункт" и ще пуснат обяви в джобс.бг за сервитьорки и камериерки за нуждите на Хотел 5 звезди - "Информационен пункт" Рилски Езера.
4
2
 
8
 
! Отговори
Усвояваме ударно преди 3 години
Ако не знаете еу програмите са 2013-2020, скоро пресъхват и всичко ще е за ковид. Трябва да се бърза.
3
1
 
16
 
! Отговори
бързо в затвора! преди 3 години
Айде пак багерите на езерата. Ревизоро е за затвора.
2
1
 
13
 
! Отговори
СпретеГерберюги преди 3 години
Бaси майкaта пак.
1
2
 
14
 
! Отговори
Опаа преди 3 години
Ох малееее, пак крадeне ще пада.