Делът на СПА туризма у нас е 3% от БВП, ще се утрои до 7 г.

Марияна Николова се срещна с Асоциацията за възстановителен и здравен туризъм
13 авг 2020 17:37, Анисия Иванова
17
Делът на СПА туризма у нас е 3% от БВП, ще се утрои до 7 г.
Снимка: Министерството на туризма

СПА туризмът е с дял 3% в БВП на България и се очаква той да се удвои или утрои през следващите 6-7 години в зависимост от позиционирането на страната.

Сред специализираните видове туризъм той заема второ място у нас след културния. По дебит на минералните си води България е втора след Исландия в света. Под тези акценти премина работната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с Елза Зарева, председател на Асоциацията за възстановителен и здравен туризъм, съобщиха от Министерството на туризма.

България предлага висококачествено обслужване от доказани професионалисти на конкурентни цени. Много от кадрите в туризма могат допълнително да се преквалифицират за тази сфера. В страната има 145 сертифицирани обекта според специализираната наредба, чиито услуги са с конкурентни качества според международните стандарти и могат да привличат туристи целогодишно, посочи министърът.

Тя обърна специално внимание и върху възможността здравноосигурени  граждани на Германия да ползват тези услуги у нас през здравните си каси, което е престижно признание за потенциала на страната ни.

Министър Николова посочи, че Министерство на туризма работи по продуктов анализ и план за развитие на здравния туризъм (заедно с културния) за периода 2020-2025 г. В него са очертани предимствата на медикъл туризма ни, които не са на разположение в здравните системи на редица други държави, и ние трябва да се възползваме максимално от тези плюсове.

Елза Зарева потвърди, че за развитието на подсектора са необходими екипни усилия на всички заинтересовани – институции, общини, медицински звена. По този начин е възможно специализираните ни курорти, разполагащи с разнообразни минерални ресурси, да привлекат такива професионалисти, както и да се създаде по-висока заетост в регионите през четирите сезона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
бкп преди 3 години
абе другарката импексова няма ли пак да прави спа конгрес ?
12
3
 
0
 
! Отговори
ХХемус преди 3 години
Човек да почваме ли урока по история!В една османска империя,колко народа е имало,и кои са били на служба при султана!!Ще ти кажа за едни наши национални герои,дето са бачкали за империята,ама тогава ще ме анатемосате!
11
0
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Защо Турция да ни е братска? 500 години са ни секли главите ,защото сме християни. Иначе рускините са красиви,ама много палави.
10
2
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
И през това време руснаци и немци са на туризъм в братска Турция!На мен ми тежи единствено за рускините!Да ми се жалват от семейния живот,от Путин,да ми разправят че всичките са' ръководни кадри' в еди си коя компания,да удари бутилка охладено бяло вино с плодове и после ой
9
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
България не може да се състезава със Средиземноморските страни и да залага на морски туризъм, 300 км са нищо, но с минералните извори може, но с човешко лице ,не мутренско. България има достатъчно сектори в който да бъде водеща страна и да предложи нормален и достоен живот, но мутри те ни са много алчни и подмолни. Друго си бързите пари: наркотици, проституция, хазарт, и други все ''почтенни" тарикатлъци.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това означава, че ще унищожат и малкото останало производство.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българския туризъм при ГРЕБ направо заСПА
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3% от БВП? Тотални глупости пишете.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая оправи езиците, сега и туризма подхвана
4
0
 
9
 
! Отговори
Споделено преди 3 години
Направо го закривайте тоя СПА. Само като види човек цените на тия процедури,му се изправят косите. Ако има заболяване ,ще предпочете минерални бани. Те и чужденците не щат толкоз пари да дават.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бях аз, щях да кажа " 200 процента до 6 месеца". Кво, нали и без това сме седнали да фантазираме и да се лъжем.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдаа.За съжаление туризма във вида, който го познавахме до сега няма да има. Безмислено е да се наливат пари за подържането на огромни комплекси. По-добре да се насочат към селският туризъм. Там евентуално би могло да има повече желаещи от колкото да си киснат мазолите в хотели с по 100-200 посетителя по време на пандемия.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой е спал отвит,туризмът във всичките му форми в близките 5-10 години такова дърво ще яде,че ни е бедна фантазията!