Екоминистърът: Офроуд и автомивка Седемте рилски езера затварят от днес

Спряха джиповете в Рила, контролът на испекторите на парка
50
Екоминистърът: Офроуд и автомивка Седемте рилски езера затварят от днес
Снимка: БГНЕС

Край на джиповете с туристи и търсещи офроуд приключения в района на Седемте рилски езера.

Това съобщи екоминистърът Емил Димитров, който присъства на първата копка на сграда за половин милион лева на територията на Национален парк "Рила", която ще бъде база на спасители и информационен център, предаде БГНЕС.

Още по темата
Контрол дали джипове продължават да се движат или не в планината, ще осъществяват служителите на парк “Рила”, както и от РИОСВ София.

"От днес офроуд Седемте рилски езера и автомивка Седемте рилски езера се затварят. Хората от този лифт нагоре ходят пиша. Те идват да се любуват на природата, ние трябва да я пазим природата за идните поколения. До тук може да дойдат с лифт. За извънредни случай, линейки, неща които са ясни, може да се ползва този сервизен път, защото това е сервизен за лифта. За всички други цели, има си лифт, пътека. От тук нататък също е пътека. Да заповядат и да се любуват на нашата природа”, каза Емил Димитров.

Стана ясно и че се възстановява проектът по рекултивация на пътеките в района на Рилските езера. Вече тежка техника няма да се качва в района, а всички материали ще се пренасят с коне, категоричен беше министърът на околната среда и водите.

След построяването на Контролно-информационния пункт (КИП) в част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинска-спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. Също ще се гарантира и присъствието на служители Паркова охрана и ще се създадат оптимални възможности за провеждане на интерпретативни и образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност.

Контролно-информационният пункт (КИП) ще се използва за нуждите на парковата охрана на Национален парк "Рила", където служители на дирекцията ще дават информация на посетителите на парка за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието, правила за поведение на посетителите, режимите и нормите в защитената територия.

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
nvm преди 3 години
Само да попитам .Аз съм инвалид и мога ли да се кача с такси ?Не за мен за един приятел питам.Таксито е електрическо .
43
2
 
3
 
! Отговори
SarsCov2 преди 3 години
Какво стана с италианския ***? Превърнахте ни в боклукджийската кофа на ЕС. Третия свят, наглеци мръсни! Няма да има покой нито за руската, нито за американската олигархия. *** you USA, *** you Rasha!
42
6
 
2
 
! Отговори
гост преди 3 години
Абе *** пернишки хореограф. За какви авто-мивки и офроад на седемте рилски езера говориш бе. Как е допусната това безобразие бе министре на Околнота среда.
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак гледат от къде да откраднат за последно
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Циници безсрамни! Всичко ви е след дъжд качулка *** долни! Нима сега виждате и чувате за своеволията в Рила от разни ваши мутри с джипове ,които кроснат из планините и рушат природата?
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм против засипването на рилските езера с чакъл. Освен това в плана за управление на парка е предвидено единствено подновяване на туристическата маркировка. Няма пътеки, няма чакъли, няма първи копки, няма ненужни и измислени строежи. Ревизоро да вземе да прави само това, от което разбира. Тоест - нищо.
38
0
 
3
 
! Отговори
Дъновист преди 3 години
До Анонимен 38Иска ти се, ама няма. Аз спах при дъновистите една седмица на палатка и като се върнах от почивката и се почувствах добре. Никой не може да ти забрани да си починеш на планината на палатка или на хижа.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха,може да са на кмета
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А джипките най-вероятно са въртели на черно.Кметът нещо ще каже ли ?
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега да забранят и на дъновистите да спят на палатки по цели седмици горе, защото става отвратително. И нещата съвсем ще се оправят.
34
4
 
12
 
! Отговори
лигльовци! преди 3 години
Само аз ли се чудя защо ти е автомивка за офроуд автомобил? На Рилските езера? Налял си хиляди пари в окачване, пружини, рамка и отиваш да миеш тоя танк точно горе? Тия използват цитирам "сервизен път, защото това е сервизен за лифта." И това ли ви е офроуд? На сервизен път, където минават уаз-ките на спасителите и техниците на лифта? Офроуд приключения разправят. Някакъв си те вози и ти гледаш тъпо-през прозореца. Елате на мотокрос писта, бе смелчаци. Строшете няколко ребра да видите как е.
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви джипове на Рила, точно така.
32
3
 
21
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Значи и на Рила вече не може да се качваш с джипа, ееееееееее то и на плажа по дюните не може вече, ами то тогава ние сме си....... европейска държава, а до вчера бяхме част от Африка, бед да го обиждам този уникален континент.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пари за оодръжка не се отпускат. Тъй като трудно се изпирт. С нова база и проектиране далеч по бързи и сигурно.
30
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приближава се деня в който на Рила ще може да се качиш, само ако си член на екоталибанската секта или си платил на техен гуру-шаман. В Конституцията се споменава за свободно придвижване, но тя не е важна, в Рила важи само екотлибанския кодекс, държава в държавата, там едни НПО-та решават какво може и какво не.
29
0
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До Tawq 23 Вярно бе.Какво ще авто мият като забраняват джиповете и всички МПС ?
28
2
 
13
 
! Отговори
Lan преди 3 години
От сега мога да предвидя какво точно ще се случи - база за много пари, после няма пари за поддръжка, продажба и някой с частно имение (апартаменти) за безпари на територията на резерват!
27
1
 
13
 
! Отговори
Lan преди 3 години
И не разбирам защо да е нужна НОВА база при положение, че хижата на Рибното езеро пустее и може да бъде използвана с минимален ремонт само.
26
0
 
14
 
! Отговори
Lan преди 3 години
25, масата НЕ иска пътека на езерата!!! Това е резерват, не е парк, и момента хората правят достатъчно поражения само с присъствието си.
25
2
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Не разбирам, защо масата се противи, че искат да се устрои пътеката и за това е необходимо да се използва строителна техника?!Пътеките за това са пътеки за да ни носят изживявания и забавление! Или искаш аутобан да направят до връх Мусала?