Превозвачи от Сапарева баня готвят протест

От почти 20 години всяко лято в Рила се карат незаконно туристи
14 авг 2020 13:02, Ния Христова
20
Превозвачи от Сапарева баня готвят протест
Снимка: БГНЕС
Превозвачи от Сапарева баня заплашват да излязат на протест срещу влязлата в сила от четвъртък забрана за движение на джипове до Седемте рилски езера, предаде БНР.
 
Те изразяват недоволоството си в социалните мрежи, както и пред кмета и общината. От близо двадесет години всяко лято по единствения път до Езерата се карат нерегламентирано и незаконно туристи срещу 15 лева на човек. Охранители на природен парк "Рила" обясняват, че това е добър нелегален бизнес.
 
При полагането на първа копка на нов информационен център при хижа "Рилски езера" вчера министърът на екологията Емил Димитров обяви, че пътят, по който досега са се качвали джипове да превозват туристи е сервизен и движението на МПС по него може да бъде ограничавано и да бъде разрешавано от РИОСВ и от Национален парк "Рила" и ще бъде допускано само в извънредни случаи - при пострадали лица, при пожари и горско-стопанска дейност.
 
Превозвачите обаче останаха недоволни. Част от тях искат да узаконят првозите на туристи и на багаж към езерата. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев поясни:
Още по темата
 
"Изпълнителна агенция по горите, контрола по изпълнението на заповедта, интересно кой ще я изпълнява. Контролът би трябвало да го изпълнява, съгласуван с органите на МВР или самите  горски стражари, или как се водят“, каза той. 
 
"Аз им го казах горе, че ако искат да организират нещо, има определен ред, прави се инициативен комитет и другото е хаос и анархия. То няма нито едно заявление и да искат нещо да им се разреши като транспорт, просто шикалкават и се правят на света вода ненапита", допълни Гелев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Конфискация и затвор преди 3 години
тия с квадратните джипове и квадратните глави явно трябва да поработят на благо Роду за да им уврат тиквите, че неможе да правят каквото си искат - конфискация на МПС и не затвор а опбществено полезен труд минимум 2 години !!!!
17
1
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
На какво основание ще прлтеститат? Може би че НЕ са глобени нито веднъж през изминалото десетилетие. Само информативно, глобите на територията на парка преди десетина години бяха: от 500 до 5000 лв. за граждани; от 1000 до 10000 лв. за фирми, плюс заплащане на унищоженото в троен размер. Ако един е бил глобен, сега нямаше да има протест.
16
1
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Само в нашата родна България закона не се спазва, а закононарушителите излизат на протести, като блокират пътища, и пречат на работещите хора да си изпълняват задълженията.
15
1
 
8
 
! Отговори
Скитник преди 3 години
Щом карат от 20 години, глобете ги с по 10 000 лева за неплатени данъци , и затворете пътя!
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да бъда откровенСъщият е кат Наполеон само оная му работа е още по-малка.
13
3
 
28
 
! Отговори
anon преди 3 години
Онзи ден един дебелак излезе да каже по телевизията, искали да се лицензират и да плащат данъци... Баце, то и дилърите на наркотици искат лиценз, ама няма. Спрете да цапате планината и се хванете на работа. За не разбралите - работа е нещо, на което не му се вика далавера.
12
1
 
16
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
Тези тюфлеци с джиповете там всичките бачкат за един началник в полицията. Няма да спрат превозите. Гаранция.
11
1
 
1
 
! Отговори
бизнес еко идея преди 3 години
Хващате се няколко пичове с мото- делтапланери и избивате рибата. Е вярно по-малко багаж и зависи от времето, но пък повечко курсове и на често.
10
1
 
7
 
! Отговори
поредни нагляри преди 3 години
И на природата посягат.
9
1
 
26
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
На нискочелите дебелаци, без осигуровки, гражданска отговорност и джипове със свалени филтри за твърди частици, да горят по - малко нафта превозвачи ли им казвате от днес бг???
8
1
 
25
 
! Отговори
М дааа преди 3 години
Поредните нагляри, 15 години "га яди кифтета ни рива " , сега жертви се изкараха.
7
1
 
17
 
! Отговори
Носач преди 3 години
Що няма носачи, шерпи или други подобни, всеки иска да върти геврека и да не се напъва много. Хвани носи раниците и манджите на пишман туристите и тогава се отваряй.
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нв стига че незаконно карат хората, ами и протест...Стана навик мафията да си протестира в БГ-то !
5
1
 
48
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Когато се съберат на протеста,на всички по няколко акта,за нарушаване на десетки закони,както е тръгнало, скоро и крадците на автомобили ще излязат на протест, заради свиване в бранша,хората не си купуват коли вече....смяяяях....
4
7
 
7
 
! Отговори
Умен преди 3 години
протестиращите от Сапарева баня в знак на протест да блокират пътя към Рилските езера.Може със пейки, дърва или стари джипове
3
5
 
9
 
! Отговори
Да бъда откровен преди 3 години
Премиера Борисов е велик колкото Наполеон,но е по-висок !
2
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Превозвачите" от Сепарева баня да си го .... Аман от миризливи джипове изораващи всичко в планината.
1
2
 
48
 
! Отговори
Off преди 3 години
Ей, ***, спрете да цапате планината!