Лекар: Болните от коронавирус ще има къде да се лекуват!

Ако се налжи ще се преформира здравната система, заяви той
15 авг 2020 11:15, Петя Славова
5
Лекар: Болните от коронавирус ще има къде да се лекуват!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От месеци коронавирусът промени всекидневието на доц. д-р Димитър Буланов. Той е хирург, който след обявяването на извънредното положение прекарва дни наред в Инфекциозното отделение на Александровска болница, близо до болните и далече от собственото си семейство.

Освен лекар на първа линия, той вече е и директор на Александровска болница, след като проф. Костадин Ангелов пое поста здрвен министър.

Още по темата

"Поемането на Александровска болница от мен е огромно предизвикателство предвид това, че болницата е с много функции, многопрофилна е, с много голям брой легла, огромен персонал и с утвърдени лидерски позиции за диагностични и лечебни дейности в България. В същото време е и утвърден образователен център за студените по медицина", каза специалистът пред Нова тв.

"Постепенно разпространението на коронавируса в България намалява, но това не трябва да ни успокоява, тъй като категорични прогнози няма как да се направят и не трябва да се правят", заяви доц. Буланов и успокои, че със сигурност хората ще има къде да се лекуват.

"Министерството на здравеопазването представи програма с прогнозно съотношение на евентуалния брой заболели към възможността на лечебните заведения да разкриват легла за лечение на такива болни. Няма как здравната система да не реагира на нуждата на заболелите. Хората трябва да бъдат спокойни. Ако се наложи, цялата здравна система ще се преформира, за да бъдат лекувани заразените", допълни още д-р Буланов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
По-добре е болниците да не са многоетажни. В нашия град УНИЩОЖИХА ДВА болнични комплекса с ниски сгради с парково пространство, най-добро за всякакви заразни, пък и други болести. Затриха и новопостроена и оборудвана с най-модерна техника белодробна болница. На 2 етажа. Допълнително други специализирани здравни заведения. Концентрацията на много болни на едно място е силно потискаща психиката. Невъзможността за движение - също.
4
0
 
0
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
По-добре е да нямаме нищо общо с вас лекарите, не само за коронавируса, а и за други заболявания. Вашето поведение през тези месеци доказа само, че играете роля на модерни робовладелци. Нали няма нужда да Ви напомням за глобите от 5000 лева за сядане на пейка в парка. Ще си умра, ако ми е писано, в дома си, незапечатан в заварен ковчег, а моите близки поне за последен път ще ми видят лицето, преди да ме предадат за кремиране.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето се лекуват в къщи от страшната болест...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Защото моделът на западните страни със силна концентрация на техника в големи центрове"Нашият модел с много но бедни общински болници, някои от които нямат 2 асансьора също не е особено добър.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравната ни система трябва да се преформира, като НЕ се взема модел от западните страни. Защото моделът на западните страни със силна концентрация на техника в големи центрове, съчетан с неравномерно териториално разпределение и с огромна ножица между заплащане на лекари и останалия медицински персонал е пагубен. Даже за тях. Там също има постоянно текучество.Медиците много добре да преосмислят взаимното си поведение, да се направи възможното за задържане и развитие на кадрите у нас.