Туристите предпочетоха малките градчета пред курортите

Почиващите търсят къщи за гости вместо големи хотели
15 авг 2020 12:30, Петя Славова
23
Туристите предпочетоха малките градчета пред курортите
Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус посече туризмът не само у нас, но и в чужбина. Спадът от приходи е рекорден, но се оказа, че малките градчета се радват на много повече почиващи от големите курорти по Черноморието.

Докато известните компекси пустеят, а хотели дори затварят в средата на летния сезон, то къщите за гости са напълно заети, съобщава "Телеграф".

Причината е, че хората избягват струпвания и търсят места с максимална възможност за социална изолация заради пандемията oт COVID-19.

В разгара на лятото малките градчета и къмпинги по Южното Черноморие са пълни. Най-голям е напливът в Созопол, Приморско, Царево, Китен и Ахтопол. Поморие и Равда също са пълни. Туристите са почти изцяло българи. Заради пандемията с коронавируса нашенци масово се преориентираха към къщите за гости в малките курорти.

Частните квартири също се върнаха "в играта", признават хазаите. "Всичко е пълно до края на август, че даже и първата седмица на септември. Туристите прецениха, че в тези несигурни времена е по-добре да не пътуват в чужбина. Ние, които сме с къщи за гости, не можем да се оплачем. Ще вържем бюджета, макар че приходите със сигурност няма да са като миналия сезон. Но в големите хотели е трагично, празни са", коментира 44-годишната Ива Стоянова, която дава под наем един етаж с три стаи от къщата си в Приморско.

Препълнените плажни ивици на юг са най-яркото доказателство за броя на туристите. Заради понижените цени на чадъри и шезлонги свободни места в платените зони няма за разлика от минали сезони. Интересът към къмпингите и малките хотели логично доведе до поскъпване на цените. Увеличението в тях обаче е символично. В момента в южните курорти стая за двама може да се наеме срещу 50-60 лева, а фамилен суит за семейство с две деца върви около стотачка на вечер.

Напливът на туристи по плажовете пък роди нова мода и нова услуга. Летовници се надпреварват за платените шезлонги на атрактивната първа линия и броят по 5 лв. такса "резерве". Срещу тази скромна сума туристите имат гарантирани места, които ги очакват свободни и могат да ги заемат когато решат, дори и следобед.  Преди седмица в мрежата беше разпространен видеоклип, от който се вижда как още по тъмно предприемчиви търговци разхвърлят купища хавлии, с които запазват шезлонгите на първа линия.

На север кризата в туризма дори и през август все повече се задълбочава. Курортите край Варна не са така пусти, както в началото на сезона, но с малкото български туристи го няма онзи обилен поток от разноцветна многоезична амалгама почиващи от миналите лета. Гостите са настанени в малкото работещи хотели, защото друга част изобщо не отвориха.

Най-предпочитани и резервирани за целия летен сезон са по-малки и кокетни вили и къщи за гости край Златните, Траката, Аспарухово, Галата, Фичоза, Боровец и от Камчия до Шкорпиловци и Бяла, където цените за нощувка на човек са от 20-25 лева. Някои от тях, които са далече от морето, разполагат и с басейни за разхлаждане в летните жеги. Вилите под наем край морето за малки компании до 12 души вървят по 120 лева на вечер, колкото е нощувка на човек в лъскав хотел.

Освен че предпочитат изолираност и отделеност, туристите наемат местен гид, който да ги разходи и да им покаже местата, които искат да видят. Заради пандемията това лято професията набира значителна скорост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 3 години
Какво е "слънчака"?
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше еин много хубав бар на слънчака, де жените сервираха само по прашки и баше малеееее много яко щот само едни такива натокани и барнати мадами *** го затвориха
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нормални хора на почивка на море в България, а останалите не ме интересуват.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На хората масово им изгоряха отпуските. Малко са газарие, дето имат по 30+ дена или могат да си позолят неплатена...
17
0
 
13
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Да бе, точно това е причината! :) Причината е, че българите НЕ харесват бетоновите мастодонти, гривните като на дoбитък и противната храна на олинклузива. Искат спокойствие, зеленина, чистота и нормално учтиво отношение...
16
2
 
4
 
! Отговори
гаргамел преди 3 години
всяка седмица минавам Бяла,Обзор.туристите които виждам по пьтя се увеличиха от 1 до 8 процента за два месеца спрямо2019.но трафика е full
15
0
 
7
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
Тая година по морето да не ме чакат.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11:Нали и аз съм тук фе, какъв купон като всичко е празно. улиците са празни, заведенията по 1 маса, на плажа 5 чадъра и няколко местни ... е това ако е купон ти честно трябва да излизаш от село по честичко
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА ХОРАТА ИМ ПИСНА ОТ ЗАСТРОЯВАНЕ, ИСКАТ ГРАДИНИ, СПОКОЙСТВИЕ, ЗЕЛЕНИНА ... АМАН ОТ БЕТОН!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой учудва ли се?За съжаление управляващите наляха стотици милиони на собственици на големи хотели за да седят празни и затворени вместо да подпомогнат малкия и среден бизнес.
11
9
 
4
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Все още вилнея на Константин и Елена. Направо е върха.
10
2
 
8
 
! Отговори
Лиса преди 3 години
Браво !А защо само на морето ходят българите ? Нямате ли планини ? поздрави - Лиса от Ибиса
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много си е добре, няма я тълпата и идиотщината, спокойничко е, направо сутринта по-раничко плажа си беше за мен и за кучето.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хората не харесват бг черноморието, искат в Гърция, където не е застроено, не разбрахте ли. Като искате тук, да разрушите куп хотели, които са ненужни. Спрете строителството!
7
2
 
21
 
! Отговори
Лмбопитен преди 3 години
Не разбрах само какво е "фамилен суит". Това нещо като новите модерни думички хепънинг, ивент, както и по-старите такива като кeнeф, мaнaф и тaшaк ли ще да е?
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До xНе мисля, че някога си бил в хубав хотел с добра храна и обслужване, а на плажа да ти носят коктейли, само като вдигнеш ръка, да няма силна мучика, да няма фасове, да няма армия от крещящи *** ...
5
4
 
6
 
! Отговори
Тиквена Конституция преди 3 години
Какво ме интересувате бе сезона свършва на 20 август ... каквото можах осрах а след това си мажете дупетата с мас идва тежка есен и Зима
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не точно. По-скоро, като тълпата от няколко милиона, идващи всяка година на Слънчака и сие, намаля, се видя че има и хора, които не искат някакви жалки и селски подобия на Лас Вегас и Ибиза ...
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Особеностите на бетомутрочерноНОмориетоНяма тук нищо общо короната.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за съжаление родното е собственост на връзкари рушветчии мутри и български наглеци присвояващи парите на европейците които плащат данъци така че навсякъде е по- добре от колкото да се подпомагат връзкарите в републиката на чалгата