Жители на Труд протестират заради биоцентралата край селото

Искат оставка и затвор за шефовете на РИОСВ - Пловдив
18 сеп 2020 10:21, Анисия Иванова
16
Жители на Труд протестират заради биоцентралата край селото
Снимка: БНР

Близо 50 души се събраха пред входа на Водната палата в Пловдив, за да изразят недоволството си срещу биоцентралата край село Труд, която според тях системно обгазява селото с неприятни миризми и замърсява въздуха.

Посрещнати със затворени врати, без никой от институцията да слезе при тях, те облепиха сградата с плакати и лозунги.  

"Оставка"  и "Затвор" гласят надписите по тях, придружени със същите скандирания, съобщи БНР.

Причина за острата реакция на протестиращите е нежеланието, според тях, екоинспекцията да вникне реално в проблема и да признае, че Биоцентралата край селото системно отравя въздуха с неприятни миризми.

С оглед регулярните отговори от страна на РИОСВ на техните жалби, че по данни на замерващите апаратури няма никакви проблеми във въздуха, жителите на с. Труд са убедени, че ръководството на регионалната инспекция най-вероятно са в определени "зависимости" от предприятието.

Протестиращите  бяха категорични, че тяхната проява няма никакви политически окраски, а искането за оставки касаят конкретно ръководството на РИОСВ - Пловдив.

Митингът премина мирно, без блокади на движението. Протестиращите заявиха, че ще осигурят техен представител пред РИОСВ - Пловдив, докато инспекцията не признае проблема с обгазяването на с. Труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Да представят исканията си пред протойерей Храч Мурадян.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави са хората таман се отърваха от животновъдите защото кравите произведат много метан и им мирише , те са им направили биофабрика, дори няма някоя крава да я напсуваш ,ей краво много миришеш и ми тровиш живота ,някой ден ще ми паднеш по ножа.Кофти ситуация.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много кисело зеле и фасул ядат в село Труд май май.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9Да, немските централа и пречиствателна станция бяха извън града. Около тях и в двора си миришеше. Проблема на хората в Труд е ,че централата е много близо до къщите - като задуха вятър няма как да не вони. Кой е разрешил строителството на такова нещо до селото е проблема в случая.
10
8
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
В тази държава всеки се чуди за какво да протестира. Толкова се е самозабравил народа, че чак иска държавата да раздава пари без да се работи. А ако някой работи, веднага му се спретва протест.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Ако може да си спомниш на какво разстояние от немската централа замириса :). Защото вътре трябва да си мирише, нормално е. Въпроса е защо при много БГ централи и пречиствателни станции мирише и на километри от тях?Та въпроса какво не е спазено при строенето и кой го е позволил? Дори и това да е някоя препоръка, примерно централата да е на 10км. от населено място (като изискването за свинефермите).
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7Не смятам че е от неправилно съхранение на отпадъците. Влизал съм в немска такава и там си вонеше адски от целулозния субстрат използван в процеса. Не знам това ли им е точно проблема на с. Труд обаче.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До За да се улавя метана, не трябва ли всичко да е добре затворено и изолирано и ако е така, тогава от какво идва миризмата? Това от неправилното съхранение на неразградимите отпадъци и остатъци ли е или от някой пропуск в производствения процес?
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми вони си там и тази централа на ДПС и компания няма място в селото. Уви, хората нямат никакъв шанс срещу мафията в България.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се чудя, що най-накрая не вземем да взривим всичко, па всеки да легне под едно дърво и квот падне от него това ще яде.
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жителите на Труд протестират срещу труд.
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсурдно е да се говори за замърсяване и отравяне на въздуха с неприятни миризми! Тази централа очевидно използва биотпадъци, които третират с бактерии, които отделят метан, който пък се използва за гориво - да мирише неприятно наистина, но не е отровно и не замърсява, това са фактите. Отделно това е село, ако има малко по-голяма ферма, ще мирише по същия начин.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Биоцентралите са БИО, когато горят биогорива и отпадъци с ниски емисии, имат инсталирани филтри, подменят ги редовно и ги поддържат. Иначе си се превръщат в едни *** ТЕЦ-ове. А за да не стане това трябва редовни и внезапни проверки и санкции, глоби и затваряния на обекти. И то по всяко време на денонощието. Защото всеки е добър в работното време на службите.
1
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
жителите на село Труд си искат ТКЗС и гюбрето по улиците, но няма да стане