Липса на кадри в 62% от болниците в България

91% от здравните заведения с финансови затруднения
18 сеп 2020 19:21, Петя Славова
15
Липса на кадри в 62% от болниците в България
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Липсата на достатъчно кадри и намаленото финансиране са основните проблеми пред болниците преди настъпването на есента и зимата. Това са основните изводи от анкетата на "Индекс на болниците", проведена в края на август и началото на септември сред членовете на петте болнични асоциации у нас.

Още по темата

91% от болниците изпитват финансови затруднения след настъпването на пандемията. Такива имат всички общински областни болници, предава Bulgaria ON AIR.

Те са и по-притеснени относно евентуален недостиг на лекарства и оборудване. Като цяло обаче 78% от лечебните заведения декларират, че разполагат с достатъчно дезинфектанти и предпазни средствата и се чувстват относително спокойни.

Липсата на медицински специалисти е много голям проблем за лечебните заведения. Ръководителите на 62% от болниците казват, че не разполагат с достатъчно медицински персонал в момента.

Най-голям е недостигът от медицински сестри. Липсват също инфекционисти и реаниматори.

24% от болниците признават, че не биха се съгласили да лекуват пациенти с коронавирус, ако ситуацията през есенно-зимния период се усложни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До14- Защо? Дадоха заплатите на някои директори и началници на отделения в държавни или общински болници- Управителят на МБАЛ Св. София д-р Христо Мазнейков е на първо място по годишни приходи от заплата с повече от 1 645 000 лв. Това прави месечно възнаграждение от 137 хиляди лв. Съпругата му д-р Валентина Мазнейкова, която е зам.-управител и началник на клиника по АГ, е декларирала годишен доход от 866 хил. лв., което означава, че заплатата ѝ е 72 хил. месечно.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви кадри с това куцо образование. И тея дето сами доучват бягат навън.Ама давайте на даскалица 1200лв, а на доктор 800лв. Няма проблеми. Само дето от единия, ще ви зависи живота рано или късно.
12
0
 
2
 
! Отговори
Георги Анев преди 3 години
Ха честито! При това неуважение на труда на медицинските сестри това е резултата! Мога да ви разкажа как е в Германия. Има ли смисъл. Не! След някоя и друга година в България остават само врачките. Ха честито!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно на пациенти с корона вирус се надяват. И на пътеките за други болести. С тези пари обаче не се парадира. 600 лв. и толкова.
10
0
 
1
 
! Отговори
plazmodii19 преди 3 години
То па едни кадри немогат една херния да оправят по убаво да ги нема
9
0
 
3
 
! Отговори
Баи преди 3 години
В обозримо бьдеще ще са -80 процента Видими резултати
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без да се омаловажава никоя професия, защо една сестра да работи като така, като ще получава 2 пъти по малко пари ако бъде касиерка в някой магазин.Защо един млад лекар да работи като такъв, щом може да е куриер и да прави 1,5 - 2 повече. Бойко, мисли за българите
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е важно това. Важно е да се правят магистрали и да се дават милиарди за ненужни прескъпи самолети. И милионите комисионни за упраеляващите
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, спокойно! Нали легла имало, дето Хасвалт се хвашеше преди месеци!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 годишния преход всъщност не е преход а превод.. По банковите сметки на управляващите....
4
2
 
7
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Само в софия всичко е ок, за това скоро ще има пълна автономия на мнооого области в България, да се оправят шопите сами, те сърбите щв ги оправят. Пълна финансова децентрализация като Германия и Швейцария!
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не станат заплатите по 2к за сестри и от 3к нагоре за доктори ще става все по зле.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
600 писани, 400 реални, 150 чисти
1
1
 
11
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 3 години
В обявите за работа на медицински сестри - 600 лева заплата ?