Нужен е екшън план за справяне с кризата в туризма

Поли Карастоянова смята, че държавата трябва да влезе в ролята на инвеститор
18 сеп 2020 12:43, Ния Христова
18

Отчетени са загуби от близо трилион долара в световен мащаб заради отменени полети и резервации. В момента има сериозен спад в пътуванията за първи път от кризата през 2009 г. А как реагира България на удара от пандемията върху туризма и има ли спасителен вариант за зимния сезон?
 
"Консултативният съвет към вицепремиера и министър на туризма Мариана Николова е орган на високо ниво, който се свиква за пръв път. В него са представени както организации от сферата на туризма, така и академични среди и работодателски организации", коментира изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя обясни, че това е формат, чрез който ще се търси консенсус за рестарт на туристическия сектор.
 
"Позицията на туристическия сектор адресира възможностите за активиране на финансов ресурс в подкрепа на туризма", обяви Карастоянова.
 
В допълнение тя каза, че държавата трябва да влезе в ролята на инвеститор в развитието на туристическата индустрия.
 
"Туризмът като ключов сектор за националната икономика, който генерира 12% от БВП на страната, трябва да разчита на държавата", добави още Карастоянова.
 
По нейни наблюдения българите са направили личен избор да подкрепят българския бизнес и туризъм.
 
"Думи на благодарност ще звучат от Националния борд по туризъм не само сега, но постоянно, тъй като всеки направен избор в ползва на българския туризъм, трябва да бъде уважен", смята Поли Карастоянова.
 
Тя смята, че една от големите задачи на Консултативният съвет ще бъде изработването на екшън план за справяне с кризата.
 
"България е сигурна дестинация, успяхме да преминем през ковид кризата по един изключително убедителен начин", категорична бе Карастоянова.
 
Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм изтъкна, че кризата е създала нова среда на конкуренция и динамика на ниво дипломация.
 
"Икономическите интереси между определени страни в Европа предпоставиха коя държава ще бъде облагодетелствана от определени решения и коя - не", заяви още Карастоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
екшън План преди 3 години
екшън План е: след като явно има пари за хотелчета - 10% ддс НА ВСИЧКО в държавата. Т.Е. да не прахосваме с високи данъци и такси. При успех може и по надолу , поне да стигнем данъчния таван на падишаха (десятъка) - 10% общо данъчно бреме.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите във властта дават наши пари на мутрите с хотели и заведения. Това е накратко какво става.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди време що годе имаше туризъм,сега е някаква халтура.
14
0
 
6
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Сульo и Пульo влязоха в Туризма, сега пищят на умрЕло ... !Ами не може всички да са НАШИ хора.Излизаш на червено ?!Фалираш !!Много станаха готованците лaпaчи в Туризма.Бързите лесни пари се правят САМО от най-големите тарикати.Останалите ... спасение кой как може...
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
икономиката куца яко, не само туризма ами и индустрията се задъхва и това е от преди т.н. ковид. боко иска да подпомогне наследниците на компартията бетонирали морето и изгонили платежоспособните туристи вместо бизнеса, който плаща данъци и храни държавата.
12
0
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
АМАН ОТ ТОЯ ТУРИЗЪМ.ПЪЛНИ СА С ПАРИ И ИМОТИ!ЩОМ НЕМАТ ПАРИ.... ДА ПРОДАВАТ ИМОТИ. "ДРУГ ЩЕ ТЕ СМЕНИ И... ТОЛКОЗ!КАКВО, ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ ЛИЧНОСТ.. ХАХАХААА...????!"
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...."В допълнение тя каза, че държавата трябва да влезе в ролята на инвеститор в развитието на туристическата индустрия". Това какво показва: Държавата да налива пари в частен сектор....Ама оправяйте се бе! Данъкоплатците не са Ви длъжни! Хайде холан!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поли, толкова пари се изпраха в туризма, така че Карастоянова не може ли туризмът да стане инвеститор на държавата. Знаеш кои бедни хора си направиха хотели на морето или взеха хотели на безценица от заврения ни зет Костов-Григоров
9
0
 
5
 
! Отговори
иванова преди 3 години
странна работа, до миналата година един не каза че печалбата му е в повече, лапаха и мълчаха, сега вой като чакали....
8
0
 
19
 
! Отговори
ECONOMIX преди 3 години
Държавата няма работа с частен бизнес. Туризма е частен бизнес. Окъде накъде всички ще плащат на частен бизнес да дебелее ? Това го няма никъде по света.
7
0
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Повечето Хотелиери имат по 3-4 Мерцедеса за по 300 000 лв бройката-Само годишната им подръжка (смяна на масло гуми фреон и данъци ) е поне 100 000лв И сега държавата всмисъл Народът трябва да им помага? малко ли е това че на всеки европеец се плаща седалката в самолета от БГ Народът? какво искат- да им събираме капачки за нови гуми ли? Народът е беден отчаян -масово самоубийства -На хората вече не им се живее Буквално! А ТЕ искали ПОМОЩ- ПРОДАВАЙТЕ СИ ХОТЕЛА И ОТИВАЙТЕ ДА САДИТЕ ДОМАТИ!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата да им дава пари за частните хотели.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НУЖЕН Е ЕКШЪН ПЛАН ПО ИЗРИТВАНЕ НА МАЗНИЯ РОМСКИ БАРОН ВАЛЕРИ ЧЕРВЕН МИЛИЦИОНЕРИ ОТ ТУРИЗМА.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата трябва да се оставят да се развиват по естествен начин!
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с "туризма" се превръща във фарс!
2
0
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 3 години
Тази до вчера ревеше че нямало Кадри за Туризма -сега пак реве- Няма угодия на Богаташите в БГ!!!
1
0
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Като чуя за екшън План - това значи всичко друго -Но Не и екшън)))