Три жертви, наводнения, щети - ще достигне ли България бурята "Янос"?

Очакванията са за суха и топла есен, каза Георги Рачев
21 сеп 2020 09:06, Ния Христова
18

Бурята "Янос" в Гърция взе трета жертва, а властите издирват поне още двама души. Стихията нанесе множество щети и улици и къщи под вода. На места все още е прекъснато електричеството. Премиерът на Гърция увери, че всички засегнати райони ще получат необходимата помощ.
 
България не е застрашена от средиземноморските циклони. Ако се погледне Атлантическия океан - морето с над 26 градуса създава тази енергия. Но това влияе само на Гърция. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR климатологът проф. Георги Рачев.
 
Той обясни, че "Янос" и другите подобни явления влияят най-вече на Южна Гърция. По миналата година в Каламата заради подобни явления загинаха 4 човека.
 
"Такъв им е климатът, няма как", допълни Рачев.
 
"Южна Гърция е на границата, където се приплъзва Африканската по Европейската плоча и са нормални земетресенията, но е по-добре да ги има и малки, а не да се натрупва енергията и да стане едно голямо в крайна сметка", обясни още събеседникът. 
 
Според него сушата е засегнала част от страната ни, където не е валяло съществено от 15 юли. 
 
"До следващия понеделник продължаваме с лятото, макар да има чувство за есен сутрин, защото слънцето изгрява по-късно и залязва по рано. Но утре ще е със сила като на 23 август. От 1 септември насам си е топло, градусите са си над нормата. Това са дните, които са прекрасни за море - между 11 и 15 ч. На морето е по-топло и октомври, отколкото във вътрешността на страната. Ние сме тих оазис, спохождат ни разни неща, но в лека форма", допълни той.
 
Синоптиците у нас очакват топла и суха есен. 
 
Според Рачев "Топлофикация" няма никакви основания да пусне парното до края на октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
1
 
! Отговори
Казвам си аз! преди 3 години
Гледам си аз пълното мълчание и му се усмихвам, а то ми казва без да ми казва: Рядко посредствени ко.***.лета роди вашата демокрация. Усмихвам се аз на мълчанието, а то ми чете мислите: То не било никаква демокрация а! Най ми било неразчистени сметки от злобно русокосо арийско тинейджърче. Усмихвам му се пак на моето мълчание: А то не се усмихва и ми казва: Май много са вярвали на лъжеца и на брат му а? Промъква се печал в очите ми, а мълчанието ми казва: Няма съд за тия, няма наказание има смърт
17
0
 
1
 
! Отговори
Стрезов преди 3 години
И пак не разбрах по какво ще достига България бурята Янос? По изветрелите мозъци на пишещите новините?
16
0
 
5
 
! Отговори
... преди 3 години
До АнонименИзлез от вкъщи, разходи се сред природата и ще ги видиш. Само около нашия град има поне 5. Като тръгнеш надолу към Бургас, минаваш през Ришки проход. Само в самия проход има 3 чешми от подоби извори. Във Върбишкия проход са повече. Нали не очакваш във вас в хола да ти бликне вода че да я видиш?
15
0
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Имаше един психопат (даваха го по Медиите навремето) -с една пръчка търсеше подземна вода- накрая се ъпгрейтна и почна да намира и петрол -даже направи Петролна карта на България- сега не го знам жив ли е ?? Или е глътнал пръчката някъде под земята)
14
1
 
2
 
! Отговори
Гледам си аз! преди 3 години
Та гледам си аз преди няколко седмици някаква "българска" телевизия - дали не беше БНТ не знам и гледам едно от протежетата на Симеончо и БПЦ чете някакъв рецитал за птичките, пчеличките, тревичките - ама бедно, ама безвкусно, ама безстилно. Съвременна българска поезия, блудкаво фентъзи и недосегаема селяния и си казвам: Симеончо решил да довърши започнатото от брат му. Превключих канала. Пуснах лаптопа. Прочитам си "Писмо" на Никола Вапцаров. Историята се пишела от победителите, ама друг път!
13
0
 
0
 
! Отговори
А един друг учебник: преди 3 години
Застрелян с тежка картечница и направен на решетка застанал зад учебника по литература - ЛЪЖАААТТТТ, ЛЪЖААААТ, ЛЪЖАААААТ. Тъй рече учебникът по изкуство!!!!
12
1
 
0
 
! Отговори
Лелееее преди 3 години
На Симеон 2 Сакскобурготски не му харесва истината за брат му, за него, за сестра му - За Диабло и Баал и Лилит. То ясно върви лъжеца и лъже, че бил добрия цар, върви по него брат му и дослъгва той беше добър ама аз съм по-добър. А учебника по литература застрелян ДВА ПЪТИ казва лъжееееееешшшшшшш! ЛЪЖЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕШ
11
0
 
1
 
! Отговори
Тери Пратчет преди 3 години
В Анкх-Морпорк има много начини да умреш, но несъмнено най-гадният от тях е отровна стреличка от риба-подувка! Рибата подувка има специален токсин в тялото си, който когато тя задейства се подува десет пъти над нормалния си размер. При човека обаче токсина на рибата-подувка работи по същия начин, но за разлика от рибата човекът не може да се свие в нормалния си размер и обикновено трябва да пребоядисат върху това което е останало от него по стените, тавана и пода!
10
2
 
0
 
! Отговори
Има поговорка: преди 3 години
Българска е - върви лъжец та лъже, след него върви брат му та маже! Симеончо мамин да знаеш, че искам да пребоядисат върху тебе!!!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...В западна България това лято имаше доста летни дъждове.В източна - не.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ... 7Де ги видя тези много извори?
7
1
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
През нощта температурата пада до около 15 градуса а денем е 30-32. Но това не е нещо страшно, просто ще се пригодим да живеем с този климат. Вече няма да чакаме да завали и да полее насажденията в градината а ще трябва да потърсим източници на вода и сами да поливаме. В повечето места пресъхнаха водоеми и кладенци, затова трябва да помислим за друга алтернатива. В България има много извори, които просто трябва да започнем да използваме. В тази насока, също трябва да се работи и то усилено.
6
5
 
1
 
! Отговори
Има история: преди 3 години
Двама велики старогръцки художници - малко се знае за гръцката живопис - единия бил толкова добър, че за да се познае, че е картина нарисуваното трябвало да сложи парче бял плат върху картината, вторият бил обаче по-добър - така нарисувал едни плодове и неща, че птиците тръгнали да калват картината за да изядат гроздето. Същото е със Борис 3 и Симеон 2 - първият добър убиец на интелигенция и артисти, Симеон 2 обачееее емного по-добър - той накара всички да изкалват цял един народ. Да го ду.аш!
5
2
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
Като цяло, климата се промени. Вече нямаме 4 сезона, останаха само 2 - Лято и Зима. Няма ги пролетните дъждове, няма ги летните такива, които както е слънце изведнъж се изсипва страхотен дъжд за 5 минути и после пак слънце. Есенните дъждове също ги няма. Снега през зимата в последните 2-3 години и него го няма. Минахме от Субтропичен, в Тропичен пояс. Затова и температурните разлики са толкова големи. Дневна и нощна температура е вече с разлика от около 15-18 градуса. И суша. Климата се промени.
4
2
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Септември ще бъде Май,БеГето ще бъде Рай,като на Божков в Дубай,Ковид ще мутира безкрай ...Ще бъде !
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеделник 21ви септ., бурята янос приключи в събота сутринта. а в *** някакъв измислен герой се плянчи по измислено тв и коментира несъществуващовече събитие.Заглавието "ще достигне ли България бурята "Янос"?" ........???????Новина в стил "Бюреков"..........."произведох нУвинЪ".П.П. Ако няма какво да кажете на хората ПРОСТО ЗАМЪЛЧЕТЕ бе креетеени !!!
2
0
 
4
 
! Отговори
Тецове преди 3 години
Според Рачев "Топлофикация" няма никакви основания да пусне парното до края на октомври.Ами тогава ще пускаме ВЕЦовете
1
1
 
7
 
! Отговори
Янос преди 3 години
Ала-бала.Циклона вече го няма.