Да няма актуализация на пенсията за всички, поискаха от КНСБ

Решението би отбслънало работещите да внасят осигуровки
23 сеп 2020 20:23, Петя Славова
38

До няколко дни трябва да стане ясно дали и с колко да бъдат увеличени пенсиите по предложение на управляващите. Вариантите за това са няколко, а окончателният трябва да бъде одобрен до края на месеца, предава Bulgaria ON AIR.

Преизчисляването на пенсиите може да обхване над 1 100 000 пенсионери, а вариантите за това са няколко: индексиране на пенсиите, отпуснати преди 2015 година, осъвременяване на всички пенсии или само на най-ниските. От КНСБ обаче се противопоставят на актуализацията на пенсиите за всички с аргумент, че би отблъснало работещите от редовно внасяне на осигуровки.

"Може да си се осигурявал на минимална заплата, но тя пак ще стане друга, това е развращаващо и неправилно. В пенсионноосигурителната система принципът принос-права не трябва да бъде нарушаван, независимо дали е предмет на коалиционно споразумение на някого или някой от вчера е решил, че трябва непременно да преизчислява пенсиите", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според бившия социален министър Иван Нейков предложението на управляващите е дори закъсняло. Според Иван Нейков е задължително осъвременяването да се приложи за всички, а дали поетапно, или в рамките на една бюджетна година е въпрос на точно изчисление колко би струвало.

Мария Георгиева се е пенсионирала преди 10 години. Получава 700 лв. и смята, че промените трябва да са поетапни. "Първо трябва най-минималните и постепенно, след това другите, другите и най-накрая по-големите като моята", добави тя.

За Пламен Величков, който взима 300 лв., минималната пенсия трябва да се увеличи поне двойно, защото сумата е твърде малка. Окончателното решение за индексацията на пенсиите се очаква до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета за следващата година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
2
 
! Отговори
Свои преди 3 години
Има коментари безпочвени от хора гледащи от собствената камбанария, като например коментари за пенсионери от МО и МВР. там са засегнати всички пенсионирани от 1991 до 1996 ги не са седяли на стол а са нямали ден, нощ и семейство всичко в полза на тези които нямат дори образование и получават повече от тях.
30
10
 
34
 
! Отговори
Крумова преди 3 години
Най- справедливо е да се повиши процента за прослужено време,така ще се отчете правилно всяка отработена година.Тези с ниските пенсии имат най- малък принос в осигурителната система.Не е правилно постоянно за се поощряват!
29
25
 
32
 
! Отговори
Цветелина преди 3 години
Ами тези с високите пенсии,повечето от тях не ги заслужават,защото са седяли по канцелариите на топло,я в МВР,я в МО,високите незаслужени заплати и съответно осигуровките са им плащани от данъците на наистина отрудените хора!
28
10
 
25
 
! Отговори
Цветелина преди 3 години
Ами през целия този "преход"към ада на България,нямаше почти никакви работни места ,а във връзка с ликвидирането на държавата и икономиката много хора и интелектуалци и работници,бяха оставени на улицата без препитание!!!И тогава "умните и предприемчивите"с други думи крадците и грабителите на цяла България,даваха като подаяния някакви мизерни заплатки и не осигуряваха никого!!!А тези хора,които никак не са малко,как да живеят със сто евро на месец?!?!?!
27
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С доказан трудов стаж поне 30 години?Преди жените ги пенсионираха на 55. 55- 30 = 25 . Значи очаквате тези всички жени да не са учили висше и да не са гледали деца? По принцип 30 е добре като очакване сега, но много голяма част от населението е минала през безработица или договори на непълен работен ден, А хората с труд в чужбина? Те имат ли принос към бюджета на България? В какви аспекти?...
26
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Увеличаване на пенсиите само на пенсионери с доказан трудов стаж поне 30 години и минимум основно образование. На скандинавците, които цял живот са на социални помощи няма нужда да им увеличавате пенсиите.
25
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"системата ни убива" има много съществен аспект - този на избора. Ако човек има вкъщи тежко болен, има следните опции: 1. да го изостави на изживяване, а той да си гледа живота (и осигуровките), 2. да търси високоплатена работа (я намери, я не; на село съвсем не), а да плаща друг да го гледа; 3. вкъщи да има няколко души, способни да се грижат за болния, които да се редуват.4. един да поеме грижите, но да не ходи на работа; 5. да има и надомна работа (което е рядко)Знаете ли колко хора са 4 ?
24
5
 
8
 
! Отговори
Мария преди 3 години
До 24Правилно. Не с един и същи процент, а с едно и също число, напр. 100 лв.
23
2
 
21
 
! Отговори
Вики преди 3 години
Новата методика за изчисление на пенсии действа от 31.12.2018 г. Всички пенсии преди тази дата трябва да се актуализират, защото са на база заплати преди 2000 г.
22
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мария, как ще е справедливо актуализация на всички с един и същ процент? Колко е 2% от 200 лева? - 4 лева. Колко е 2% от 800 лева - 16 . Т. е. ножицата се увеличава, несправедливостта се увеличава.
21
2
 
9
 
! Отговори
в сивия сектор преди 3 години
До анонимен в сивия сектор има хора поради няколко причини. Първо държавата Я няма, няма ред и е пълно с шуробаджанащина. Второ корупция и мафия - на 1 во място в европа. И трето копи/пасте от фурашките до законите без съобразяване с местните традиции. Пример мост за милиони преди 100 години е имал 50-70% ръчен труд, сега двойно по-малко и съответно толкова вноски. Вноски трябва да има и на всички машини на киловат или човеко часове. Бъдещето го изисква.
20
15
 
18
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Единствено справедливо е актуализация на всички пенсии с един и същи процент
19
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите може и да не знаят, но през социализма професиите на интелигенцията бяха по-зле заплатени от работническите, доста по-зле. Работник с основно образование в месокомбинат получаваше 3 пъти повече от университетски преподавател. Съответно след това същото става и съотношението в пенсиите.
18
7
 
41
 
! Отговори
Мила преди 3 години
Актуализирането само на част от пенсиите е КРАЙНО несправедливо! Този подход създава усещането за несправедливост. Ако се повишат само ниските пенсии, тогава какъв е смисъла да се осигуряваш на пълната си заплата като утре ще бъдеш прецакан точно ти!
17
51
 
8
 
! Отговори
абсурд преди 3 години
Всички пенсии трябва да бъдат еднакви независимо кой какво е работил
16
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сив сектор има, защото управниците искат да има сив сектор. Във всяко бюро по труда прекрасно знаят как биват осигурявани работещите, всичко лъсва.Държавните служители са също граждани, но кой им плаща осигуровките? .....
15
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ раздава пари като за последно в опит да си купи вота за следващите избори.След това ще смъкнат и увеличения и бонуси. Защото това е икономипески не издържано. А е политически ход
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Копринка са я строили и моите родители.
13
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Притоците на "Копринка" пресъхнаха....."Кой строи "Копринка"? Какви осигуровки е плащал? Какво е оставил след себе си?Съвременните богаташи в голямата си част след 50-70 години ще са просто един от статистката. Някой да е създал сериозно предприятие? Навсякъде просия и възхвала на чуждите инвестиции. А хората, които са създали индустриална България, сега са с най-скромните пенсии.Липсата на памет и първото, което се иска от сегашните млади.
12
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Турция пенсията е 80% от заплатата на същата длъжност в момента.Тук е каквото е било "навремето"Но пък за сигаромите паре има! Навярно защото плащат данъци и работят. Абе ние луди ли сме?!