Българите с повече жалби до омбудсмана през 2019 г.

Над 22 000 души са се обърнали към институцията
24 сеп 2020 12:48, Петя Славова
3
Българите с повече жалби до омбудсмана през 2019 г.
Снимка: БГНЕС

Със 17% са скочили жалбите на потребителите през 2019-а до омбудсмана спрямо предходната. Това се посочва в годишния доклад за дейността на обществения защитник, представен в Народното събрание. Над 22 000 души са се обърнали към институцията с подписки по конкретни въпроси, предава БНТ.

Пред депутатите Диана Ковачева посочи, че получените жалби и сигнали през 2019 г. са 12 916. В същото време приключените жалби и сигнали са 13 762. Тя отчете още, че през миналата година е сезирала 5 пъти Конституционния съд, отправил е четири искания за тълкувателни решения, 13 законодателни инициативи и становища и е организирал 35 кръгли маси и обществени дискусии. Отправила е 1823 препоръки и повече от половината от тях са били изпълнени от страна на институциите.

Според обществения защитник най-много жалби на потребителите са срещу монополните дружества, като топлофикация, ВиК, енергодружествата. Сериозен е и процентът на оплакванията срещу колектори, фирми за бързи кредити.

Със 152 гласа "за", 1 "въздържал се" и без нито един "против" Народното събрание прие годишния отчет на омбудсмана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това май е проекция или клонинг на другарката Манолова...
2
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 3 години
До хЗа съжаление поради конфликт между Епархийски съвет и духовенството епархия България временно се управлява от архиепископ Датев Акобян, който управлява и епархия Румъния и разглеждането на жалби е затруднено и става бавно. Добре би било по-скоро да се избере архиерей на арменската епархия и да няма нужда да се харчат куп държавни пари за омбудсман и заместник.
1
0
 
4
 
! Отговори
х преди 3 години
А адреса на арменския поп къде е?