Коронакризата спря покачването на цените на имотите

Свиването се вижда особено при новите апартаменти
24 сеп 2020 07:40, Петя Славова
56
Коронакризата спря покачването на цените на имотите
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронакризата изглежда е "заразила" и пазара на жилищни имоти у нас, пише Investor.bg. Индексът на жилищните цени в България се понижава с 1,1% на тримесечна база през второто тримесечие (през голяма част от което бе в сила извънредното положение в страната), сочат данни на Националния статистически институт, разпространени днес.

Спадът бележи обръщане на тенденцията от последните близо пет години, като това е първото понижение на индекса от третото тримесечие на 2015 г. насам, сочи анализ на данните на НСИ.

Още по темата


Свиването на жилищните цени е по-изразено при новите апартаменти - с 1,3%, докато при съществуващите имоти намалението е с 0,9%.

Ограничителните мерки, които бяха в сила през второто тримесечие, дават своето отражение и върху годишния ръст. В сравнение със същото тримесечие на миналата година темпът на нарастване на ценовия индекс се забавя до 2,9% - най-слабото поскъпване също от близо пет години. През първото тримесечие беше регистрирано поскъпване на  жилищата от 4,7%, а през второто тримесечие на миналата година - от 5 на сто.

Ръстът на цените на новите апартаменти в страната на годишна база е по-слаб - 0,8%, а при съществуващите покачването е с 4,2%.

На регионално ниво пазарът в Бургас изглежда най-устойчив, като там е регистрирано единственото повишение на индекса през второто тримесечие на тримесечна база - ръст от 2%. В морския град е отчетен и най-силният растеж на годишна база от 5,6 на сто.

В другия голям морски град Варна обаче тенденцията не е толкова положителна - на тримесечна база индексът там бележи най-големия спад сред градовете с население над 120 хил. жители - с 3,2%, а на годишна е единственият голям град в България с регистрирано понижение, макар и леко - 0,5%.

В София жилищните цени през второто тримесечие са се понижили с 1,7 на сто спрямо първите три месеца на годината, като спадът е по-изразен при новите апартаменти - с 1,9%, а при съществуващите той е 1,6%. На годишна база цените в столицата се повишават средно с 3,8 на сто. Това е най-слабото покачване на индекса от 2015 г., откогато НСИ публикува данните по новата методология.

В Пловдив е отчетен спад на цените от 1,4% на тримесечна база и ръст от 2 на сто на годишна база. В Русе тримесечното намаление е 0,5%, а повишението спрямо година по-рано е 1,1%. В Стара Загора цените се понижават с 0,8% спрямо началото на годината и се покачват с 3,4% спрямо същия период на 2019 г.

Вижте целият анализ в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
4
 
! Отговори
Идва глад и мизерия преди 3 години
Идва жестока криза, глад и мизерия !!!
51
1
 
7
 
! Отговори
Велизар преди 3 години
Е преди седмици не писахте ли навсякде, че на пазара на имоти няма криза или май ви свърши парата за платени статии.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой беше много прав по надолу. Хората които имат пари не са расли в саксии, ако един път е тръгнало обезценяване което неминуемо ще се случи защото кризата още не е почнала, то очаквано цените ще се сринат. Всеки с пари ще купува когато цената е най ниска не на високите цени. Досега купуваха паникьосани хора защото не се знаеше какво ще се случи и всеки разсъждава че в криза имота е най добрата инвестиция. Но при криза банките ще вдигнат лихв. % и тогава ще стане интересно.
49
2
 
9
 
! Отговори
Чакам преди 3 години
Всяка криза има и положителни страни.В случая с тази са две.1. Всички кръвопиици от брокерските агенций рязко ще фалират и умрат в кофите.2. Значителна част от селскоСтопанското население на София ще е принудено да се върне обратно от където е изпълзяло.Тези а и други неща ще доведат до спокоен трафик, по чист въздух и свободни места в детската градина за децата от София.Виждате ли, че не е лошо понякога да има и кризи.
48
2
 
5
 
! Отговори
Айди преди 3 години
До TuskГАНЧО, ако си това, което казваш, че си ти Нямаш работа да пишеш тук.Нали си батка терикат, на кого се доказваш ?За мен ти си поредният мишок/***/ брокер, който лъска в пробитата си агенция и се чуди как да облъчва хората.На село в колхоза - там ти е бъдещето :)
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Селска къща март преди кризата си продаде за 15 000 леваКажете сега каква би била цената, а и с декар място
46
0
 
8
 
! Отговори
Балонът ще се спука преди 3 години
Кризата идва жестока !!!
45
0
 
9
 
! Отговори
Цените паднали преди 3 години
Цените паднали !!! Тепърва ще се сринат !!!
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Варна поразгледах за нов имот. Всички големи блокове и комлекси, които започнаха са продадени на 98 %. Не е истина просто! Може да има лек спад на цените, но спад на търсенето няма!
43
2
 
1
 
! Отговори
Tusk преди 3 години
Аре бе троловете Тука всички сте с претенции на ротшилд а с акъл на кокошки. Нали викате че не мога да си управлявам активите. Аре да ви видя кво ще препоръчате.
42
3
 
1
 
! Отговори
Tusk преди 3 години
До 0 Ми аре да ме светнеш как да боравя с тия активи да ти видиме гения.
41
0
 
7
 
! Отговори
0 преди 3 години
Туск личи си колко си *** човече. За да прибираш 20 бона, значи имаш огромна собственост. Това пък означава, че имаш огромни активи. Начина по който боравиш с тези активи е причината да те определя по този начин. п.с. Спокойно, знам, че няма да ме разбереш, не се мъчи!
40
5
 
1
 
! Отговори
Tusk преди 3 години
Оффф. Тия дурашки *** от 20 год предсказват апокалилсис то жилищата скочиха тройно.вземето се гръмнете аз нали си прибирам 20 бона от наеми на месец. Вие от заплата колко взимате. Поне 2 бона чисто има ли
39
0
 
5
 
! Отговори
ха-ха преди 3 години
Едно време (преди 6месеца) брокерите бяха изключително отворени към всякакви анализи - трендове, време на задържане на жилище на пазара преди да се продаде, разлики между офертни и продажни цени, схеми за изплащане на зелено и т.н.Къде останаха златните времена... сега се дава само най-малко лошата статистика!
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво е спаднало, но ако някой си мисли, че във София ще намери нещо под 1000-1200 Е, което да става, много се е объркал. Много.
37
4
 
9
 
! Отговори
До Туск преди 3 години
И за едни 5% годишен приход от наем ли си се насадил на тоя бизнес и си заровил милиони (буквално)?Нали знаеш когато хазната започне да се изпразва как най-лесно се запълва? Да, с данъци. И какво всеки човек в България има? Имотче разбира се. Да но на бана Пена и да и всигнат данъка на бащината къща в село Борован няма много файда, но ако направат прогресивен данък за допълнителните имоти ще е друго (помисли си върху това)
36
1
 
13
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До до АнонименНормално е да чакат. Нека мине зимата. Като им дойдат големите сметки ще го закъсат и ще свалят. А и ще установят, че на исканите цени няма кой да купи. Трябва им малко време да приемат фактите.
35
0
 
4
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Па врътнАхте палачинката...
34
6
 
11
 
! Отговори
до Анонимен преди 3 години
Аз търся жилище сега и никой не ми прави отстъпка 20%. Най-много досега 5% отстъпка + разходите за нотариуса. Стискат се яко продавачите, не знам какво чакат, но определено няма -20%
33
3
 
12
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименХората с пари в момента инвестират в борсови инструменти - основно nasdaq. Селските тарикати са набутали всичко в имоти обаче не знаят думичката диверсификация даже и какво означава. Напролет ще плачат, но такъв е живота.