Задържан е мъж, притежавал 26 торби монети от разкопки

Предметите са иззети от частен дом
24 сеп 2020 21:52, Ния Христова
7
Задържан е мъж, притежавал 26 торби монети от разкопки
Снимка: Pixabay

Намерени и иззети са 26 торби с монети и антични на вид предмети, както и три металдетектора, от частен дом в Нови пазар, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Шумен, предаде в. Монитор.

Претърсването е направено вчера рано сутринта, по време на на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности.
 
Униформените претърсили жилището на 58-годишен мъж, където открили пет класьора с общо 209 монети, торби с над 1000 обекта с вид на културно-исторически ценности, между които фрагменти, апликации и върхове на стрели. Всички предмети и монети са иззети. Предстои да бъдат назначени експертизи.
 
Мъжът е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в Нови пазар. Той е обвинен за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на прокурор от Окръжната прокуратура в Шумен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Монетите не подлежат на регистрация и с тях търговията е разрешена в много от страните от европейския съюз както и в много други държави по света.А в България????
4
1
 
2
 
! Отговори
Добри Войников преди 3 години
От десетки години в този район се намират и изнасят артефакти.Чу се,че преди няколко години за чужбина е заминала цяла колесница.Местната полиция ги знае иманярите но нищо не прави.Иманяри и прекупвачи се събират всяка сутрин в кафене Регал в Шумен и си приказват кой какво е намерил и къде отива да търси.И това са само хора които се издържат от иманярство.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-голямата работилница за ментета е в Нови пазар - да не се окаже че всичко това е съвременно производство
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
името му го имало в офисите на Васо и така са го хванали
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като този там в района има поне още 1000. Ами разпитайте и се развартете де. Йбей в Германия е пълен с такива монети но се испращат от Български адреси. Монетите са опаковани по 0,5 и по 1 кг. Има около 200 до 800 момети в пакет. Пълно ееееее, германците се правят на ни чули ни видели.