Нивото на язовир "Тича" пада още

Какъв е наличният полезен обем?
Обновена: 26 сеп 2020 16:40 | 26 сеп 2020 16:39, Веселина Йорданова
24
Нивото на язовир "Тича" пада още
Снимка: БГНЕС

Нивото на язовир "Тича" продължава да спада. Водоемът, който захранва Шумен, Търговище и Велики Преслав е загубил близо 4 млн. кубика само от началото на септември, предаде Bulgaria ON AIR.

Въпреки прогресивния спад на водата, от екоминистерството позволиха тя да се ползва за поливане на земеделски площи.

Според данните на Министерството на околната среда и водите, язовир "Тича" има наличен обем от 143 млн. куб. м, но полезният обем е 103 млн. кубика. А това всъщност е една трета от общия капацитет на водоема.

Общото количество вода, която ще бъде източена от язовира през септември, е 4,320 млн. кубика. От тях - за пореден месец и въпреки спадащото ниво - 1 млн. кубика са за напояване. Нещо, което тревожи местните.  

Междувременно бе обявено, че е сключен договорът на стойност 21 млн. лв. за пречиствателна станция.

Остава обаче проблемът с компрометираното трасе от яз."Тича", тъй като строежът на новия довеждащ водопровод – все още се бави.

"Довеждащият водопровод е разделен на три участъка. Обществената поръчка също е приключила – в момента се разглеждат офертите", коментира областният управител на Шумен проф. Стефан Желев.

8 строителни консорциума участват в процедурата за подмяна на довеждащия водопровод. Яснота кой ще бъде избран за изпълнител вероятно ще има в края на октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Язовир Тича
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Бай Шиле преди 3 години
До Bay HoyСъс сигурност ти няма да я радваш.
19
6
 
2
 
! Отговори
Bay Hoy преди 3 години
До Христо"Турския завод в Търговище черпи колкото един град вода, защо?"Ако го нямаше "Турския" завод, който изхранва три областни града в околноста... щеше да миеш чинии в Англия или да си тираджия - и познай кой щеше да "радва" жена ти ?!
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Междувременно язовир Копринка падна под 10%... бах това източване, за два месеца половината язовир изчезна по ВЕЦ-овете... предизборно трябва кинта, то не се гласува ей така...
17
3
 
9
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Турския завод в Търговище черпи колкото един град вода, защо?
16
0
 
6
 
! Отговори
Те ,на.... преди 3 години
Видими резултати
15
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До Анонимен 11:"Мале-мале, математика за 3 клас" -- да, твоята.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно някой шайкаджия или депесар си има ВЕЦ надолу по течението.. Това е и основната причина за пресъхването на почти всички язовири в последните години
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално за една пропаднала и ровеща в дъното територия.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е официално да се съобщи, че България има проблем с водата и населението са мине на икономичен режим. После ще ревете, като в Перник,кари свърши. Не е нужно някой да ви иДава заповеди да намалите консумацията. Очевидно е че няма дъждове и резервите намалят. Не я пилейте напразно.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"има наличен обем от 143 млн. куб. м, но полезният обем е 103 млн. кубика. А това всъщност е една трета от общия капацитет на водоема."Мале-мале, математика за 3 клас
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е, че водата не е питейна. Колкото по-ниско е нивото, толкова по-мътна. Това не е течаща високопланинска вода.Учи се в училище.Друг проблем е, че язовирът е под новото на градовете. Което значи, че цялата вода се изпомпва с електрически помпи. Резултат - най-скъпата чешмяна вода, при това непитейна.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При 100млн наличност и разход от 4 месечно ще има вода за 20месеца- къде е сензацията?
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемите на водоснабдяването са в резултат на разпарчетосването на собствеността и на отговорностите.Така наречената демонополизация води до липса на достатъчно ресурс за инвестиции, първо. второ, до практическа безотговорност.
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язовирът е строен за напояване. Прехвърлен е за битови нужди с цел печалба на водното дружество, като при това са забранили на предприятия да ползват собствените си водоизточници, собствени сондажи. Умишлено управници от всички бои са търсили "на хляба мекото" и "на работата лекото"...
6
1
 
14
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Докато "разглеждат офертите" /разбирай офертите за размера на рушветите/, докато се помайват и точат вода за своите хора на ВЕЦ-овете, водата съвсем ще свърши. Вода има, ама пущината трябва да бъде докарана, а за това трябват пари, които за сега се прехвърлят в шкафечета и сметки на свои хора. чувствам как пак ще тръгнат да "търсят" виновните. Тогава ще изкарат Ревизоро виновен. Той се опитва да огрее навсякъде, но мафиотските структури на ББ-Т са се окопали здраво и са непоклатими.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хора на ДПС държат над 200 ВЕЦ-а. зашетени са от връзките им с депутатите на същите и станаха не само милионери но и не плащат за вода или каквото и да е. Кихат на кмета и хоп готово всичко е 6.
4
1
 
32
 
! Отговори
Трети в Света! преди 3 години
България е единствената държава в света, която до 1989 година сама сипостроява със собствени сили, средства, по свои проекти със собственработен състав, всичките си язовири и ВЕЦ-ове. В периода 1950 - 1985 година в страната са построени 216 големи и над 2000 малки язовира като напояваната от тях площ достига един милион декара. До 1989 България е на трето място в света след САЩ и Япония по броя на изградените язовирни стени.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите ще оставят хората без вода !!! Оставка !!
2
1
 
36
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Едни ора дет имат вецове станаха милионери. Вий дъжд чакайте. Бухахах
1
3
 
9
 
! Отговори
Vako преди 3 години
Да пада Боико ще го вдигне