Българите в чужбина превеждат с над 2 млрд. евро по-малко у нас

Това е важен макроикономически показател, коментира експерт
Обновена: 27 сеп 2020 12:21 | 27 сеп 2020 11:30, Петя Славова
136
Българите в чужбина превеждат с над 2 млрд. евро по-малко у нас
Снимка: БГНЕС


С над 2 милиарда евро по-малко се очертават преводите у нас на българите от чужбина, коментира главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

"Това е важен макроикономически показател за българската икономика. Ако добавим дохода на българите, които отиват в чужбина краткотрайно на работа, не са трайно емигранти, ще получим сума от над 2 милиарда евро годишно за миналата година, това са около 3,3% от Брутния вътрешен продукт, или ако щете 5,5% от цялото потребление в България", посочи пред Нова тв Лъчезар Богданов.

Още по темата

С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците ни зад граница към техните семейства, според данните на Българската народна банка. Докато за първите шест месеца на миналата година постъпленията от чужбина са били малко над 636 милиона евро, то равносметката за същия период на тази година е едва 266 млн.

"Намалялата стойност на преводите ще се отрази на българската икономика. За домакинствата, които получават редовно текущи трансфери – това ще сериозен удар върху дохода", посочи Лъчезар Богданов.

"Част от домакинствата използват спестявания, натрупани по този начин за по-сериозни покупки – на жилища, лечение. Това обаче краткосрочно не е фатално", заяви експертът.

Според него, ако туризмът в Европа остане в криза и се запази спадът на туристи, ще изчезнат сезонните работни места. "Ще има по-малка потребност от работна ръка, особено от по-бедни страни като България", добави Лъчезар Богданов.  

Той прогнозира, че коронакризата ще се превърне в катализатор на сериозни реформи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Притеснително е това че някой брои парите на българите от чужбина.
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аре марш в анадола гербераст
102
2
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Споко, Тулупа ще раздава....хе хе....много е дащен той напоследък
101
4
 
6
 
! Отговори
Торбалан преди 3 години
А българите в България произведоха над 110 млрд.лева БВП през миналата година.Живи и здрави с тези 2 млрд.
100
1
 
26
 
! Отговори
аз преди 3 години
живи и здрави да са емигрантите,че са там и пращат пари на близките си . Замислете се ако те не бяха отишли навън да бачкат какво щеше да е положението в България ? Заплата повсеместно минимална и "Сто човека чакат на вратата , ако искаш напускай" . Та благодарение на тях работодателите почнаха лека полека да повишават заплатите . А това че пращат пари тук - ами чудесно , ще се влеят обратно в големите немски вериги, които така и така точат България и всеки си затваря очите.
99
11
 
6
 
! Отговори
swedenn преди 3 години
За мен като чужденец е странно да лъжат българите така дивашки. Превеждали били некви пари от чужбина в българия. Глупости. Пари в българия има - банките имат свръхликвидност , за това има отрицателни лихви по депозити. Лъжат стадото и то им вярва.
98
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наскоро един познат разправяше, бил на някаква среща по въпросите на строителството.Та имало оплаквания, че нямало вече дори читави багеристи, щото бягали. Тая мантра как бягали миячи на чинии вече е изтъркана. Бягат всякакви и тук скоро ще има зверска криза на кадри по цялата вертикала. Как никой не го вижда това, за мен е загадка.
97
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все повече наблюдавам следното - не един и двама започват да изтеглят и родителите си в чужбина.Това вече е много, много кофти за България.
96
2
 
14
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-90,ти вярваш ли в тиквата,че някой чужд,ще влезе в покоите му,за да прави снимки.
95
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с това шкафче! Демоде е вече. Не е актуално. Разкрити са фалшификаторите на колажите. Същите сбабикянови медии пуснаха още тонове лъжи. Замесиха международен скандал с лъжите си, а жената снимала шкафчето си е жива и здрава и е рускинята модел Октавина Максимова. Не ми е интересна темата от лъжливите шкафчета. Повече ме интересува Радев с коя женапилот от гражданската авиация има връзка и дали тя ще е новият премиер. Само не казвайте на никой, че Десислава ще го направи на ту.ршия. xD
94
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87Пич, то е ясно че ощетяват БГ-то, но не с данъци а с работна сила, данъците си ги плащат, разбира се ако има техен близък тук, ако нямат или са си извели родата зад граница по съм съгласен :))) Не бива да се обвиняват ей така емигрантите, те да не мислиш че ей така за спорта са отишли там :) Въпреки че са напуснали, повечето си развяват трибагреника, друг е въпроса дали децата ще са патриоти като тях :)
93
4
 
5
 
! Отговори
мнението на един: преди 3 години
Социолого-Политолого-Антрополог....след обстойни и противоречиви диалози се видя ,че българите на Запад не са ФАКТОРА който ще "оправи" за 800 дни България и ще смени чипа на българите....ДЕРЗАЙТЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ ..."светлото бъдеще е пред вас"....Помогнете си сами за да ви помогне и БОГ!Тия на Запад които се считат за българи нека да се върнат по на ИЗТОК и да отстояват демократичните идеали в самата България,а не пред екрана на *** го ТОПНИ го/пардон/ЛАПТОПА си....
92
0
 
7
 
! Отговори
> преди 3 години
До Анонимен 921. "който ще излезе по-евтино" - това не става ясно откъде дойде. То не е подкрепено от реалността2. "плащаш данъци и осигуровки" - които отиват изцяло за същите тези хора3. в случая на пари, които не са изкарани в България, ЦЯЛАТА сума е плюс за икономиката, защото икономиката не е похарчила нищо, за да се появи тази сума. Зависи и за какви суми става дума, също.
91
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Васко КръпкатаНе ми се слушат глупости,за пари в шкафчета и офшорки има,а за грижа за населението няма,за инвестиране в човешкия ресурс няма,спъвате и малките бизнеси или рекетирате по различни начини - законни и незаконни,пускате ромски банди да ограбват пенсионери, влагате в колекторски фирми, е,ами тогава ще останете без население и няма да имате приходи,ще останат полицаи,депутати,чиновници,морски хотелиери,то и сега май вече само те са останали,ако не броим патла джаните,но и те бягат
90
0
 
4
 
! Отговори
> преди 3 години
До анаЛизатор до 87/90Правата и идеалите не са свързани с географска територия и разбира се, свободата на личен избор доминира над всякакви парадигми за национализъм. Поне в свободните общества.
89
1
 
4
 
! Отговори
до 89 преди 3 години
Съгласен...разгеле да видя нещо смислено и разумно изказано кратко и ясно.ЕВАЛА!
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато работиш в България:- Произвеждаш местен продукт който ще излезе по-евтино на останалите българи отколкото вносния продукт - увеличаваш покупателната способност- Плащаш данъци и осигуровки- Харчиш доходите си в България плащайки ДДС и стимулирайки местния сектор на услуги - магазини, фризьори и т.н. Сумата на това е много повече от 500-1000 евро по банков път. САЩ и Западна Европа не са гл у паци, че приемат чужденци на поразия. Те са си направили сметката.
87
6
 
7
 
! Отговори
> преди 3 години
До Васко КръпкатаНе знам защо мислиш, че българите зад граница "критикуват Бойковото дело". Има всякакви: аз например смятам, че има доста положителни неща откакто е на власт (наред с отрицателните). Даже мисля, че положителните доминират.
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки българин, който не работи в България е много по-голяма пропусната полза за България от преводите му от чужбина. Просто едното много трудно се изчислява в монетарно изражение, а другото си е точна цифра.
85
8
 
3
 
! Отговори
Васко Кръпката преди 3 години
Работнициии,работничкииии избягалииии на Западааа...напрееед другари смелоооо,да критикуваме Бойковото делооо...ОТ ДИСТАНЦИЯ ВСЕКИ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ НА ПАТРИОТ....ЕЛАТЕ ТУК НА ТЕПИХА НА калните БОРБИ ДА ВИДИМ ТОГАЗ ДАЛИ ЩЕ СТЕ ТОЛКОВА КУРНАЗ....