До 40% по-нисък е добивът на грозде в Североизточна България

Пораженията са заради сушата това лято
28 сеп 2020 10:41, Анисия Иванова
6
До 40% по-нисък е добивът на грозде в Североизточна България
Снимка: БГНЕС

Спад между 30 - 40 % на добива на грозде ще има тази година заради сушата това лято, каза Петьо Бошнаков  - един от най-големите производители на грозде в региона на Североизточна България, който е и член на управителния съвет на Черноморска лозаро-винарска камара.

По негови думи в Южна България има повече поражения върху реколтата, особено върху червените сортове, които по-късно зреят.

Качеството на прибраното до момента грозде е отлично, с много високи захари, но някъде има спад в киселинността, каза още Бошнаков пред БНР.

По-малкото продукция ще доведе до по-малки количества вино, които ще бъдат произведени, което пък ще доведе до дефицит на пазара и изчистване на стари запаси, които са залежали в избите. Има натрупани резерви от миналата година, които поради коронакризата не бяха реализирани, но сега ще бъдат пуснати на пазара и ще компенсират до някаква степен, коментира още Бошнаков.

"За съжаление сушата през тази година ще се отрази и на реколтата през следващата, тъй като лозята задават своето плододаване още от текущата година за следващата и това неминуемо ще създаде стрес в растенията и ще има проблем със следващата реколта. Затова през следващата година също не очакваме високи добиви, независимо дали ще е по-благоприятна от климатична гледна точка.", каза още лозарят.

Петьо Бошнаков коментира, че предвидената от държавата финансова помощ "да минимис"  е много малка. От Черноморската лозаро-винарска камара предлагат увеличаване на пряката субсидия за лозарството, по подобие на другите държави в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
бай Ламби преди 3 години
Лелееее...и тоя ми бил един от най-големите производители на грозде в района?!?!??!Абе Петьооо...ти на тая година ако не си извадил грозде га ша извадиш бе мой чиляк?!?Когато не спре да вали цяла година ли, тогава ли ша извадиш грозде?Ми нали са стопи от дъждовете бе аркадаш!Ората навсекъде берат повече от миналите години само на тоя големия производител гроздето му по-малко било.Пффф..
3
0
 
10
 
! Отговори
На село преди 3 години
обрахме доста добра реколта, а и повечето познати също се хвалят, че тези година никак не е зле.....странна работа...само производителите се оплакват, че е много зле.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашият добив точно от този регион е по-висок от миналогодишния. Явно големите в бранша ще просят пари или вече са решили 40% да пласират нелегално като го отчетат за спад в реколтата.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който пие зло не мисли...