Стигат ли 6 месеца за наборна военна служба?

Има видима промяна във физическата форма на младите, обясни ген. Шивиков
28 сеп 2020 10:00, Петя Славова
405

Няма спор, че войната е логично продължение на политиката с драстично по-крайни способи, но трябва ли да сме в пълна бойна готовност в мирно време и какви пробойни в българската отбрана запълват притети на първо четене промени в Закона за резерва. Парламентът одобри да има доброволна военна служба до 6 месеца. Така всеки българин до 40-годишна възраст ще може да служи в резерва. Имат ли интерес към военното дело младите и дали промяната ще реши проблема с недостига в армията?
Още по темата
"Съгласно чл. 59 от Конституцията е записано, че защитата на отечеството е въпрос на дълг и чест за всеки български гражданин. Преди 12 години тогавашният политически елит взе решение да бъде прекратена задължителната наборна служба, по време на която всеки български младеж отбиваше своя дълг към родината, служейки в българската армия", коментира генералът от резерва Димитър Шивиков в студиото на "България сутрин".

По негови думи по този начин политическият елит е нарушил Конституцията.

"Политиката е въпрос на отговаряне на проблема и въпрос на лидерство. Ако приемем, че зад дискусията за наборна военна служба има решение на реални проблеми, ние трябваше през изминалите 4 години да видим истински дебат по тази тема", заяви политологът Христо Панчугов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Българските младежи трябва да преминават някаква  форма на обучение като се започне от училище и тези, които имат желание да се насочат към военните формирования", каза още Шивиков. Според него се наблюдава видима промяна във физическата форма на младите хора след 2008 г., които не са служили в армията.

"Казармата изграждаше навици. Голяма част от спомените не са приятни, но в годините винаги има носталгия, като цяло резултатът е позитивен", обясни ген. Шивиков.

"Големият въпрос е дали в рамките на една година младите ще бъдат достатъчно подготвени. Накрая трябва да се вземат тези, които вършат работа на армията", смята Пангугов. Според политолога истинският проблем е в България е, че и тези, които кандидатстват в професионална наборна военна служба, не отговарят на физическите критерии.

"Не можеш да произведеш човек, който да отговори на съвременните изисквания за сигурността в рамките на 6 месеца. Ако се връща наборна служба, трябва да е от порядъка година и половина - две, за да подготви хората за реални предизвикателства от сигурността", изтъкна Пангугов.

Ген. Шивиков е на мнение, че е необходимо да се въведе военно обучение със силно практико-приложен характер и в средния курс на образование, както и във висшите учебни заведения.

От своя страна Христо Панчугов посочи, че когато предлагаш една политика, трябва да си наясно каква е крайната цел. "Българската отбрана е обект на чист популизъм през последните години", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
3
 
6
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Осемнадесет години родителите гледат едно дете, треперят над него, дават пари за частни учители, водят го по лекари и се грижат за него докато е болно, а междувременно плащат и данъци на държавата - спомнете си деня на равноденствието. И на всичко отгоре тези родители ще бъдат принудени да плащат еничарски кръвен данък към държавата със своите деца - ето я крайната форма на варващината, експлоатацията и обществения държавен егоизъм.
305
3
 
4
 
! Отговори
Февинистът преди 3 години
Строителни войски давали занаят. Ами затворът също може да дава занаят и дори образование. Осъждаме тези, които не знаят дори да четат и пишат на лек затворнически режим, и ги пращаме в затвора да се образоват и да работят. Така поне ще знаят защо са в затвора - има влязла в сила присъда. Защото тези, които ще са трудоваци в казармата затвор, дори и това няма да знаят.
304
1
 
5
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Робството (в това число и наборното) е най-позорното явление за всяко общество, което претендира да бъде цивилизовано: то е крайна форма на варващина, експлоатация и обществен егоизъм. За да се обезпечава животът на едни, други са принуждавани, под заплахата и за затвор, да влизат в индоктринационни центрове, наречени казарми, където се обучават не само да изпълняват команди по навик, но и да умират по навик и под команда в името на геополитически държавни интереси.
303
0
 
2
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Не можаха за толкова години да намерят няколко хиляди човека за резерв на армията или за попълване на състава и. Всъщност не можаха или умишлено не можаха? Вината за това положение насят само тези хора от армията, които отговарят пряко със своите действия или бездействия за набиране на армейски персонал. Тези хора ги уволняваме безпощадно и ще уволняваме всички други на тяхно място, докато не се намерят способни хора за привличане на достатъчно професионални войници и офицери.
302
1
 
3
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Състояние, условие да бъдеш роб: социално взаимоотношение, при което дадена личност притежава пълна власт над друга личност като контролира изцяло нейния живот, свобода и благосъстояние. Забележки: 1) под личност (person) се разбира както физическо, така и юридическо лице; 2) робството е било винаги законно във всички държави и/или империи, прилагали робовладелски практики.Ако желаят, тези от нас, които са били наборни войници, могат да си правят изводите сами.
301
0
 
1
 
! Отговори
ЩЩД преди 3 години
6 месеца е напълно достатъчно и най-важното без приемственост за да се избегнат издевателствата на "старите кучета". Аз 40 години след казарма все още изпитвам желание да издиря и убия определени хора от тоя период.
300
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не схващате ли идеята - ами да поредното "усвояване" на едни пари от ЕС за сметка на народеца и евроданъкоплатеца - 6 месеца си е ала- бала от тях само 2-3 са за адаптация ,ако пък казармата ще е по стария тертип отиде 6м служих парашутист в ротота Пловдив- тежка служба ,но не съжалявам ,макар че там отидоха две от най- хубавите години в живота на един млад човек ,ако е свободен-професионална казарма ,с много добре подготвени специалисти ,ама материал от къде като тук нищо свястно не остана
299
1
 
2
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Много любопитен Ще си направите групичка във Фейсбук? Първата работа в армията ще бъде да ви приберат телефоните.
298
0
 
1
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Анонимен Без псувни моля! И други сме били телеграфисти. Това, което казваш за соц. казармата е абсолютно вярно, но вече обясних на друг *** защо трябва да може да се бие, ако се наложи, за парчето земя. Защото друго такова нямаш. На всяко друго място ти ще бъдеш натрапник и нежелан "гостенин".
297
2
 
8
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Казармата изграждала навици...Да, изгражда навици. Най-големият навик, който изгражда наборната казарма, е битие на робска креатура с удобно за държавата поведение. А "милите спомени" на по-възрастните мъже за тези години, в които бяха принуждавани да сдават телата си като публична обществена собственост, са още едно доказателство за ужасяващия Стокхолмски синдром, индоктриниран в тях по време на наборното робство.
296
2
 
6
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Защитата на отечеството никога не е било задължение за всички, а само за младите мъже до към 30 години. Младите мъже винаги са били третирани като консуматив и разходен материал за поддържането на тази робовладелска държава. Те - младите мъже трябваше да откупват "вината си", че са се родили от определен пол и са на определена възраст.
295
3
 
2
 
! Отговори
Джендърмен преди 3 години
Казарма задължителна само за жените !Мъжете ще раждат и готвят ще си лакират ноктите .Аз вече си сложих червило и чакам някой от анадола да *** забремени .
294
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ква казарма бе, тия *** е се изпотрепят помежду си.
293
2
 
2
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
За нормален човек и едномесечен курс стига, с опреснителни курсове за по 1-2 седмици всяка година до 50-годишна възраст. За де6uлите може и повече.
292
2
 
2
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
За нормален човек и едномесечен курс стига, с опреснителни курсове за по 1-2 седмици всяка година до 50-годишна възраст. За *** може и повече.
291
0
 
8
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Я стига! За Финландия ти винаги ще бъдеш пришълец и гастарбайтер, натрапник. Ако има хипотетична война, за която драскаш, тебе ще те затворят в лагер. Ще се опитам да обясня патриотизма като за прости хора като тебе. България е единственото парче земя, която твоите прадеди са успели да изтръгнат при световните катаклизми, запазили са го и са го развили, доколкото са могли, но са ти го предали цяло и невредимо. Само тук ти си свободен в истинския смисъл на думата. Пазиш нея, а не сулю и пулю.
290
1
 
9
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Както се е сбъркал света, военно обучение на младежта трябва да има. Най-добре е това да се случва под някаква форма още в училище и след това по месец-два. Задължителната казарма е отживелица. "Казармата" никого на нищо полезно не е научила. Там се правят опити от хора да направят идио*ти, зомбита, готови да изпълняват безропотно команди. И какво можеше да се научи от *** и крадливи старшини и смахнати офицери. Имаше един лаф: " В казармата само проспаното време не е загубено".
289
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
45 Дни в лятото между изпитите за ВУЗ и първи курс са достатъчни за придобиване основни военни знания без пълно затъпяване. Останалото после е безсмислено набиване на крак по плац и караули.Относно физическата форма - калпавата храна, многото газирани напитки, малкото движение и т.н. оказват влияние, а не това дали някой е бил в казарма или не. А те станаха масови в периода 1996 - 2002, преди това беше чудо да намериш някоя вносна дъвка или шоколад, та чак колекционирахме опаковките
288
3
 
3
 
! Отговори
ало, Враца... преди 3 години
Когато нямаш интелект, образование, виждане и знания по въпросите на държавното управление, а си избран да управляваш----за какво ще се сетиш--ами за това, което можеш--копане на канали/ трудова повинност/, казарма / глоби, наказания и издевателства/, лишаване на хората от права / дори за да протестираш трябва според управляващите първо да ги информираш- за какво протестираш, къде, кога , колко човека и чак тогава, след обсъждане в комисия може и да ти разрешат-някъде, някога, с някого/ !?
287
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минимум 24 месеца военно обучение и придобиване на гражданска професионална диплома по някой от икономическите отрасли.