КНСБ: Минималната пенсия да е 369 лв., а максималната - 1440 лв.

Синдикатът предлага пакет от промени
29 сеп 2020 15:41, Петя Славова
69
КНСБ: Минималната пенсия да е 369 лв., а максималната - 1440 лв.
Снимка: БГНЕС

Пакет от промени, които ще доведат до увеличаване на всички пенсии в България, предлагат от КНСБ. С предложенията ще се постигне минимална пенсия от 300 лева, максимална пенсия от 1440 лева, 10 на сто увеличение на пенсиите от 300 до 369 лева и 5 на сто на останалите. Това каза пред БТА националният секретар на КНСБ Ася Гонева.

Още по темата

КНСБ предлага от 1 януари 2021 година да се увеличат базовите параметри на входа на системата, като увеличението е на основата на процентното увеличение на минималната работна заплата, заложено от правителството с 6,56 на сто.

Предложението на синдиката е минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се да стане от 610 лева на 650 лева, както е планирано, минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите да стигне поне 450 лева, тъй като по думите на Ася Гонева, в момента няма политическа воля да стане 650 лева, както е редно според синдикалистите. Максималният осигурителен доход също да бъде вдигнат с 6,56 на сто предлагат от КНСБ, което го качва на 3200 лева. Така максималната пенсия ще стане 1440 лева.

По думите на Гонева с тези промени ще има приличен ефект върху приходите - около 80 милиона лева.

Минималният размер на пенсиите трябва да е обвързан с минималната работна заплата и да стане 45 на сто от нея, като изчисленията сочат, че при този процент на обвързване, минималната пенсия трябва да стане 292,50 лева при 650 лева минимална заплата, но от КНСБ "няма да се разсърдят, а ще бъдат удовлетворени, ако политиците, които имат записани в програмата си 300 лева, закръглят това число на 300 лева за минималните пенсии", каза Ася Гонева. Това ще осигури увеличение със средно 20 на сто на пенсиите на поне на 1 милион и 100 хиляди души.

КНСБ предлага нови правила за следващата година и при осъвременяването на пенсиите - диференцирано увеличение по швейцарското правило, като пенсиите между новия минимален размер, който се очаква да е 300 лева и линията на бедност - 369 лева, да бъдат осъвременени по-чувствително - с около 10 процента.

КНСБ иска максималната пенсия да е 45 на сто от новия размер на максималния осигурителен доход и така да стане 1440 лева, което ще позволи на над 25 хиляди пенсионери, които в момента са отрязани от тавана да получат целия размер на пенсията и ще останат около десетина- петнадесет хиляди души, които ще са ограничени от новия максимален размер, прогонзира експертът в осигуряването.

От КНСБ предлагат на правителството и на парламента да бъдат направени промени, за да се стимулира потреблението и да се подобри адекватността на пенсиите. "Само през доходите в тези условия можем да създадем такава покупателна способност, която през потреблението да позволи по-леко да минем през кризата, която ни очаква", заяви Гонева.

КНСБ категорично не се отказва и от идеята за увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж - този коефициент да расте до достигане на 1,5 от сегашните 1,2 на сто. Ако се предложи 1,3 на сто, очакванията са за увеличение на 10 на сто на всяка пенсия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: осигуровкиКНСБпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ка Ни Сее Бе-КНСБ!
62
0
 
2
 
! Отговори
дуплика преди 3 години
До *** Прочетох номера който репликираш и наистина си прав. Обаче виж какво самочувствие и арогантност пък нищо обществото не е получило въпреки че толкова много им дало. И понеже получили без да произведат нещо реално и искат ли искат чак се карат, а то такива с нетрудови доходи данъка трябва да им е 36-38% някъде а не мизерните 10% че се оплакват на всичкото отгоре. Но май си измислят.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истина Нещо за производителността на труда да кажеш и за повсемесното мотаене по улиците в работно време както и за това че всеки работи каквото не му е работа и затова почти нищо не работи, а и данъчната ставка е най ниската в света 10% за всички хора, което ако бяхме развита страна щеше да направи мутрите империалисти...
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До недоволен Шайката го краде но той си трае и това е недостойно наистина.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей много сте нагли ей. Не мога ви описа какво изпитвам към вас но не е омраза а по скоро презрение. Дано ви накаже господ по божия воля.....
58
1
 
3
 
! Отговори
недоволен преди 3 години
Години образование , четене на дебели книги , труд и възпитание на уважение един към друг , уважение към правилата и законите, делят българина от хубав и достоен живот.
57
3
 
9
 
! Отговори
Червения Дядо преди 3 години
До Червения ДядоАко нямаше 50-60 години комунизъм, и ако нямахме толкова много крадливи комуняци и роми на глава от населението ни, можеше и да стане.
56
3
 
9
 
! Отговори
дядо Шишарко преди 3 години
СПОРЕД КАЗИОННИТЕ ЧЕРВЕНИ МИШКИ, ЕДНИТЕ ще вземат 1440лв. А ДРУГИТЕ 360лв. Като знаем, че тавана го взимат само доносниците от ДС, право на болшевишките мишки от КНСБ. Натова Цоцаалистите викат цоками защото сме цоцаалисти..
55
2
 
1
 
! Отговори
Петров преди 3 години
До КойчоПриятел, амбреажа Ушко фатмаков си призна по телевизията, че той е аранжирал пачките в чекмеджето и изпратил неговата любовница, жената на пламен бобоков да направи сникмите докато Боко го няма. Естествено, момчетата от НСО си мълчат, щото амбреажа ще ги уволни ако кажат.
54
3
 
3
 
! Отговори
Боко преди 3 години
Плащам добре на троловете си! Да, те НЕ ВЗЕМАТ по 1000 лева заплата ! Вземат повече защото ми лапат топките до дъно...Останалите ( около 70%) от софиянци ( дето няма достъп до европари и моите обръчи от фирми) бъхтят за по 1200 бруто ( след данъци 900 лева ) в добрия случай...в провинцията не коментирам - там 800 бруто са лукс...разликата за мен ...
53
3
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Кажете му едно благодаря на боко тиквата че дава по 50 лева към пенсиите а пък краде пачки по 500 евро от народа.Аз ще му кажа едно голям човешко благодаря.
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-погрешното е да се вдига минималната пенсия, което принуждава хората да укриват доходи и да се осигуряват на минимума. Точно обратното трябва да се направи - размерът на пенсията на всеки да зависи само от годините трудов стаж и размера на сумите, на които се е осигурявал спрямо средната за България (индивидуалния коефициент), без да има значение кога човека се е пенсионирал. Ако така на някой пенсията му трябва да 100 лева, да си получава тези 100 лева, а не 400 за сметка на по-ниски пенси
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май изпускате най-важното, размера на пенсията в момента на отпускането й е правопропорционален на средния осигурителен доход за България за 12-те месеца преди месеца на пенсиониране. Този доход обаче много бързо расте с всяка следваща година и това обрича хората пенсионирали се по-рано на значително по-ниски пенсии. Според мен коренно е сбъркан начина за изчисляване на размера на пенсиите. Всичките тези актуализации на пенсиите, всъщност се опитват да коригират този грешен начин.
50
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво трябва да се дига и горната граница,тавана си беше 1200лв.,вдигнете само ниските пенсии,те тези които взимат тавана са или депутати,доктори,полицаи,военни,учители-и на 90процента са на държавна работа.Всички които получават пенсия не трябва да се назначават на държавна работа,като искат да работят нека но само в частни фирми.ТАКАВА АНАРХИЯ НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА..........
49
2
 
4
 
! Отговори
Баш Майстор преди 3 години
За доходите, нека попитам, Вие хотел ли сте? Какъв е този "офис с шест чистачки" ??? Аз работя в ММИ Мини Марица изток. 1300 лева брутно взимат около 30% от МИНЬОРИТЕ. Около 20 % са дори с по - ниски заплати. Подписал съм се, че нямам право да разгласявам заплатата си, иначе щях да си напиша и името и длъжността и дохода. И също работя в сферата на ИТ(PLC), създаване на софтуер, програмиране, поддръжка, ремонт,,...... условия РУДНИЧНИ. Само ще подскажа, че НЕ СЪМ осигурен на максималния доход.
48
0
 
9
 
! Отговори
Баш Майстор преди 3 години
Сега, нека споменем, че едно време, коефициента за пенсия се определяне за 3(три) последователни години по избор от пенсионера. От 01.01.1997 обаче, се определя от всички месечни осигурителни вноски плюс 3 години по избор преди 1997. Сега ще отпаднат 3 - те години и ще остане дохода забележете, не от 1997, а от 2000?!?!?!?!
47
1
 
3
 
! Отговори
ДО 48 преди 3 години
Обвиних те в лъжа заради твоето твърдение че са плащали последните 5 години преди пенсия максималните осигуровки , прочети си написаното .Тоест - преди това са плащали нещо друго .
46
2
 
4
 
! Отговори
до 46 преди 3 години
Кой те лъже?! Последните години се осигуряваха на над 8 000лв. всеки и се питам аз какво дава държавата за всички тези вноски над прага? Нищо. Но те честни и почтени плащаха до стотинка. Преди това 10 години и отгоре- отново над прага. Какво невярно е казано? ЦЯЛ живот са се осигурявали честно и почтено. Просто казах за последните 5 години, че вече им порастна много доходът и пак нищо като пенсия.
45
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Затова хората искат оставка -защото ни управляват ДВОЙКАРИ
44
3
 
6
 
! Отговори
Do 44 преди 3 години
Нещо ни Лъжеш - за *** баща ти , така подлъгваш и хората .По формулата на НОИ няма как да плащаш 5 години максимални осигуровки , и да вземеш тавана на пенсия от 1200 лева . Така заблуждаваш хората че няколко години стигат за да вземеш добра пенсия . Формулата на НОИ е следната - години осигурителен стаж , внесени осигуровки за тези години , тоест - Досие - проследяват ти целия стаж и осигуровките , няма как за 5 години да си вдигнеш пенсията ако 35 години си внасял минимални или никакви .