Язовир "Жребчево" е пълен едва на 20% от обема си

Местни разказват, че чешмите и кладенците са пресъхнали
30 сеп 2020 09:33, Ния Христова
26
Язовир "Жребчево" е пълен едва на 20% от обема си
Снимка: БГНЕС
Нивото на язовир "Жребчево" е критично ниско. Селата по поречието на р. Тунджа са застрашени от безводие. За това сигнализират кметове и местни жители, предаде bTV.
 
Нивото на язовира в момента е на 20% от обема си. 
 
Кметът на с. Караново Нина Стефанова обясни, че е възмутена от безхаберието относно източването на язовира. Тя изтъква още, че няма вода за пиене, поливане и за други елементарни битови нужди. 
 
Чешмите и кладенците в селото са пресъхнали, а земеделците вече дори не отглеждат царевица. Отсъстват и големите зеленчукови градини, обясни още Стефанова и добави, че са изпратени писма до МОСВ, на които те отговорили, че безводието се дължи на липсата на дъжд. 
 
Минчо Баръмов, кмет на с. Съдийско, призовава всички институции да вземат мерки и помоли питейната вода да бъде в достатъчни количества. 
 
Инж. Пламен Иванов от "Напоителни системи" заяви, че сушата, която се наблюдава през последните години, дава отражение. 
 
Той казва, че от МОСВ са ограничили подаването на вода към ВЕЦ-овете и в момента не може да се подаде вода към тях, за да се покачи нивото на подпочвените води. 
 
Той сподели още, че е изготвен план до идва вода от яз. "Копринка" до яз. "Жребчево".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Рибар преди 3 години
Стара снимка! Сега това е огромна ливада! Загубата е за години напред!
20
1
 
10
 
! Отговори
Ст@м@т преди 3 години
Тиkвитe нeka кажат защо по р.Струма и р.Места се изнася вода за Гърция, след като ние имаме нужда от вода?Техните язовири пълни, нашите празни. Крайно време е да се забрани износа на вода когато за народа няма!
19
1
 
8
 
! Отговори
Цв.КарЯнч. преди 3 години
Много си мият ръцете!
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
че нема вода се зане от бай Тошово време, ама гавазина не е слушал. Гора трябва да има, да се задържа влагата.. ама дпс с гроб секът и изнасят - ето резултата. В добавка слънцето е по-силно, зимата по-мека, преди 10г. снега по върховете на планините се топеше малко по малко до август, сега изчезва март... ако изобщо завали
17
0
 
22
 
! Отговори
Вълнаро преди 3 години
Аха, от един празен язовир ще пълним друг празен! Гениално! Това е нов прочит на поговорката "От пусто- в празно". А бе аз знаех, че тиквите искат много вода, *** чак пък толкова?
16
4
 
2
 
! Отговори
от СиднейАв$тралия преди 3 години
Тук в Австралия нямаме такива проблеми щото нямаме язовири по принцип. То и вода нямаме ама това е отделен въпрос. Айде клошове много ви здраве!
15
0
 
9
 
! Отговори
ББ преди 3 години
нема са плашите, топенето на ледниците наближава
14
0
 
27
 
! Отговори
АмчъмдейвиС преди 3 години
Eгати държавата, даже и водата ОТКРАДНАХА смятай бaцe!
13
0
 
25
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
източиха държавата в прекият смисъл на думата и обричат милиони хора на безводие. И всичко това от безгранична некадърност и лкомия за бързи печалбиВсички са за затвора. Аман от схеми
12
14
 
6
 
! Отговори
Метеоролог преди 3 години
Споко, драги сънародници, язовира ще се напълни от сълзите на Корнелия Нинова напролет , след изборите. Тогава БСП ( хомосоциалисти) горко ще плачат , защото ще бъдат 3-та или четвърта партийка. Борисов, каза, че ще ги намали до края на мандата си и ето, получи се вече ! Амин за БСП !
11
7
 
3
 
! Отговори
!? преди 3 години
Аз като профан в тази материя , да попитам Разбирам че се източват за да вътрят вец-ове, но къде отива водата след турбините? До колкото знам ВЕЦ овете ПОЛЗВАТ вода, не я консумират и тя продължава пътят си в същото течно състояние , Навремето в малките класове ни разправяха за някакви ПАВЕЦ, ала-бала.
10
0
 
22
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Бойко защо язовирите са празни. За разлика от краденето на пари, краденето на вода личи.
9
1
 
26
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Не просто се източват, а и реките притоци са мъртви, понеже ДПС-арските ВЕЦ-ове, услужливо построени с евро пари, ги пресушиха. А ***, дето говорят, че "не било валяло тази година", 100 % не са си излизали от панелките в последните 20 години! Пясъчник, Копринка, Жребчево, Цонево и всички други пресъхнали язовири са били много по-пълни в далеч по-сухи години!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
До АнонименДа разрешиха да се отдялет определени количества за поливане, както и да прехвърлят вода от Копринка към Жребчево пак за поливане. има го и кметовете са запознати. проблема е, че и двата са на р.Тунджа а тя тази година е маловодна.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Пак конспирации, някой искал да заличи язовирите. който не знае в югоизточна България не беше валял дъжд от 24 юни. Да и ние гледахме, че в северна България ги смля от дъжд, но тук нямаше.Какво ще правят като ги заличат язовирите, голф игрища - глупости !
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От служителите на ВИС 1 , гледаме сериала "ВЕЦ 2- голямото източване"
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жребчево и Копринка са като гробища тази година. Но въпреки това лично видях и двата как се източват и се отвеждат води от тях. Не е нещо, което някой се опитва да скрие. И това е така, защото на управляващи и прокуратура не им пука.
4
1
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Да ама ф 16 блок 70 е по-добър от москвич 412 и може и вода да докара до язовирите.
3
6
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Планът е да бъдат заличени язовирите ! Планът е такъв артък не валяло ...ко не вали в западна България ги издави не валяло .......нарочно се източват !
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че тов не знае ли, че и Копринка е почти пресъхнал? План имало да докарват вода от него???